Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 4/2021. (II.12.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 21
az önkormányzat 2021. évi költségvetéséről szóló 4/2021. (II.12.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás


Ágfalva Községi Önkormányzat

9423 Ágfalva, Soproni u. 3. Tel/fax: (99) 330-012

Előterjesztés
Javaslat Ágfalva Községi Önkormányzat 2021. évi költségvetésének
I. számú módosítására
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2021. évi költségvetés I. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
Az Önkormányzatok működési támogatásai jogcímen belül a legnagyobb értékű előirányzat módosítás a Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások soron következett be. A veszélyhelyzettel összefüggésben a huszonötezer főnél nem nagyobb lakosságszámú települési önkormányzatok támogatási programjáról szóló 4/2021. (I.14.) Korm. rendelet értelmében a Kormány intézkedési következtében kiesett, az Önkormányzatot 2021. évben megillető iparűzési adóbevételének összegével megegyező összegben kiegészítő támogatásban részesültünk, melynek éves összege 18.361.287 Ft volt.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde normatív hozzájárulása változott. Mind az étkeztetéshez nyújtott, mind pedig a bölcsődei dolgozók bérköltségéhez nyújtott támogatás csökkent. Előbbi a koronavírus járvány és más betegségekből adódó gyermek átlaglétszám csökkenése miatt, utóbbi pedig az év második felében lezajlott állományi fluktuáció következtében módosult.
A bölcsőde üzemeltetési támogatása egyedi miniszteri döntés következtében minimálisan növekedett.
II.) Egyéb működési célú támogatások
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című, TOP-2.1.3-16 kódszámú felhívás alapján Ágfalva Községi Önkormányzat sikeres támogatási kérelmet nyújtott be. Az elnyert támogatási összeg működési kiadásokra fordítható része, 220.000 Ft került pótelőirányzatként előírásra.
Az Ágfalvi csata 100. évfordulójára megrendezett rendezvénysorozat költségeinek ellentételezésére 1.000.000 Ft támogatásban részesültünk, ennek működési kiadásokra fordított része 324.217 Ft volt.
Önkormányzatunk továbbá 2021. márciusától részt vett a Járási Hivatal közfoglalkoztatási programjában is, 80%-os támogatottsági intenzitással.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Az előirányzat növekedésének oka, hogy Önkormányzatunk a Belügyminisztérium által – a Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 3. A helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai melléklet 3. A helyi önkormányzatok felhalmozási célú kiegészítő támogatásai közül a 3.3., 3.4. vagy 3.5. jogcímen igényelt önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatásra vonatkozó – meghirdetett pályázati kiírásra sikeres pályázati anyagot nyújtott be, melynek alapján 12.203.745 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk. A pályázati összeg az Új utca felújítására fordítható.
Önkormányzatunk a Magyar Falu program keretében meghirdetett, Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építése/felújítása című pályázati kiírásra is sikeres pályázati anyagot nyújtott be, melynek alapján az Alkotmány utca felújítására 14.443.075 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesültünk.
A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című, TOP-2.1.3-16 kódszámú felhívás alapján Ágfalva Községi Önkormányzat sikeres támogatási kérelmet nyújtott be. Az elnyert támogatási összeg fejlesztési kiadásokra fordítható része, 23.180.000 Ft került pótelőirányzatként előírásra.
Az Ágfalvi csata 100. évfordulójára megrendezett rendezvénysorozat költségeinek ellentételezésére 1.000.000 Ft támogatásban részesültünk, ennek működési kiadásokra fordított része 675.783 Ft volt.
IV.) Közhatalmi bevételek
A magánszemélyek kommunális adója, a helyi iparűzési adó, illetve az egyéb közhatalmi bevételek előirányzatát a teljesítési adatoknak megfeleltetve módosítottuk. Egyéb közhatalmi bevételek közé bekerültek az esküvői szolgáltatásból származó bevételek is.
V.) Működési bevételek
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál a teljesítési adatokat vettük figyelembe. Az esküvői szolgáltatásból származó bevételek előirányzata átkerült az egyéb közhatalmi bevételek közé, a bérleti díjak közé betervezésre kerültek a rezsiköltség tovább számlázásából beérkező bevételek, kiadások visszatérítései jogcímen pedig a gázdíj elszámolásból származó díjvisszatérítés összege jelenik meg.
VI.) Működési és felhalmozási célú átvett pénzeszközök
Az előirányzatot a teljesítési adatoknak megfelelő összegre módosítottuk. Az egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök előirányzata tartalmazza a Tájház felújításra elnyert pályázathoz kapcsolódó, utófinanszírozásként kiutalt támogatási összeget is.
VII.) Államháztartáson belüli megelőlegezések
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet 122/A §. (2) bekezdés f) pontja szerint a Magyar Államkincstár a következő év január 5-éig esedékes járandóságok fedezetének biztosítása érdekében megelőlegezi a helyi önkormányzatokat a tárgyévet követő évben a nettó finanszírozás keretében megillető támogatások összegének 4%-át, amelyből levonásra kerül a tárgyév december 20-án fennálló lemondás miatti visszafizetési kötelezettség, forgótőke-visszapótlás, és jogszabály alapján érvényesített egyéb levonási kötelezettség.
Az előirányzat már a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényben a 2022. évre vonatkozó szabályok szerint került kiszámításra.
VIII.) Személyi jellegű kiadások:
A személyi juttatások előirányzatát valamennyi költségvetési szerv esetében a 2021-es év folyamán történt, személyi juttatásokat érintő törvényi változásoknak megfelelően módosítottuk, továbbá rögzítésre kerültek az egyes dolgozóknak a többletfeladatok ellátásáért, célfaladatkiírás alapján megállapított díjazások összege is.
IX.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzatát a személyi juttatások előirányzatához igazítottuk.
X.) Dologi kiadások
A dologi kiadások előirányzatán belül a legnagyobb összegű módosítást az egyéb szolgáltatások rovaton hajtottuk végre. Ennek egyik oka, hogy a versenypiacon végbement változások miatt a biztosításainkban kért értékkövetés miatt a fizetendő díjak növekedtek. Továbbá itt került kimutatásra a beruházásként el nem számolható csapadékvíz-elvezető rendszer tisztítása is.
A Fizetendő általános forgalmi adó elirányzatát is növeltük, melynek oka, hogy a 2021-es évben voltak olyan fejlesztési kiadásaink, melyek után az általános forgalmi adótörvény alapján nekünk kellett az adót a NAV felé megfizetni.
A dologi kiadások egyéb rovatain az előirányzatokat a teljesítési adatoknak megfelelően módosítottuk.
XI.) Beruházások
Az előirányzatot mindhárom költségvetési szerv esetében megemeltük.
Az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde esetében a bölcsődei ellátás színvonalának növelése érdekében az eszközállományt fejlesztettük játékok, bútorok, illetve a vezető részére informatikai eszközök beszerzésével. 2022-ben az intézmény új kerítést szeretne építeni, az ehhez szükséges építőanyagot a Bölcsőde az idei költségvetési évben megvásárolta.
Az Ágfalvi Polgármesteri Hivatalnál az előirányzat növekedése minimális volt, a teljesítési adatoknak megfelelően módosítottuk.
Ágfalva Községi Önkormányzatnál orvosi rendelő építésére kötöttünk tervezési szerződést, ennek előirányzatát rögzítettük. A Lépesfalvi utca felújítása a piaci árak növekedése miatt magasabb összegből valósult meg, mint ahogy eredetileg terveztük, így ennek előirányzatát növeltük. A Magyar Falu program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesültünk az Alkotmány utca felújítására. Ezt az összeget egyező mértékben szintén a Beruházások jogcímen szerepeltetjük. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretén belül a Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága által meghirdetett, „Települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” című, TOP-2.1.3-16 kódszámú felhívás alapján Ágfalva Községi Önkormányzat sikeres támogatási kérelmet nyújtott be. Az elnyert támogatási összeg fejlesztési kiadásokra fordítható részét is erre a sorra rögzítettük.
XII.) Felújítások
A Belügyminisztérium által meghirdetett, az Új utca felújítására pályázati kiírásra benyújtott sikeres pályázati anyag által elnyert támogatási összeget és a megvalósításhoz szükséges önerő mértékét terveztük pótelőirányzatként. Továbbá a Tájház felújításhoz kapcsolódó kiadásokat helyeztük át a Beruházások jogcímről.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 106.997.000 Ft-tal növelte.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2021. évre készített költségvetés I. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2022. január 20.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester
Részletes indokolás
Az 1–7. §-hoz
Az 1-3. § tartalmazza az általános rendelkezéseket.
A 4. § rögzíti a költségvetési bevételek jogcím szerinti felsorolását.
5. § rögzíti a költségvetési kiadásokat jogcím szerint.
6. § A bevételeket és a kiadásokat állítja egymással szembe.
7. § Záró rendelkezések.