Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

a „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető cím, valamint a „Fertőszéplak Községért” díj alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2022. 07. 30- 2023. 06. 22

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2000. (VII. 15.) önkormányzati rendelete

a „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető cím, valamint a „Fertőszéplak Községért” díj alapításáról és adományozásának rendjéről

2022.07.30.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.évi LXV. Tv. 1. §(6) bekezdése a.) pontjának felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

A kitüntetések alapítása

1. § (1) Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület)

a) „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető címet; valamint

b) „Fertőszéplak Községért”

díjat alapít.

(2) A „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető cím azon személyeknek adományozható, akik Fertőszéplak fejlődéséért a közélet, a gazdaság, a tudomány, a művészet, az oktatás, az egészségügy, vagy a sport területén tartósan kiemelkedő munkát végeztek, illetőleg kimagasló eredményt értek el.

(3) A „Fertőszéplak Községért” díj azon személyeknek és szervezeteknek adományozható, akik Fertőszéplakért, a település fejlődéséért az élet különböző területein maradandót alkottak, illetve a fenti célok eléréséhez tevékenységükkel hozzájárultak.

(4) A kitüntetések az arra méltó személyek részére haláluk után is adományozhatók.

(5) A „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető címet egy évben legfeljebb egy személy részére lehet odaítélni. Indokolt esetben a Képviselő-testület ettől eltérhet.

A kitüntetések adományozása

2. § (1) Az 1. §-ban leírt kitüntetéseket a település lakossága nevében a Képviselő-testület adományozza.

(2)1 A kitüntetések adományozására javaslatot tehetnek a társadalmi szervezetek, a költségvetési intézmények, a politikai pártok, az érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervek, a polgármester és a helyi önkormányzati képviselő.

(3) A Képviselő-testület a kitüntetések odaítéléséről határozatban dönt. Az adományozásról szóló határozatot az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában a helyi önkormányzati rendelet kihirdetésére előírt módon közzé kell tenni.

3. §2 A kitüntetéseket ünnepélyes keretek között a polgármester adja át. Ha az átadás ünnepélyes keretek között nem valósítható meg, annak módját a polgármester határozza meg.

4. § (1) A „Fertőszéplak Község Díszpolgára” kitüntető cím az adományozást tanúsító díszes oklevélből és a „Fertőszéplak Község Díszpolgára” elnevezést tartalmazó díszdobozban elhelyezett aranyozott emlékéremből, valamint az első alkalommal átadott kitüntető címmel együtt járó, s a továbbiakban azonos termékszámú Herendi porcelántárgyból áll.

(2) A „Fertőszéplak Községért” díj az adományozást tanúsító díszes oklevélből és a „Fertőszéplak Községért” elnevezést tartalmazó díszdobozban elhelyezett ezüst emlékéremből áll.

(3) A díszes oklevélnek tartalmaznia kell az adományozott nevét, a kitüntetés fajtáját, az adományozó képviselő-testületi határozat számát, az adományozás indokait, a település (színes) címerét, a polgármester és a jegyző aláírását, valamint az Önkormányzat pecsétjét.

(4) A kitüntetett személyekről (szervezetekről) nyilvántartást kell vezetni (névkönyv). A nyilvántartás tartalmazza a kitüntetett nevét (megnevezését), az adományozás indokait és az adományozó képviselő-testületi határozat számát. A névkönyvet a jegyző vezeti.

A kitüntetések visszavonása

5. § (1) A kitüntetéseket a Képviselő-testület indokolt esetben határozattal visszavonhatja attól, aki arra méltatlanná vált.

(2) A volt kitüntetett személy nevét a névkönyvből törölni kell.

(3) A kitüntetés megvonását az érintettel, illetve az elhunyt személy családjával közölni kell.

Átmeneti és záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A kitüntetések adományozásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetési rendeletében előírt általános tartalék terhére biztosítja.

(3) 2000. évben a kitüntetések adományozására július 18. napjáig lehet javaslatot tenni. A kitüntetések átadására ugyanezen év augusztus 18. napján kerül sor.

1

A 2. § (2) bekezdése a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § a Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.