Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 08. 02

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.08.02.
az egyes szociális ellátásokról
Részletes indokolás
Az 1–21. §-hoz
1. §
A § rögzíti a megalkotott rendelet célját.
2. §
Szabályozza a rendelet hatályát, és tartalmazza a rendelet alkalmazása során alkalmazandó az értelmező rendelkezéseket.
3. §
Rögzíti az eljárás megindítására, szükséges dokumentumok benyújtására vonatkozó szabályokat.
4. §
A települési támogatás formáiról nyújt tájékoztatást, úgy, mint rendkívüli (alkalmankénti) települési támogatás, eseti támogatás, lakhatáshoz kapcsolódó támogatás, ápolási támogatás, gyógyszertámogatás.
5. §
Szabályozza a rendkívüli települési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
6. §
Szabályozza az eseti támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
7. §
Szabályozza a lakhatáshoz kapcsolódó havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás
8. §
Szabályozza az ápolási költségekhez kapcsolódó havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
9. §
Szabályozza a gyógyszerköltséghez kapcsolódó havi rendszerességgel nyújtott települési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
10. §
Szabályozza a temetési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
11. §
Szabályozza a köztemetéssel összefüggő feladatokat az Szt. 48. §-ában foglaltak szerint.
12. §
Szabályozza a születési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
13. §
Rendelkezik arról, hogy a hulladékszállítási díjjal kapcsolatos mentességekről és kedvezményekről szóló 10/2023. (VIII. 1.) önkormányzati rendelet által megállapított mentességek, kedvezmények a települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása terhére kerülnek kifizetésre.
14 §
Szabályozza az idősek napjára adható települési támogatás igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
15. §
Rögzíti az Szt. 58/B (2) bekezdésében foglaltakra tekintettel létrehozott Szociálpolitikai kerekasztal tagjait, összehívására, működésére vonatkozó rendelkezéseket.
16. §
Szabályozza a szociális étkeztetés igénybevételének módját, támogatásra jogosultak körét, a támogatási összeget, elbírálás módját.
17. §
Szabályozza az Szt. 63. § (1) bekezdésében foglaltak szerint a házi segítségnyújtás
18. §
Rendelkezik arról, hogy az önkormányzat az Szt. 64. § (1) bekezdésében meghatározott családsegítési feladatait társulási megállapodás alapján Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján biztosítja.
19. §
Rendelkezik arról, hogy az önkormányzat az Szt. 65/C. § (3) bekezdésében meghatározott támogató szolgáltatást a Sopron és környéke Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás útján biztosítja. A támogató szolgáltatásra irányuló kérelmeket a szolgálat vezetőjéhez kell benyújtani.
20. §
Rendelkezik, az Szt. és e rendelet szerinti, valamennyi képviselő-testület hatáskörébe utalt szociális pénzbeli és természetbeni ellátás elsőfokú megállapítására, megszüntetésére, felülvizsgálatára vonatkozó döntési hatásköri szabályokról.
21. §
A záró rendelkezéseket tartalmazza.