Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020 (X.8.) rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.8.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 10. 08
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.8.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–7. melléklethez


Ágfalva Községi Önkormányzat

9423 Ágfalva, Soproni u. 3. Tel/fax: (99) 330-012

Előterjesztés
Javaslat Ágfalva Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetésének
I. számú módosítására
Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2020. szeptember 28-án tartandó ülésére.
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2020. évi költségvetés I. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
A helyi önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímen az önkormányzati hivatal működésének támogatása soron az eredeti előirányzatnál még nem a 2020. évi támogatás, hanem a 2019. évi támogatás éves összege szerepelt. Ennek oka a költségvetési törvény által előírt, választások miatti átmeneti szabály: 2020. január és február hónapokban az önkormányzatok a Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény (a továbbiakban: 2019. évi költségvetési törvény) szerint megállapított önkormányzati hivatal működésének támogatása figyelembevételével részesültek támogatásban.
2020. március hónaptól kapják az önkormányzatok a 2020. évi költségvetési törvény szabályai alapján megállapított, és ténylegesen járó támogatást, az előirányzatok is ekkor kerültek korrigálásra.
Mivel az Ágfalvi Közös Önkormányzati Hivatal 2019. december 31-én megszűnt, így 2020-tól már nem kettő hivatalra, hanem önálló polgármesteri hivatalra kapunk támogatást.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde normatív hozzájárulása változott. Az étkeztetéshez nyújtott támogatás csökkent, mert a koronavírus miatti kényszer leállás következtében az étkezésben részt vevők éves átlagos létszáma csökkent.
A bölcsőde üzemeltetési támogatása egyedi miniszteri döntés következtében csökkent, valószínűsíthetően szintén a járvány okozta leállás miatt.
A bölcsődei dolgozók bértámogatása emelkedett: egyrészről támogatásban részesülünk a minimálbér és a garantált bérminimum növekedéséből adódó többletkiadásokra, másrészt a központi költségvetés bölcsődei kiegészítő támogatást biztosít a bölcsődei pótlék 2020. január 1-jétől történő kiterjesztésének és emelésének ellentételezése érdekében.
A települési önkormányzatok kulturális feladatainak ellátásához is kiegészítő támogatásban részesülünk.
II.) Egyéb működési célú támogatások
A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a védőnők ütemezett béremeléséből származó többletkiadásaihoz, valamint a július 1-jén fizetendő, egyszeri, bruttó 500.000 Ft-os juttatásához nyújtott kiegészítő támogatást.
Önkormányzatunk továbbá 2020. júliusától részt vesz a Járási Hivatal közfoglalkoztatási programjában is, 80%-os támogatottsági intenzitással.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Az előirányzat növekedésének oka, hogy Önkormányzatunk a Magyar Falu program keretében meghirdetett, Önkormányzati tulajdonban lévő út-, hídépítés/felújítás című pályázati kiírásra sikeres pályázati anyagot nyújtott be, melynek alapján 25.579.857 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.
Az előirányzat növekedésének másik oka, hogy a Vidékfejlesztési Program keretén belül meghirdetett, „Külterületi helyi közutak fejlesztése, önkormányzati utak kezeléséhez, állapotjavításához, karbantartásához szükséges erő- és munkagépek beszerzése” című, VP6-7.2.1-7.4.1.2-16 kódszámú felhívás alapján 2017-ben elnyert és 2019-ben részünkre kiutalt támogatáshoz további 10%-os, 1.176.468 Ft hozzájárulás érkezett.
IV.) Közhatalmi bevételek
Az előirányzatot a koronavírus járvány ideje alatt hozott kormányzati intézkedéseknek megfelelően módosítottuk: egyrészről költségvetésünkből kivezettük a gépjárműadót, mivel ebben az évben a korábban minket megillető 40%-ot tovább kell utalni a Járvány elleni védekezési alapba, másrészről a helyi iparűzési adó előirányzatát felére csökkentettük, tekintettel a vállalkozók részére meghosszabbított bevallási határidőre.
A magánszemélyek kommunális adója, illetve az egyéb közhatalmi bevételek előirányzatát a jelenlegi teljesítési adatoknak megfeleltetve módosítottuk.
V.) Működési bevételek
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál a jelenleg hatályos szerződéseket, a kintlévőségeket, és az eddigi teljesítési adatokat vettük figyelembe.
VI.) Működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök
Az előirányzatot a teljesítési adatoknak megfelelő összegre módosítottuk.
VII.) Előző évi pénzmaradvány
A Soproni Vízmű éves vagyonelszámolása az eredeti előirányzatok elfogadása után érkezett meg Önkormányzatunkhoz. A felhalmozási célú pénzmaradványunk összegét az elszámolásban szereplő összegre módosítottuk.
VIII.) Személyi jellegű kiadások:
Ágfalva Községi Önkormányzat esetében a személyi jellegű kiadások összegének kis összegű emelkedése két, egymással ellentétes irányú módosításból adódik: egyfelől az előirányzat csökkentése volt szükséges, ugyanis a dolgozói létszám egy fővel kevesebb lett, ugyanakkor a védőnők részére adandó, egyszeri 500.000 Ft összegű juttatás miatt növelni is kellett az összeget. Így az összes módosítás + 31.000 Ft volt.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében az előirányzatot 984.800 Ft-tal növeltük. Ennek oka, hogy a bölcsődei pótlék összegét központilag emelték, és kiterjesztették a bölcsődei dajkákra is, illetve a feladatait korábban középfokú végzettséggel ellátó kisgyermeknevelő 2020. június hónapban megszerezte diplomáját, így ő bekerült a pedagógus-életpálya alá, mely magasabb illetménnyel is jár.
IX.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzata csökkenésének oka valamennyi költségvetési szervnél a 2020. július 1-jétől hatályba lépett, szociális hozzájárulási adó mértékének 2% ponttal történő visszaesése.
X.) Dologi kiadások
A koronavírus miatt hozott 85/2020 (IV.5.) Korm. rendelet 17. § rendelkezése alapján az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó, adatszolgáltatásra kötelezettek áfabevallási kötelezettségüknek éves gyakorisággal kell eleget tenni, melynek legközelebbi határideje 2021. február 25.
Mindez azt jelenti, hogy Ágfalva Községi Önkormányzatnak a Határőr utca felújításából, valamint a többfunkciós épület II. ütemének megvalósításából származó áfa befizetési kötelezettségének 2021-ben kell eleget tennie, így a dologi kiadáson belül a Fizetendő általános forgalmi adó előirányzatát csökkentettük.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében a minimális, 136.876 Ft-os negatív irányú változás elsősorban a Vásárolt élelmezés jogcímből adódik. A koronavírus miatt 2020. tavaszán két hónapig szünetelt az intézményben az ellátás és bár az ingyenes étkezésben részesülőknek kiszállítás révén továbbra is biztosítottuk a napi négyszeri étkezést (a térítés ellenében igénybe vevők ezt nem kérték), az ellátásban részt vevők éves átlagos létszáma így is csökkent.
XI.) Ellátottak pénzbeli juttatásai
Az ellátottak pénzbeli juttatásainak előirányzatát minimális mértékben, 370.471 Ft-tal növeltük. Ennek oka, hogy a szociális feladatok ellátására kapott normatívával szemben elszámolható Gyermekjóléti Társulási tagdíj összegét a pontos összegre, a módosítással megegyező mértékben csökkentettük és mivel az állami hozzájárulás kötött felhasználású, a felszabadult előirányzatot a Települési támogatások jogcímre csoportosítottuk át.
XII.) Egyéb működési célú kiadások
Az egyéb működési célú kiadások előirányzatát 25.193.768 Ft-tal csökkentettük. A módosítás egyik oka, hogy az idei év szűkösebb pénzügyi lehetősége miatt a civil szervezetek részére már több támogatást nem tudunk nyújtani. Ezen kívül pontosítottuk a társulási tagdíjak és az orvosi ügyelet díját is, valamint az előző évre vonatkozó, normatíva elszámolásból adódó visszafizetési kötelezettségünk összegét is. Ezekre a költségvetés készítésekor magasabb összegeket terveztünk, így az előirányzatokat most csökkentsük.
Az egyéb működési célú kiadások előirányzata csökkenésének legfőbb oka ugyanakkor az önkormányzatok működési támogatása összegének visszaesésével függ össze.
Az eredeti költségvetés tervezésekor a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása jogcímre a Magyar Államkincstár még a 2019. évi támogatás összegét kérte rögzíteni. A tavalyi évben még közös hivatalként működtünk, ennek következtében a hozzájárulás is magasabb összegű volt, mint ahogy az most önálló polgármesteri hivatalként nekünk jár.
Azért, hogy a 2020. évi költségvetésünkben aránytalan összegek ne szerepeljenek, az Önkormányzatunkat meg nem illető támogatást egy összeg ezen a jogcímen mutattuk ki. Mivel ez az összeg már a bevételek között sem szerepel, ezért már a kiadások között sem indokolt.
XIII.) Beruházások
Az előirányzatot mindhárom költségvetési szerv esetében megemeltük.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében a 2020. július hónapban lefolytatott hatósági ellenőrzés során a szakértők javaslatként fogalmazták meg a gyermekek részére történő további játékok (mind udvari, mind beltéri) vásárlását, így az intézmény működtetésére kapott kiegészítő támogatás egy részét erre a célra fordítanánk.
Az Ágfalvi Polgármesteri Hivatalnál a Munkaadót terhelő járulékok jogcímen felszabadult összeget, valamint a Központi, irányító szervi támogatás soron keletkező többletbevételt csoportosítottuk át a beruházásokhoz. Ebből az összegből történt meg a hivatali kapu távolról történő vezérlésének megvalósulása, valamint tároló szekrény vásárlása.
Ágfalva Községi Önkormányzatnál a Határőr utca felújítása kevesebb összegből valósult meg, mint ahogy az eredetileg terveztük, ráadásul a munkálatok a fordított áfa hatálya alá tartoztak, melyet a jogszabályi változás miatt csak 2021-ben kell rendeznünk az állami adóhatóság felé, így ennek előirányzatát csökkentettük.
A Magyar Falu program keretében 25.579.857 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk a Lépesfalvi utca felújítására. Ezt az összeget egyező mértékben a Beruházások jogcímen szerepeltetjük.
Az Önkormányzat esetében így az előirányzatot összességében 15.433.365 Ft-tal emeltük.
XIV.) Felújítások
Az előirányzat változása az előző évi pénzmaradvány növekedésével függ össze.
A Soproni Vízmű éves vagyonelszámolása után a felhalmozási célú pénzmaradványunk összegét az elszámolásban szereplő összegre módosítottuk. Mivel ez a vagyon nem likvid, megegyező mértékben a Felújítások jogcímre különítettük el.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 12.580.000 Ft-tal csökkentette.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2020. évre készített költségvetés I. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2020. szeptember 21.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester