Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2007. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 02. 28

Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testülete 6/2007. (V. 3.) önkormányzati rendelete

a helyi szociális ellátásokról

2014.03.01.

Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselőtestülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Sztv.) 32. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. cím CÍM

A rendelet hatálya

1. § A rendeletet alkalmazni kell Fertőszéplak község közigazgatási területén élő lakosokra, figyelemmel az Sztv. 3. § (1) – (3) bekezdésében, illetve 6. §, 7. § (1) bekezdésében foglaltakra.

II. cím CÍM

Eljárási rendelkezések

2. § (1) Ezen rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások esetén a jövedelem számításánál az Sztv. 10. §-ában foglaltak az irányadóak.

(2) A szociális ellátások igénylésekor – amennyiben a kérelmező által beadott jövedelemigazolások a családnak nem a valódi életkörülményeit tükrözik, – a kérelmezőnek csatolni kell a vagyoni helyzetére vonatkozó igazolásokat, különösen tulajdoni lap, bérleti szerződés, gépjármű forgalmi engedélye, stb.

(3) Amennyiben az (1)-(2) bekezdésben meghatározott igazolások beszerzése akadályba ütközik, úgy arra vonatkozóan a kérelmező nyilatkozatot köteles tenni.

3. § (1) Ezen rendeletben szabályozott ellátási formákra a kérelmet az önkormányzat polgármesteri hivatalához szóban vagy írásban, illetőleg az arra rendszeresített formanyomtatvány kitöltésével lehet benyújtani. A szóban benyújtott kérelemről jegyzőkönyvet kell felvenni.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók személyi adatait, a kérelem benyújtásának okát. A kérelemhez mellékelni kell a 2. § szerinti igazolásokat, nyilatkozatokat. Igazolások, nyilatkozatok hiányában a kérelmet el kell utasítani.

(3) Ezen rendelet 9. §-ában szabályozott szociális ellátás iránti kérelemhez mellékelni kell a közös háztartásban élők jövedelmi, vagyoni helyzetére vonatkozó igazolásokat, költségszámlákat, egyéb igazolásokat.

(4) Ezen rendelet 14. §-ában szabályozott temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 30 napon belül lehet benyújtani. Jövedelemigazolásként elfogadható a temetési segélyre jogosult nyilatkozata a család jövedelmét illetően.

4. § (1) Az e rendeletben meghatározott szociális ellátások ügyében átruházott hatáskörben polgármester által hozott döntések ellen a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül a képviselő-testülethez lehet fellebbezni, melyet a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntésekről folyamatosan beszámol a képviselőtestületnek.

5. § E rendeletben meghatározott ellátások esetében (önkormányzati hatósági ügyekben) egyszerűsített határozat hozható, ha a döntést hozó szerv, illetve személy a kérelemnek helyt ad, és az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

5/A. § (1) A Szt.-ben, illetve a jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy ezek megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szüntetni, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vevőt pedig kötelezni kell:

- a pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,
- a természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására, vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére,
- a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi térítési díj teljes összegének megfizetésére.
(2) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését elengedheti, ha a kötelezett családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.
(3) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését csökkentheti, ha a kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át.
(4) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás részletekben történő megtérítését engedélyezheti, ha a kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.
II. Fejezet

PÉNZBELI ELLÁTÁSOK

I. cím CÍM

Az ellátások formái

(Sztv. 25. §-ához)

6. § Az önkormányzat által nyújtott pénzbeli ellátások:

a) Sztv. 38. § (1) bekezdésében foglalt lakásfenntartási támogatás

b) önkormányzati segély

II.cím

Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások kifizetése, folyósítása

(Sztv. 32. §-ához)

7. § (1) A jegyző

a) a pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Kormányrendelet 6. §-ában foglaltaknak megfelelően gondoskodik, annak (3) bekezdésében megállapított pénzbeli és természetbeni szociális ellátások folyósításáról

b) a döntést követő 8 munkanapon belül gondoskodik az átmeneti segély, temetési segély, tanulmányi támogatás kifizetéséről.

(2) A támogatások kifizetése az

(1) bek. a.) pontja esetén postai úton,

(1) bek. b.) pontja esetén házipénztárból történik.

(3) A polgármester az (1) bekezdés a) pontjában foglalt ellátások esetén a (2) bekezdésben foglaltaktól eltérően a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került személy esetében dönthet az adott hónapban a támogatás házipénztárból történő kifizetéséről.

Rendszeres szociális segély

8. § (1) Az Sztv 37/B. § b)-c) pontjában meghatározott személy (a továbbiakban: jogosult) az Sztv. 37/C. § (4) bekezdésében szabályozott módon és jogkövetkezmények mellett az Sztv. 35. § (1) bekezdésében foglaltak teljesítésére együttműködési megállapodást köthet a települési önkormányzattal.

(2) A megállapodás alapján a támogatott az önkormányzattal, valamint a 37/D. § (1) bekezdésében foglaltak szerint az Állami Foglalkoztatási Szolgálat illetékes szervezetével, valamint a Fertőd Mikro-térségi Szociális Társulás Családsegítő Szolgálatával köteles együttműködni.

(3) Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a jogosult a (2) bekezdésben meghatározott szervezetek programjain kettő alkalommal nem vesz részt, és kötelezettségének elmulasztását kimenteni nem tudja.

(4) Az együttműködési kötelezettség súlyos megszegésének minősül, ha a jogosult a programokon legalább négy alkalommal nem vesz részt, és kötelezettségének elmulasztását kimenteni nem tudja.

9. §

Ápolási díj

10. § (1) Az önkormányzat ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött, tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi, feltéve, ha a (2) bekezdésben foglalt feltételnek megfelel. Az ápolási díj megállapítása során az Sztv. 41-43. §-okban foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

(2) Ápolási díjra jogosult a kérelmező, amennyiben a családban a jogosultság megállapítása szempontjából figyelembe vehető egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, egyedülálló esetén a nyugdíjminimum 200 %-át nem haladja meg.

(3) Az ápolási díj összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80%-a.

(4) Az ápolási díj megállapításával, felülvizsgálatával és megszüntetésével kapcsolatos hatáskört átruházott hatáskörben a polgármester gyakorolja.

Önkormányzati segély

(Sztv. 45. §-ához)

11. § (1) Önkormányzati segélyben részesíthető:

a) az a személy vagy család, aki a megélhetését időszakosan nem képes biztosítani, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen betegség, elemi kár elhárítása, válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása – miatt anyagi segítségre szorul, vagy

b) az a gyermeket gondozó család, aki időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került – különösen iskoláztatás, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete vagy betegsége miatt – anyagi segítségre szorul, vagy

c) az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, és a temetési költségek viselése a saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(2) Önkormányzati segély esetén az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre számított havi családi jövedelemhatár - a 14. §-ban biztosított ellátás kivételével - az öregségi nyugdíjminimum 200%.-a, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíjminimum 250%.-a.

(3) Önkormányzati segély különösen az alábbi indokokra való tekintettel állapítható meg:

a) nyugdíjazás esetén, az ellátatlanság idejére

b) gyógyászati segédeszközök beszerzésére, gyógykezelésre, ha a kérelmező nem rendelkezik közgyógyellátási igazolvánnyal

c) tartós, egy hónapot meghaladó, táppénzes állomány esetén

d) egyedülálló, ellátatlan személy részére

e) egyéb, rendkívüli ok bekövetkezése esetén

f) három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládos

g) gyermekét (eit) egyedül nevelő szülő

h) temetési költségekhez történő hozzájárulás.

(4) Egy naptári éven belül ugyanazon személy legfeljebb 12 alkalommal részesülhet önkormányzati segélyben.

(5) Az önkormányzati segély összege alkalmanként minimum 8.000,-Ft.

(6) Az önkormányzati segélyt egy családból egyszerre csak egy kérelmező nyújthatja be.

(7) A polgármester elháríthatatlan külső körülmény (továbbiakban: vis major) bekövetkeztekor az (5) bekezdésben meghatározott összegnél magasabb összegű átmeneti segélyt állapíthat meg, mely összeg azonban ez esetben sem lehet magasabb 200.000,- Ft-nál. A támogatás összegét a képviselő-testület különösen indokolt esetben további 100.000 Ft-ig terjedő összeggel egészítheti ki.

(8) E rendelet alkalmazása szempontjából vis major esetnek az alábbi események minősülnek különösen:

a) tűz által okozott kár

b) robbanás által okozott kár

c) villámcsapásból eredő kár

d) ár- és belvíz által okozott kár

e) vihar által okozott kár

f) felhőszakadásból eredő kár

g) földmozgásból eredő kár

h) jégverés és hónyomásból eredő kár

i) vezetékek töréséből eredő kár

j) idegen légi és földi járművek okozta kár

k) elektromos áram okozta kár

l) családon belüli többes, váratlan haláleset.

12. § (1) A Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal ügyintézője a segélyt igénylő szociális helyzetéről tájékozódik. Ennek keretében környezettanulmányt készít az igénylőről, valamint vele közös háztartásban családtagokról.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal 6 hónapon belül ugyanezen ügyben már vizsgálta, és nem feltételezhető azokban lényeges változás.”

13. § A megállapított önkormányzati segély folyósítása történhet részben vagy egészben készpénzben, illetve a kérelmező költségeinek közvetlen átvállalásával.

Temetési segély

(Sztv. 46. §-ához)

14. § (1) A temetési költségekhez történő hozzájárulásként megállapított önkormányzati segélyre az jogosult, akinek családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum négyszeresét, egyedül élő esetében az öregségi nyugdíjminimum ötszörösét nem haladja meg.

(2) Fertőszéplak községben a legolcsóbb temetési költség 150.000,- Ft.

(3) A temetési költségekhez történő hozzájárulásként megállapított segély összege az öregségi nyugdíjminimum összegével azonos, alkalmanként.

(4) Az e §-ban meghatározott önkormányzati segély megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

15. § A temetési segély megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

16. §

III. Fejezet

TERMÉSZETBEN NYÚJTOTT SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK

(Szt. 47. § (1) bekezdéséhez)

17. §

Közgyógyellátás

(Sztv.50. §.(3) bekezdéséhez)

18. § A jegyző az Sztv. 50. § (1), (2) bekezdésében foglaltakon túl méltányosságból közgyógyellátási igazolványra való jogosultságot állapít meg annak a szociálisan rászorult személynek, akinek családjában havi rendszeres gyógyító ellátás költségeivel csökkentett összes jövedelem alapján számított egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 200 %-át, egyedül élő esetén az öregségi nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg.

IV. Fejezet

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSOK

19 .§

(1) Az önkormányzat az alábbi szociális alapszolgáltatások igénybevételének lehetőségét biztosítja:
a) étkeztetés
b) házi segítségnyújtás
(2) A képviselő-testület az Sztv. 64. § (1) bekezdésében meghatározott családsegítési feladatait társulási megállapodás alapján, a Fertőd és Térsége Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltató Társulás útján biztosítja.
(3) A családsegítésre irányuló kérelmeket közvetlenül a társulást fenntartó székhelyén (Fertőd), vagy Fertőszéplak község Polgármesteri Hivatalába is be lehet nyújtani.
(4)

20. § (1) Az önkormányzat a vele szerződéses jogviszonyban álló vállalkozó útján biztosítja az étkeztetést (szociális étkező).

(2)

21. § (1) Az étkeztetésért fizetendő térítési díj (élelmezési térítés) összege az Sztv. 115. § (1) bekezdésében meghatározott összeg.

(2) Az étkeztetésért fizetendő térítési díj-kedvezmények mértékét a képviselő-testület – a kérelmező jövedelmétől függően – e rendelet 1. sz. melléklete szerint – az Sztv. 116. § (1)-(2) bekezdéseit figyelembe véve – határozza meg.

A képviselőtestület e mellékletben foglaltakat kétévente felülvizsgálja.
(3) A személyi térítési díj megállapítása, felülvizsgálata, megszüntetése – e rendelet 1. sz. melléklete alapján – a rendeletben foglalt feltételek fennállása esetén – átruházott hatáskörben a polgármester hatásköre.
(4) A megállapított térítési díj összege megváltozik, amennyiben az élelmezési térítés összege változik, illetve a kedvezményezett jövedelmi viszonyaiban változás áll be, figyelemmel az Sztv. 115. § (6) bekezdésében foglaltakra. Előző esetben a változtatás hivatalból, a kedvezményezett értesítésével történik, utóbbi esetben a kedvezményezett bejelentése alapján. Fenti eseményekről új határozatot kell hozni.
(5) Ha a kérelmező semmilyen jövedelemmel nem rendelkezik, a kérelmező részére ingyenesen kell az ellátást biztosítani.
(6) Az ellátás megszűnik az ellátást igénybe vevő halálával. Az ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátást igénybe vevő írásban kéri az ellátás megszüntetését. Ez utóbbiról a polgármester határozatot hoz.

22. § (1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik az Sztv. 63. §-ában meghatározott személyekről.

(2) Az eljárás kérelemre indul, kivételesen azonban hivatalból is megindulhat a jogosult beleegyezésével.

(3) Az ellátásért fizetendő térítési díj megállapításánál az Sztv. 116. § (2)-(3) bekezdéseiben foglaltakra figyelemmel kell lenni, melyről a képviselőtestület dönt. Az intézményi térítési díjat az R. 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) A házi segítségnyújtást az önkormányzat a Fertőd Mikro-térségi Szociális Szolgáltató Központ útján látja el.

V. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

23. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő, jogerősen még el nem bírált ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát vesztik az alábbi önkormányzati rendeletek: a helyi szociális ellátásokról szóló 10/2004. (V. 17.) önkormányzati rendelet, valamint az ezt módosító 13/2004. (IX. 30.), 18/2005. (IX. 30.), 5/2006. (IV. 21.), 8/2006. (VIII. 10.), 11/2006. (IX. 22), 3/2007. (II. 28.) rendeletek.