Ágfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2021 (II.12.) rendeletének indokolása

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.8.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 02. 12
az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló 4/2020. (II.8.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz és az 1–7. melléklethez


Ágfalva Községi Önkormányzat

9423 Ágfalva, Soproni u. 3. Tel/fax: (99) 330-012

Ágfalva Községi Önkormányzat 2020. évi költségvetésének
II. számú módosítása
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde normatív hozzájárulása változott. A 2020. évi októberi felmérésben megadott gyermeklétszám és költség adatoknak megfelelően pontosításra kerültek a bölcsődét megillető támogatások összegei.
Ágfalva Községi Önkormányzat az illegális hulladéklerakók felszámolása érdekében a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt 2020. évben megvalósítandó I. üteméről szóló 1598/2020. (IX.21.) Korm. határozat 6. pontjában foglaltak alapján megjelentetett Belügyminisztériumi pályázati kiírás alapján sikeres támogatási kérelmet nyújtott be, melynek alapján 2.298.882 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A támogatási összeget az Ágfalva, Soproni utca végén található, 716/50 és 716/51 helyrajzi számú, önkormányzati tulajdonú ingatlanon a közterületen fellelhető illegálisan lerakott hulladék felszámolására, és az ezzel kapcsolatban felmerült, projektmenedzsment jellegű költségekre fordíthatjuk.
II.) Egyéb működési célú támogatások
Az egyéb működési célú támogatásokon belül a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által a védőnői bérezésre fordítható támogatás összege került pontosításra, továbbá tervezésre került az Ágfalvi Váci Mihály Általános Iskola által az Ágfalvi Polgármesteri Hivatalnak a szakmai segítségnyújtásért megfizetett költségtérítés összege is.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Az előirányzat növekedésének oka elsősorban, hogy Önkormányzatunk a Belügyminisztérium által – a Magyarország 2020. évi központi költségvetéséről szóló 2019. évi LXXI. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 3. mellékletének II. 2. a), b) és c) pontjában szabályozott Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása jogcím terhére - kiírt pályázati kiírásra sikeres pályázati anyagot nyújtott be, melynek alapján 10.439.724 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.
A pályázati összeg az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde épületére megújuló energiaforrást hasznosító technológia kiépítésére fordítható.
Az előirányzat növekedésének másik oka, hogy a Teleki László Alapítvány - mint megvalósító szerv - támogatási lehetőségre történő felhívására sikeresen benyújtott pályázatunk megvalósításához az Ágfalvi Német Nemzetiségi Önkormányzat saját költségvetése terhére 2.000.000 Ft támogatást nyújtott Önkormányzatunknak.
IV.) Közhatalmi bevételek
Az előirányzat átcsoportosítás a teljesítésnek megfelelően került végrehajtásra.
V.) Működési bevételek
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál is a teljesítési adatokat vettük figyelembe.
VI.) Működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök
Az előirányzat növekedésének oka elsősorban a lakosság által a közműfejlesztésre befizetett hozzájárulások összegéből adódik, másrészről a Tájház felújítására elnyert támogatási összeg előlegének bankszámlánkra történő átutalásából.
VII.) Előző évi pénzmaradvány
A Magyar Államkincstár által – jogszabály módosítás miatt – közzétett útmutató alapján az előző évek pénzmaradványának újramegállapítása vált szükségessé.
VIII.) Államháztartáson belüli megelőlegezések
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet 122/A §. (2) bekezdés f) pontja szerint a Magyar Államkincstár a következő év január 5-éig esedékes járandóságok fedezetének biztosítása érdekében megelőlegezi a helyi önkormányzatokat a tárgyévet követő évben a nettó finanszírozás keretében megillető támogatások összegének 4%-át, amelyből levonásra kerül a tárgyév december 20-án fennálló lemondás miatti visszafizetési kötelezettség, forgótőke-visszapótlás, és jogszabály alapján érvényesített egyéb levonási kötelezettség.
Az előirányzat már a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvényben a 2021. évre vonatkozó szabályok szerint került kiszámításra.
IX.) Személyi jellegű kiadások
Ágfalva Községi Önkormányzat esetében a személyi jellegű kiadások összegének emelkedése az év végén kifizetett dolgozói jutalmakból adódik.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében az előirányzatot 80.800 Ft-tal csökkentettük. A minimális visszaesés oka, hogy a bölcsődében megjelelő koronavírus-járvány miatti megbetegedésből adódóan az érintett dolgozók alacsonyabb bérezésben (táppénz) részesültek.
X.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzatának módosítása a személyi jellegű kiadások változásával függ össze.
XI.) Dologi kiadások
Ágfalva Községi Önkormányzatnak a Határőr utca felújításából, valamint a többfunkciós épület II. ütemének megvalósításából származó áfa befizetési kötelezettségének 2021-ben kell eleget tennie. Az összeg következő évben esedékes kötelezettségként került kimutatásra a Fizetendő általános forgalmi adó rovaton.
XII.) Ellátottak pénzbeli juttatásai és egyéb működési célú kiadások
Az ellátottak pénzbeli juttatásainak, valamit az egyéb működési célú kiadások előirányzata között 400.000 Ft-os átcsoportosítást hajtottunk végre.
A települési önkormányzatok szociális feladatainak támogatása terhére még az idei évben átutalásra kerültek a Támogatáskezelő részére a 2021. I. félévi BURSA ösztöndíjak. Kiadási oldalon a szükséges előirányzatot az Egyéb nem intézményi ellátások rovatról szabadítottuk fel.
XIII.) Beruházások
Az előirányzatot – mivel a támogatási összeget már 2020-ban megkaptuk – a következő költségvetési évben megvalósítandó beruházások mértékével emeltük.
Lépesfalvi utca felújítása: 35.579.857 Ft (ebből korábban betervezve: 25.579.857 Ft)
Napelem telepítés: 10.989.183 Ft
Mindezeken kívül az egyéb tárgyi eszközök beszerzésének előirányzatát növeltünk a megvásárolt teherautónak köszönhetően.
XIV.) Felújítások
Az előirányzat változása a Soproni Vízmű éves vagyonelszámolása után a felhalmozási célú pénzmaradványunk összegének módosításából, valamint a Tájház felújítás során az előkészítő dokumentációkra kifizetett előlegből adódik.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 47.882.000 Ft-tal növelte.
Ágfalva, 2021. január 20.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester