Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020 (XII.18.) rendelete

közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 01. 23

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2020 (XII.18.) rendelete

közművelődési feladatok ellátásáról

2021.01.23.

Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény (továbbiakban Kultv.) 83/A.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján,az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés (a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörben, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében, továbbá a 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendeletben elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva Ágfalva Községi Önkormányzat Polgármestere az Önkormányzat közművelődési feladatairól a következőket rendeli el

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Ágfalva Községi Önkormányzat (a továbbiakban Önkormányzat) közigazgatási területén a közösségi színtérre/színterekre, működtetőire és alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § A közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII.9.) EMMI rendelet (a továbbiakban: EMMI rendelet) szerinti szakmai és infrastrukturális elvárásoknak megfelelve, az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzattal, valamint a Közművelődési Kerekasztallal folytatott egyeztetést követően az Önkormányzat az alábbi alapszolgáltatásokat szervezi meg:

1. a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közösségi színtereinek épületeiben,

2. a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése, amely az Önkormányzat kiemelt célja,

3. a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése, a nemzetiségi hagyományok és értékek feltárása, megőrzésének biztosítása, amely az Önkormányzat kiemelt célja,

4. az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenységek feltételeinek biztosítása,

5. a tehetséggondozás-és fejlesztés feltételeinek biztosítása.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) „Az Önkormányzat Kultv. 77. § (1) bekezdésben foglaltak szerint e rendelet 2. §-ban foglalt feladatainak ellátása érdekében, a kötelezően ellátandó közművelődés feladatait a közösségi színtereken (továbbiakban: Közösségi Szintér) biztosítja. „

(2) Az önkormányzat közösségi színtereinek felsorolását a 1. számú melléklet tartalmazza.”

A közművelődési feladatellátás támogatása

4. § (1a) Az Önkormányzat az EMMI rendelet 12. §-a szerint működteti a Közösségi Színterét és a közművelődési feladatok ellátáshoz biztosítja a Kultv. 78/H. § (3) bekezdésében előírt személyi és tárgyi feltételeket.

(1b) Az Önkormányzat a településen működő Közművelődési Kerekasztallal szorosan együttműködve az általa nyújtott közművelődési alapszolgáltatás megszervezéséhez a tárgyévet megelőző év december 31-ig elfogadja a következő évre vonatkozó éves munkatervet, és az éves szolgáltatási tervet, a tárgyévet követő év március 30-ig a feladatellátás átláthatósága érdekében pénzügyi, szakmai beszámolót köteles készíteni a megvalósulásáról.

(1c) Az önkormányzat a mindenkori költségvetési lehetőségei függvényében a közösségi színterek által szervezett, lebonyolított a település kulturális életében kiemelkedő szerepű rendezvényeket, tevékenységeket külön támogatja.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

5. § Ágfalva Községi Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátását és a Közösségi Színtér működtetését az önkormányzat költségvetéséből finanszírozza, melynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

6. § Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába a Közösségi Színtér mellett más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait is bevonhatja, így különösen

1. nevelési és oktatási intézményeket

2. a településen működő Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzatot

3. a településen működő civil szervezeteket, egyházakat

4. gazdasági társaságokat

5. előadókat, a kultúra és művelődés támogatóit

6. turisztikai és idegenforgalmi feladatokat ellátó szervezeteket

7. tudományos, közgyűjteményi, művészeti, szociális és sportszervezeteket .

7. § Az Önkormányzat egyes közfeladatok ellátására közművelődési megállapodást köthet a Kultv. 79. §-ban meghatározott követelményeknek megfelelő jogi vagy természetes személlyekkel. A közművelődési megállapodásnak tartalmaznia kell a Kultv 79. § (2)-(4) bekezdéseiben előírt kötelezettségeket.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2021. január 1-én lép hatályba, egyidőben hatályát veszti Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének Ágfalva község közművelődési feladatairól szóló 19/1999.(XII.16.) önkormányzati rendelete.

Pék Zsuzsanna
polgármester

dr. Szováti Júlia
jegyző