Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (XI.3.) rendeletének indokolása

az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 2/2017. (II.4.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 11. 03
az önkormányzat 2017. évi költségvetéséről szóló 2/2017. (II.4.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–7. melléklethez


Ágfalva Községi Önkormányzat

9423 Ágfalva, Soproni u. 3. Tel/fax: (99) 330-012

Előterjesztés
Javaslat Ágfalva Községi Önkormányzat 2017. évi költségvetésének
I. számú módosítására
Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. október 24-én tartandó ülésére.
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2017. évi költségvetés I. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet 107. §-a, valamint a Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló 2016. évi XC. törvény 2. mellékletének kiegészítő szabályok 2. b) pontja értelmében az Önkormányzatunk által 2017. október 1-ig beküldött 2017. évi megalapozó adatok módosítására, az egymás közötti, illetve az önkormányzati körön kívüli szervezetnek történt feladat-, illetve intézmény átadás-átvétellel kapcsolatos felmérés adatait a Belügyminisztérium elfogadta, és az Önkormányzat 2017. évi előirányzatait összességében -22.506.965 eFt-tal módosította.
A 2016. évről áthúzódó bérkompenzációhoz, illetve működési célú és kiegészítő támogatásokhoz (2017. évi bérkompenzáció, és polgármesteri béremelés különbözetének támogatása) Önkormányzatunk 1.568.693 Ft pótelőirányzatot kapott. Ez az összeg kiadási oldalon is megjelenik, a foglalkoztatottak egyéb személyi juttatásai jogcímen.
II.) Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök:
2017. szeptember 1-jétől az Ágfalvi Napsugár Óvoda fenntartója az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat.
Az intézmény átvétel során a Magyar Államkincstár - hivatkozva a nemzeti köznevelésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 37/J § (2) bekezdése rendelkezéseire – tájékoztatta nemzetiségi önkormányzatunkat, hogy az Intézmény normatív támogatását a fenntartóváltást követő első alkalommal várhatóan 2017. novemberében utalja.
A fent említett okból Önkormányzatunk a nemzetiségi önkormányzat részére 14 mFt kamatmentes kölcsönt nyújtott az Intézmény fenntartóváltással kapcsolatos zavartalan működésének biztosítása érdekében.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat a kamatmentes kölcsönt az intézményi normatíva Magyar Államkincstár által történő megérkezését követően haladéktalanul, egy összegben visszafizette, így az e jogcímhez kapcsolódó előirányzat átcsoportosítás csak a költségvetés főösszegét módosította.
III.) Egyéb működési és felhalmozási célú támogatások
Az eredeti költségvetés megalkotásakor a közfoglalkoztatási program vonatkozásában csak február végéig szóló hatósági szerződéssel rendelkeztünk, később azonban lehetőségünk nyílt a program év végéig történő folytatására, továbbra is 100%-os bértámogatás mellett.
Önkormányzatunk 2017. július-augusztus hónapjaiban részt vesz a Járási Hivatalok által meghirdetett „Nyári diákmunka” programban. A program a fiatalkori inaktivitás csökkentésére, a korai munkatapasztalat és munkajövedelem szerzés elősegítésére szolgál, ugyanakkor biztosítja az önkormányzatoknál a nyári szabadságolási időszakban jelentkező kisegítő munkaerő igényének kielégítését is.
A program keretében (két hónap alatt) 4 fő diákot foglalkoztatunk, 100%-os bértámogatás mellett.
A közfoglalkoztatási-, valamint a „Nyári diákmunka” program vonatkozásában Önkormányzatunk összesen 1.033.808 Ft pótlólagos támogatásra jogosult, mely azonos összegben a kiadási oldalon is megjelenik a személyi juttatások, valamint a munkaadót terhelő járulékok jogcímeken.
A KÖFOP-1.2.1-VEKOP-16 kódszámú „Csatlakoztatási konstrukció az önkormányzati ASP rendszer országos kiterjesztéséhez” című pályázati felhíváson Ágfalva Községi Önkormányzat 7.000.000 Ft összegű támogatást nyert, melyből a támogatói okiratnak megfelelően 1.1881.987 Ft-ot személyi juttatásokra, 572.013 Ft-ot munkaadót terhelő járulékokra, 1.396.000 Ft-ot dologi kiadásokra, 3.150.000 Ft-ot informatikai eszközök beszerzésére különítettünk el.
III.) Óvoda működésének finanszírozása
Az Ágfalvi Napsugár Óvoda költségvetése - az intézmény átadás következtében – szeptember 1-jétől kikerült az Önkormányzat költségvetéséből. Ennek következtében az Intézménynek augusztus 31-ig átadott támogatási összeg a Központi, irányító szervi támogatások folyósítása jogcímről Egyéb működési célú kiadások jogcímre került átcsoportosításra.
Ez a technikai jellegű átcsoportosítás – mivel az Intézmény 2017. költségvetési év első 8 hónapjának költségvetése még beépül az Önkormányzat költségvetésébe – a bevételi-kiadási oldalon egyenlő összegben mutatható ki, így az csak a költségvetés főösszegét módosította.
IV.) Egyéb működési célú kiadások:
Az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat az EFOP-4.1.5-16 Köznevelési intézmények infrastrukturális fejlesztése c. pályázat keretében bővíteni kívánja a használatában álló Iskola épületét. A pályázaton való indulás feltétele a Megvalósíthatósági tanulmány, valamint az építési engedélyezési eljáráshoz szükséges tervdokumentáció megléte. Ennek fedezetét az Önkormányzatunk biztosította a nemzetiségi önkormányzat számára (3.930.000 Ft + ÁFA).
V.) Előző évi pénzmaradvány:
Az előző évi pénzmaradvány összegét a 2016. évi éves költségvetési beszámolóban kimutatott összegre módosítottuk.
V.) Költségvetési előirányzatok közötti átcsoportosítás
A fentebb fel nem sorolt előirányzat átcsoportosítások az előzetes várakozásoknak, valamint a féléves teljesítéseknek megfelelően, időarányosan kerültek végrehajtásra.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 55.139.000 Ft-tal növelte.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2017. évre készített költségvetés I. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2017. október 19.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester