Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.01.
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló 3/2022. (II.20.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
Előterjesztés
Javaslat Ágfalva Községi Önkormányzat 2022. évi költségvetésének II. számú módosítására
Tisztelt Képviselő-testület!
A 2022. évi költségvetés II. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
Az Önkormányzatok működési támogatásai jogcímen belül a legnagyobb értékű előirányzat módosítás az Elszámolásból származó bevételek soron következett be. A Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. törvény 3. melléklet 6. 2.1.6. pontja k) alpontja alapján juttatott támogatás – 2021. évi iparűzési adókedvezményhez kapcsolódó, önkormányzati támogatás – elszámolására 2022. évbe került sor. Az elszámolás eredményeként Önkormányzatunk kiegészítő támogatásra jogosult, melynek összege 5.687.477 Ft volt.
A veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 104/2022. (III. 22.) Korm. rendelet 2. alcíme szerint a helyi önkormányzat az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként támogatásra jogosult. Az összes leutalt támogatás összege 5.222.000 Ft.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása jogcímen az Ágfalvi Szivárvány Mini Bölcsőde normatív hozzájárulása változott: a gyermekétkeztetéshez nyújtott támogatás csökkent a hiányzásokból adódó átlagos gyermeklétszámban bekövetkezett változás miatt.
II.) Egyéb működési célú támogatások
Az Ágfalvi Polgármesteri Hivatal a 2022. évi népszámlálással kapcsolatos feladatok ellátására 32.520 Ft kiegészítő támogatásban részesült.
A társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól kapott támogatás összegét a teljesítés adatoknak megfelelően módosítottuk.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Ágfalva Községi Önkormányzat az Ágfalvi Polgármesteri Hivatallal konzorciumban sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretén belül Közösségi színtér létrehozására. A támogatás összege 86.230.763 Ft, melyből az Önkormányzat 85.690.765 Ft-ban, a Hivatal 539.998 Ft-ban részesül. A támogatás működési- és felhalmozási költségekre is költhető, ezen megbontást az egyes rovatok között feltüntettük. A támogatási összegek kiadási oldalon is megjelennek, egyező mértékben.
IV.) Közhatalmi és működési bevételek
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál az időarányos teljesítési adatokat vettük figyelembe. Működési bevételek között újdonságként szerepel a panzió és a tornacsarnok rendszeres bérbeadásából származó bérleti díjbevétel.
V.) Államháztartáson belüli megelőlegezések
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet 122/A §. (2) bekezdés f) pontja szerint a Magyar Államkincstár a következő év január 5-éig esedékes járandóságok fedezetének biztosítása érdekében megelőlegezi a helyi önkormányzatokat a tárgyévet követő évben a nettó finanszírozás keretében megillető támogatások összegének 4%-át, amelyből levonásra kerül a tárgyév december 20-án fennálló lemondás miatti visszafizetési kötelezettség, forgótőke-visszapótlás, és jogszabály alapján érvényesített egyéb levonási kötelezettség.
Az előirányzat már a Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényben a 2023. évre vonatkozó szabályok szerint került kiszámításra.
VI.) Személyi jellegű kiadások:
A személyi juttatások előirányzatát valamennyi költségvetési szerv esetében a 2022-es év folyamán történt, személyi juttatásokat érintő törvényi változásoknak megfelelően módosítottuk, továbbá rögzítésre kerültek az egyes dolgozóknak a többletfeladatok ellátásáért, célfaladatkiírás alapján megállapított díjazások összege is.
VII.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzatát a személyi juttatások előirányzatához igazítottuk.
VIII.) Dologi kiadások
A dologi kiadások előirányzatán belül a legnagyobb összegű módosítást az Egyéb szolgáltatások rovaton hajtottuk végre, a beruházások rovatról ugyanis ide kerültek át a napközi bontásával kapcsolatos költségek.
A dologi kiadások egyéb rovatain az előirányzatokat a teljesítési adatoknak megfelelően módosítottuk.
IX.) Beruházások
Az előirányzaton belül a legjelentősebb mértékű változás a már említett közösségi színtér létrehozásával kapcsolatos. A beruházás a 2023-as év folyamán kerül megvalósításra, de a teljes pályázati összeget ezen rovaton különítettük el.
Összefoglalás:
A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 115.636.000 Ft-tal növelte.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2022. évre készített költségvetés II. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2023. január 16.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester