Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2009. 04. 30

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2009. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

a köztisztaság fenntartásáról

2009.04.30.

Fertőszéplak Község Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. §.(2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, annak végrehajtására az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A köztisztaság megőrzésében mindenki köteles hathatósan közreműködni, ennek érdekében Fertőszéplak épített és természeti környezete szennyeződését, fertőződését eredményező tevékenységtől, illetve magatartástól tartózkodni.

2. § (1) Az ingatlan használója ennek hiányában tulajdonosa (a továbbiakban együtt ingatlanhasználó köteles gondoskodni ingatlana tisztántartásáról, rendezett állapotának fenntartásáról, az ingatlan használata során, az ingatlanon keletkezett települési szilárd- és folyékony hulladék, valamint külön jogszabály szerinti veszélyes hulladék (a továbbiakban együtt hulladék) folyamatos elszállításáról.

(2) Az (1) pont szerinti szabályok betartására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályai szerint a települési önkormányzat jegyzője kötelezi a jogszabálysértőt.

3. § (1) Az ingatlan-használó köteles gondoskodni

a) az ingatlan utcafrontja és oldalhatára előtti járdaszakasz, ennek hiányában az ingatlan előtti gyalog és kerékpárút, az előzőek hiányában a kerékpárút, ennek hiányában egy méter széles területsáv, illetőleg ha a járda vagy a gyalog- és kerékpárút mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület;

b) az a) pontban szereplő terület melletti nyílt árok és ennek műtárgyai

tisztántartásáról a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról.

(2) A járművezető felelőssége, hogy a község területén lévő portalanított közutakra való ráhajtáskor a járműről leváló szennyeződés, illetve lehulló szilárd- vagy folyékony halmazállapotú anyag ne szennyezze be a közutat.

(3) Nem szabad hulladékot elhelyezni a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott közterületre, közútra, járdára, gyalog-és kerékpárútra, valamint a települési csapadékvíz-elvezető rendszer részét képező árkokba, illetve a szennyvízcsatornába.

(4) A gépi erővel hajtott járművek javítása során ügyelni kell arra, hogy a (2) bekezdésben szereplő területek ne szennyeződjenek be.

(5) A (2)-(4) bekezdésben foglalt esetekben a szennyező köteles saját költségén, a vonatkozó közlekedési-, környezet- és balesetvédelmi szabályok betartásával eltávolítani a keletkezett szennyeződést. Ennek hiányában a szennyeződés eltávolításáról az ingatlantulajdonos költségére és veszélyére a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.

4. § A rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit azonban a kihirdetésekor az ingatlanon lévő szennyező anyagok tekintetében is alkalmazni kell.

Bozsvári István
polgármester

Raczkó Árpád
jegyző