Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselőtestületének 7/2007. (V. 3.) rendelete

a helyi gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2012. 03. 03- 2012. 03. 31

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselőtestületének 7/2007. (V. 3.) rendelete

a helyi gyermekvédelmi ellátásokról

2012.03.03.

Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselőtestülete a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (továbbiakban: Gyvt.) 18. § (1), (2), 29. § (1), (2), 131. § (1) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. cím

A rendelet hatálya

1. § A rendeletet alkalmazni kell Fertőszéplak község közigazgatási területén élő lakosokra, figyelemmel a Gyvt. 4. § (1) – (4) bekezdéseiben foglaltakra.

2. cím

A gyermekek védelmének rendszere

2. § (1) Az önkormányzat e rendeletben foglaltak szerint biztosítja a pénzbeli és természetbeni illetve a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátásokat, továbbá szervezi és közvetíti a máshol igénybe vehető ellátásokhoz való hozzájutást.

(2) A gyermekek védelmét az önkormányzat a következő pénzbeli, természetbeli és személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások keretében biztosítja:

a) pénzbeli és természetbeli ellátások:

rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
iskolakezdési támogatás
gyermekek karácsonyi ajándékozása
bejáró tanulók támogatása
b) személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások:
gyermekjóléti szolgáltatás
gyermekek napközbeni ellátása
II. Fejezet

ELLÁTÁSOK

1. cím

Pénzbeli ellátások

Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás
(Gyvt. 21. §-ához)

3. § A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összege alkalmanként és gyermekenként legalább 10.000,- Ft, legfeljebb 20.000,- Ft lehet.

Iskolakezdési támogatás

4. § (1) Az önkormányzat hivatalból, jövedelemre tekintet nélkül – az általa fenntartott általános iskolába járó tanulók részére a tanévkezdés megkönnyítése érdekében ingyenes tankönyvellátást biztosít.

(2) Az önkormányzat – kérelemre, jövedelemre tekintet nélkül – a fertőszéplaki lakóhellyel rendelkező középfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató tanuló részére a tanulmányok folytatásával járó anyagi terhek enyhítése érdekében 10.000 Ft iskolakezdési támogatást biztosít.

(3) Az önkormányzat – kérelemre, jövedelemre tekintet nélkül – a fertőszéplaki lakóhellyel rendelkező felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató hallgató részére a tanulmányok folytatásával járó anyagi terhek enyhítése érdekében 20.000 Ft iskolakezdési támogatást biztosít.

(4) A (2)-(3) bekezdésben foglalt iskolakezdési támogatás esetében a kérelemhez mellékelni kell az iskolalátogatási igazolást.

(5) A (2)-(3) bekezdésben foglalt iskolakezdési támogatás érdekében a kérelmeket legkésőbb a tanévkezdés évében október 30-ig kell benyújtani az önkormányzat hivatalához. (6) A (2)-(3) bekezdésben meghatározott iskolakezdési támogatás megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult

(6) A (2)-(3) bekezdésben meghatározott iskolakezdési támogatás megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

A nem kötelező oktatás támogatása

4/A. § (1) Az önkormányzat félévente, bizonyítvány bemutatása ellenében támogatást állapíthat meg az államilag finanszírozott intézmény nem kötelező (fakultatív) oktatásban részt vevő fertőszéplaki tanulók részére.

(2) A támogatás mértéke a tanulmányi költségek (térítési díj, tandíj, stb) 50%-a, azonban legfeljebb 30.000 Ft/gyermek/év.

(3) A támogatás kizárólag egy szak tekintetében állapítható meg.

(4) A támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskör önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlásának jogát a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

Bejáró tanulók támogatása

5. § (1) Az önkormányzat az általa fenntartott közoktatási intézménybe bejáró, Fertőszéplakon lakcímmel nem rendelkező tanulók részére ingyenesen biztosítja a bejárást oly módon, hogy

a) az iskola beiskolázási körzetéből bejáró tanulók részére az utazáshoz szükséges havi bérletet megvásárolja a tanulók részére,

b) az a) pontba nem tartozó tanulók részére a megvásárolt bérlet árát a tanulói jogviszony fennállásának időtartamára a szülők részére kérelemre megtéríti.

