Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 09. 14

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (IX. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.09.14.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz és az 1–15. melléklethez
Előterjesztés
Javaslat Ágfalva Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetésének
I. számú módosítására
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2022. évi költségvetés I. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
Az Önkormányzatok működési támogatásai jogcímen belül a legnagyobb értékű előirányzat módosítás a Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások soron következett be. A veszélyhelyzettel összefüggésben a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról szóló 4/2021. (I.14.) Korm. rendelet értelmében a Kormány intézkedési következtében kiesett, az Önkormányzatot 2022. évben megillető iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben kiegészítő támogatásban részesülünk, melynek várható éves összege 18.592.112 Ft.
A veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 104/2022. (III. 22.) Korm. rendelet 2. alcíme szerint a helyi önkormányzat az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként támogatásra jogosult. Az eddig leutalt támogatás összege 3.860.000 Ft.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde normatív hozzájárulása változott: a bölcsődei dolgozók bérköltségéhez nyújtott támogatás csökkent a személyi állományban bekövetkezett változás miatt. A bölcsőde üzemeltetési támogatása egyedi miniszteri döntés következtében 0 Ft-ra csökkent.
II.) Egyéb működési célú támogatások
Az Ágfalvi Polgármesteri Hivatal a 2022. évi országgyűlési választásokkal, a népszavazás, valamint a népszámlálással kapcsolatos feladatok ellátására 2.996.248 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A kulturális ágazatot érintő bérfejlesztésről szóló 682/2021. (XII. 6.) Korm. rendelet értelmében a kulturális szférában dolgozók 20%-os béremelésének fedezeteként 813.600 Ft vissza nem térítendő támogatást kapott Önkormányzatunk.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Önkormányzatunk a Magyar Falu program keretében meghirdetett, Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény, vízelvezető rendszer építése/felújítása című pályázati kiírásra sikeres pályázati anyagot nyújtott be, melynek alapján a Patak utca felújítására 19.804.603 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.
IV.) Működési bevételek
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál az időarányos teljesítési adatokat vettük figyelembe.
V.) Működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök
Az előirányzatot a teljesítési adatoknak megfelelő összegre módosítottuk. Az egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök előirányzata tartalmazza a Tájház felújításra elnyert pályázathoz kapcsolódó, utófinanszírozásként kiutalt támogatási összeget is.
VI.) Személyi jellegű kiadások:
A személyi juttatások előirányzatát valamennyi költségvetési szerv esetében a 2022-es év folyamán történt, személyi változásoknak megfelelően módosítottuk, továbbá rögzítésre kerültek az egyes dolgozóknak a választáshoz, népszámláláshoz, egyes projektekhez kapcsolódó többletfeladatok ellátásáért, célfaladatkiírás, megbízási szerződés alapján megállapított díjazások összege is.
VII.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzatát a személyi juttatások előirányzatához igazítottuk.
VIII.) Dologi kiadások
A dologi kiadások előirányzatán belül a legnagyobb összegű módosítást a Közüzemi díjak rovaton hajtottuk végre. Ennek oka, hogy a versenypiacon végbement ismert változások miatt a rezsiköltségek augusztus 1-jétől növekedtek.
A Fizetendő általános forgalmi adó elirányzatát is növeltük, melynek oka, hogy a 2022-es évben vannak olyan fejlesztési kiadásaink, melyek után az általános forgalmi adótörvény alapján nekünk kellett az adót a NAV felé megfizetni.
A dologi kiadások egyéb rovatain az előirányzatokat a teljesítési adatoknak megfelelően módosítottuk.
IX.) Beruházások
Az előirányzatot Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde és az Ágfalva Községi Önkormányzat esetében megemeltük.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében a kerítés építésre terveztünk be magasabb összeget.
Ágfalva Községi Önkormányzatnál a Napközi bontására, a Lépesfalvi utca közvilágítására kötöttünk szerződést, ennek előirányzatát rögzítettük. Tereprendezésre, és a menekültek részére eszközbeszerzésre is különítettünk el összeget.
X.) Felújítások
A Magyar Falu program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesültünk a Patak utca felújítására. Ezt az összeget a műszaki ellenőri költséggel növelt mértékben a Felújítások jogcímen szerepeltetjük.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 38.027.000 Ft-tal növelte.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2022. évre készített költségvetés I. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2022. szeptember 06.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester