Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (I.31.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 15

Ágfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
önkormányzat 2023. évi költségvetéséről szóló 3/2023. (I.31.) önkormányzati rendeletének módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
A 2023. évi költségvetés I. módosítására vonatkozóan az alábbi javaslatot tesszük:
I.) Önkormányzatok működési támogatásai:
Az Önkormányzatok működési támogatásai jogcímen belül a legnagyobb értékű előirányzat módosítás a Helyi önkormányzatok működésének általános támogatás soron következett be. Ezen belül az Önkormányzati hivatal támogatása soron 2.264.640 Ft, a Közvilágítás fenntartásának támogatása soron 5.260.000 Ft többlettámogatást kapott az Önkormányzat.
A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása soron pedig a legnagyobb növekedés a bölcsődei dajkák és kisgyermeknevelők bértámogatása volt, 3.610.000 Ft.összegben. Ezzel szemben a bölcsőde üzemeltetési támogatásra kapott 2.046.000 Ft eredeti előirányzatot elvonták.
Ezenkívül A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatására 1.307.600 Ft plusz bevételt kaptunk.
A Mikró- kis és középvállalkozások 2022. évi iparűzési adókedvezménnyel kapcsolatos önkormányzati támogatásról szóló 61/2022. (II.28.) Korm.rendelet szerint az Önkormányzatunk kiegészítő támogatásra jogosult, melynek összege 3.923.360 Ft volt.
A veszélyhelyzet ideje alatt a szomszédos országban fennálló humanitárius katasztrófára tekintettel érkező személyek elhelyezésének támogatásáról és az azzal kapcsolatos egyéb intézkedésekről szóló 104/2022. (III. 12.) Korm. rendelet 2. alcíme szerint a helyi önkormányzat az ideiglenes védelemre jogosult vagy a menedékes szállása és ellátása után naponta elszállásoltanként és ellátottanként támogatásra jogosult. Az összes leutalt támogatás összege 3.150.000 Ft.
II.) Egyéb működési célú támogatások
Ezen a soron a legnagyobb összegű módosítás a TOP PLUSZ Ép testben ép lélek Egészségház pályázat működési kiadásaira kapott összeg szerepel, ami 3. 751.478 Ft.
III.) Felhalmozási célú támogatások
Ezen a soron a módosítás a TOP PLUSZ Ép testben ép lélek Egészségház pályázat felhalmozásii kiadásaira kapott összeget fedi, ami 239.972.190 Ft.
IV.) Közhatalmi és működési bevételek
A közhatalmi bevételeken belül a helyi iparűzési adó tényleges befizetése nagymértékben emelkedett, ezért az előirányzatot is megemeltük 18.978.000 Ft-tal.
A működési bevételek előirányzatainak módosításánál az időarányos teljesítési adatokat vettük figyelembe. Működési bevételek között továbbra is szerepel a panzió és a tornacsarnok rendszeres bérbeadásából származó bérleti díjbevétel.
V.) Felhalmozási bevételek
Két önkormányzati telket értékesítettünk, amihez nem volt eredeti előirányzat, így módosítottként 9.900.000 Ft előirányzat került könyvelésre.
V.) Államháztartáson belüli megelőlegezések
Az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Korm.rendelet 122/A §. (2) bekezdés f) pontja szerint a Magyar Államkincstár a következő év január 5-éig esedékes járandóságok fedezetének biztosítása érdekében megelőlegezi a helyi önkormányzatokat a tárgyévet követő évben a nettó finanszírozás keretében megillető támogatások összegének 4%-át, amelyből levonásra kerül a tárgyév december 20-án fennálló lemondás miatti visszafizetési kötelezettség, forgótőke-visszapótlás, és jogszabály alapján érvényesített egyéb levonási kötelezettség.
VI.) Személyi jellegű kiadások:
A személyi juttatások előirányzatát valamennyi költségvetési szerv esetében a 2023-es év folyamán történt, személyi juttatásokat érintő törvényi változásoknak megfelelően módosítottuk, továbbá rögzítésre kerültek az egyes dolgozóknak a többletfeladatok ellátásáért, célfaladatkiírás alapján megállapított díjazások összege is.
VII.) Munkaadót terhelő járulékok
A munkaadót terhelő járulékok előirányzatát a személyi juttatások előirányzatához igazítottuk.
VIII.) Dologi kiadások
A dologi kiadások előirányzatán belül a legnagyobb összegű módosításokat a jelentősen megemelkedett közüzemi díjak során (több, mint 12 Millió Ft), valamint a szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások során (közel 3 Millió Ft), az éppen futó beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési díjak miatt hajtottuk végre.
A dologi kiadások egyéb rovatain az előirányzatokat a teljesítési adatoknak megfelelően módosítottuk.
IX.) Beruházások
Az előirányzaton belül a megnyert TOP PLUSZ Ép testben ép lélek Egészségház pályázattal kapcsolatos beruházási kiadások kerültek beépítésre a módosított költségvetésbe, közel 240 Millió Ft összegben.
Összefoglalás:
1. A felsorolt bevétel - kiadás mérlegszerű szembeállítással bemutatott előirányzat módosítás az önkormányzat bevételi és kiadási főösszegét: 293.400.802 Ft-tal növelte.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet, hogy a 2023. évre készített költségvetés I. számú módosításával való egyetértését szíveskedjen kinyilvánítani. Az esetleges módosító javaslataikat a költségvetési egyensúly megtartása mellett szíveskedjenek megtenni.
Ágfalva, 2024. február 8.
Pék Zsuzsánna sk.
polgármester