(1) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti kérelmet 2011. évben szeptember 15-ig, azt követően a beiratkozás egyidejűleg a Széchényi Ferenc Általános Iskolához kell benyújtani.

(3) A bérlet összegét az önkormányzat utólag, a bérlet leadását követően téríti meg.

(2) A megtérítés engedélyezéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

Gyermekek karácsonyi ajándékozása

6. § (1) Az önkormányzat a fertőszéplaki lakóhellyel rendelkező, az általános iskola 8. évfolyamának elvégzéséig, vagy ennek megfelelő képzésben részt vevő gyermekek részére 8.000 Ft összegű karácsonyi támogatást állapít meg. A támogatásból 800 Ft-ot természetben, ajándékcsomag útján, 7.200 Ft-ot pénzbeli támogatásként biztosít.

(2) Az önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározott gyermekek kivételével az általa fenntartott nevelési-oktatási intézményben jogviszonnyal rendelkező gyermekek vagy tanulók részére 800 Ft értékű karácsonyi ajándékot biztosít

2. cím

Természetbeli ellátások

(Gyvt. 18. § (2), (5), (6)-hez)

7. § (1) A rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, az iskolakezdési támogatás, valamint a gyermekek karácsonyi ajándékozása részben vagy egészben természetbeni ellátás formájában is nyújtható, a képviselő-testület döntése esetén, ha az ügy összes körülményére tekintettel feltételezhető, hogy a szülő a pénzbeli támogatást nem a gyermek nevelésére, gondozására fordítja, illetve, ha a kérelem természetbeni támogatásra irányul.

(2) A képviselő-testület által meghatározott, bejáró tanulók támogatása a jogosult gyermekek részére, természetbeni ellátás formájában nyújtott támogatás.

3. cím

Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások

Gyermekjóléti szolgáltatás
(Gyvt. 40. §-ához)

8. § (1) Az önkormányzat a Gyvt. 39. §-ában meghatározott gyermekjóléti szolgáltatás feladatait gyermekjóléti szolgáltató működtetésével, Fertőd Város Önkormányzatának Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgáltató útján biztosítja, társulás formájában.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.

(3) Az ellátás igényelhető a lakóhely szerinti jegyzőtől, illetőleg közvetlenül a Gyermekjóléti szolgáltatótól.

Gyermekek napközbeni ellátása
(Gyvt. 41. §-ához)

9. § Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátását napközi otthonos óvoda, illetve általános iskolai napközi keretében biztosítja.

10. § (1) Napközi otthonos óvodába a gyermek beiratásakor, illetve a szülő kérése esetén nevelési év folyamán bármikor lehet igényelni az ellátást az intézményvezetőnél. A vezető köteles külön eljárás nélkül ellátást nyújtani az igénylő gyermekének. Az intézményvezető az ellátást igénybe vevőkről folyamatos, naprakész nyilvántartást vezet.

(2) Az általános iskolai napközis foglalkozás igénylését a beiratkozáskor, illetve minden tanév kezdése előtt – az intézményvezető által megjelölt időpontban – lehet kérni az intézményvezetőnél. Az intézményvezető külön eljárás nélkül ellátást köteles nyújtani az igénylőnek.

(3) Az intézményvezető az ellátást igénybe vevőkről folyamatos, naprakész nyilvántartást vezet.

(4) A szülő jelzése alapján, indokolt esetben van lehetőség tanév félévekor változtatásra. A változtatást az intézményvezető engedélyezi.

Térítési díj

11. § (1) Az intézményben az alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül csak az étkeztetésért kell térítési díjat fizetni (továbbiakban: gyermekétkeztetés). A térítési díjat a Gyvt. 148. § (1) bekezdésében meghatározott személy fizeti meg, a tárgyhót követő hónap 10-ig, az intézményben.

(2) Az élelmezés nyersanyagköltségének egy ellátottra jutó napi összegének mértékét ezen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza. A személyi térítési díjat az intézményvezető állapítja meg a térítési díj egy napra jutó, általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybevett étkezések számának, valamint a Gyvt. 148. § (5), (6) bekezdése szerinti kedvezmények figyelembevételével.

(3) Az önkormányzat a (2) bekezdésben foglalt kedvezményeken túl a gyermek egyéni rászorultsága alapján további kedvezményt állapíthat meg. A képviselő-testület a 2. számú mellékletben határozza meg a rászorultság alapján adható kedvezmény számításának szempontjait. A kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani a kedvezmény megállapítása végett.

(4) A (3) bekezdés szerinti kedvezmény megállapítása, megváltoztatása, illetve a kedvezmény megszüntetése átruházott hatáskörben a polgármester hatáskörébe tartozik.

(5) A személyi térítési díj kedvezmény legfeljebb egy nevelési/tanítási évre állapítható meg.

(6) A gyermek térítési díj kedvezményben való részesítését a jogosultakon kívül az intézmény vezetője is kezdeményezheti.

(7) A kedvezmény folyósítását meg kell szüntetni, amennyiben a jogosultság feltételei már nem állnak fenn, illetve ha arról a kedvezményezett törvényes képviselője lemond, továbbá ha legalább három hónapi térítési díj hátraléka van a jogosultnak. A jogosultság megszűnik a kedvezményt megállapító határozatban meghatározott idő elteltével.

III. Fejezet

ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

12. § (1) E rendeletben szabályozott ellátások iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani.

(2) Ha olyan személy vagy szervezet javasolja az ellátás megállapítását, akinek az ügy körülményeiről tudomása van, az eljárást hivatalból kell lefolytatni.

(3) A rendkívüli gyermekvédelmi ellátást a Polgármesteri Hivatal házipénztárából kell kifizetni, a határozat jogerőre emelkedését követő 3 napon belül.

IV. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

13. § (1) Ezen rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az önkormányzat helyi gyermekvédelmi ellátásokról szóló 18/2004. (XII.. 10.) rendelete, valamint az azt módosító 4/2005. (III. 7.), 26/2005. (XII. 9.), 6/2006. (IV. 21.), 12/2006. (IX. 22.) önkormányzati rendeletek.

1. számú melléklet

Gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj mértéke

(a rendelet 11. § (2) bekezdéséhez)
1. Napköziotthonos Óvodában
Ebéd nyersanyagköltsége: 149,00 Ft
Tízórai: 31,00 Ft
Uzsonna: 31,00 Ft
Összesen: 211,00 Ft
2. Általános iskolában
Ebéd nyersanyagköltsége: 162,00 Ft
Tízórai: 38,00 Ft
Uzsonna: 38,00 Ft
Összesen: 238,00 Ft
Az árak Áfa nélkül értendőek.
.
2. számú melléklet

Gyermekétkeztetésért fizetendő térítési díj-kedvezmények

(a rendelet 11. § (3) bekezdéséhez)
Család esetén
Ha a családban az egy főre jutó fizetendő kedvezményes térítési
jövedelem díj összege
a) nem haladja meg az öregségi gyermekenként
nyugdíjminimum összegét a térítési díj 20%-a
b) nem haladja meg az öregségi gyermekenként
nyugdíjminimum 1,1 szeresét a térítési díj 50 %-a
c) nem haladja meg az öregségi gyermekenként
nyugdíjminimum 1,2 szeresét a térítési díj 80 %-a
Gyermekét egyedül nevelő szülő esetén
Ha a családban az egy főre jutó fizetendő kedvezményes térítési
jövedelem díj összege
a) nem haladja meg az öregségi gyermekenként
nyugdíjminimum 1,2 szeresét a térítési díj 20%-a
b) nem haladja meg az öregségi gyermekenként
nyugdíjminimum 1,5 szeresét a térítési díj 50 %-a