Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2022. 04. 25 16:48

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílttéri égetéséről

2022.04.25.

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Tv. 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja a környezeti levegő minőségének megóvása, a légszennyezettségi határérték túllépések megakadályozása.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet személyi hatálya azokra a természetes és jogi személyekre, valamint a jogi személyiség nélküli szervezetekre, társaságokra terjed ki, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel Ágfalva község közigazgatási területén működnek, tevékenykednek vagy tartózkodnak.

Fogalom meghatározások

3. § A rendelet alkalmazásában:

a) avar és kerti hulladék: falomb, kaszálék, nyesedék, egyéb növényi maradványok (a továbbiakban: kerti hulladék);

b) hasznosítás: a kerti hulladék komposztálása, mulcsozása;

c) hulladék: háztartási, ipari, veszélyes és nem veszélyes egyéb hulladék, műanyag, gumi, vegyszer, festék, festékkel vagy vegyszerrel kezelt fahulladék, olajos fűrészpor, ruha stb.

Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

4. § (1) Hulladék nyílttéri égetése, továbbá a tüzelőberendezésben történő égetése tilos, kivéve a (2) bekezdésben szabályozottakat.

(2) Háztartásokban kismennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése engedély nélkül végezhető.

(3) Szilárd halmazállapotú tüzelőanyagok száraz állapotban tüzelhetők.

Avar és kerti hulladék nyílttéri égetésére vonatkozó szabályok

5. § (1) Avar és kerti hulladék ártalmatlanítása - lehetőség szerint - hasznosítással (komposztálással, mulcsozással) történik.

(2) A száraz avar és a kerti hulladék égetése megfelelő légköri viszonyok (szélcsend) esetén, szeptember 15-től május 15-ig, hétfőtől péntekig, 800‑1800 óra közötti időszakban végezhető.

(3) Az égetendő avar és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot.

(4) A hatóságilag elrendelt általános tűzrakási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(5) Égetni csak megfelelően kialakított helyen és nagykorú cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett lehet, ahol a személyi biztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(6) Közterületen csak az végezhet égetést, aki a közterület gondozására köteles.

(7) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője, bérlője (továbbiakban együtt: tulajdonos) az égetés során köteles gondoskodni a szükséges tűzoltási feltételekről, eszközökről (pl.: oltóvíz, homok, stb.) A füst képződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell, és az eltüzelés csak folyamatosan kis adagokban történhet.

(8) Tilos az avar és kerti hulladék égetése az (2) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, ködös, esős időben, illetve erős szél esetén. A kerti hulladékkal együtt kommunális, veszélyes és ipari eredetű hulladék nem égethető. (pl. műanyag gumi, vegyszer, festék, ezek maradványai, stb.) Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (pl. benzin, gázolaj, stb.) légszennyező vagy bűzös segédanyag nem használható.

(9) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni. Az égetés végén meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy vékony földréteggel történő lefedéséről.

(10) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.

(11) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos.

(12) Tilos égetni kisfeszültségű, középfeszültségű és nagyfeszültségű vezetékek alatt.

(13) Tilos égetni távközlési vezetékek alatt.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2022. április 25-én 16 óra 48 perckor lép hatályba.

Pék Zsuzsanna
polgármester

dr. Szováti Júlia
jegyző