Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2009. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az épített környezet helyi védettség alatt álló egyes elemeinek felújítási, átalakítási támogatásáról

Hatályos: 2009. 02. 19

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2009. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az épített környezet helyi védettség alatt álló egyes elemeinek felújítási, átalakítási támogatásáról

2009.02.19.

Fertőszéplak Község Képviselő-testülete - tudatában a helyi építészeti örökség megőrzése és átörökítése terén fennálló felelősségének -, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. §.(3) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi védelem alá helyezett ingatlanok megfelelő színvonalú felújításának elősegítésére az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy Fertőszéplak Községi Önkormányzat pénzügyi támogatást biztosítson a Község területén helyi védelem alatt álló hagyományos településképi elemek megőrzése céljából, továbbá építészeti, helytörténeti, régészeti, művészeti vagy műszaki ipari szempontból jelent-s értékek védelmét célzó munkákra.

2. § A pénzügyi támogatásra az ingatlan-tulajdonosok nyújthatnak be pályázatot, és kizárólag a helyi építési szabályzatról szóló 17/2002.(XII. 20.) számú rendelet (a továbbiakban HÉSZ) 8. függelékében meghatározott egyedi védelemben részesített értékeknek a HÉSZ 10. § (5) bekezdése alapján a szokásos karbantartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé vált tulajdonost terhelő munkálatokra.

3. § (1) A támogatás igényelhető:

a) Közterületről látható arculat-, településkép meghatározó részek, mint

- kerítés,
- kapuzat,
- előlépcső-, kertépítészeti elemek,
- tető,
- homlokzat
- külső nyílászárók,
- portál, cégér,
- különleges tartószerkezet,
- valamint az épület tartozékai, díszítései tekintetében.
b) Különösen indokolt esetben, a nem közösségi célokat szolgáló helyiségen belüli építészeti, iparművészeti, képzőművészeti tartozékokra, berendezésekre.
(2) Támogatás tervezésre, érték- és állékonysági vizsgálatra, továbbá megkezdett munkára nem nyújtható.

4. § (1) A pályázatokat Fertőszéplak Községi Önkormányzat Polgármesteri Hivatalához a támogatás tárgyának pontos megjelölésével a tárgyév március 30-ig, 2009. évben június 30-ig lehet benyújtani.

a) A pályázatnak a következőket kell tartalmaznia:

b) kitöltött jelentkezési adatlap,

c) a felújítási munka elvégzéséhez szükséges önrész meglétéről banki igazolás,

d) igazolás arról, hogy a társasház tulajdonosainak a közműszolgáltatók és Fertőszéplak Község Önkormányzata felé tartozása nincs,

e) építési engedélyhez kötött építési munka esetén az érvényes és jogerős építési engedély, az építésügyi hatóság által záradékolt tervdokumentáció (szükség szerinti részletrajzokkal, és műszaki leírással) vagy igazolást arról, hogy a kérelmet az Építésügyi Hatósághoz benyújtotta.

f) az épületről készített fotók, kiemelve elsősorban azokat a részleteket, amelyre a támogatást kérvényezik,

g) a kivitelezésért felelős személy által készített tételes költségvetés, és külön jegyzéken azokat a várható kiadásokat, amelyek közvetlenül a védett értékek megőrzését szolgálják,

h) a tulajdonjog igazolása

- az építési engedélyhez kötött tevékenység támogatásához a tulajdonosok nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy az építési engedély kiadását követően a tulajdonjogban változás nem történt,
- az építési engedélyhez nem kötött tevékenység támogatásához 30 napnál nem régebbi hiteles tulajdoni lap másolatot.
i) a kérelmező írásos kötelezettség-vállalása arra vonatkozóan, hogy a támogatás odaítélése esetén a benyújtott pályázatában foglaltak szerinti munkát a szerződés aláírását követő egy éven belül elvégzi, a felhasznált összeget számlákkal igazoltan elszámolja.
(2) A pályázatok előminősítését a polgármesterből, a képviselő-testület egy tagjából és a képviselő-testület által felkért, legalább É1 tervezői jogosultsággal rendelkező szakértőből álló eseti bizottság véleményezi.
(3) A támogatásról szóló döntést a képviselő-testület a (3) bekezdésben meghatározott bizottság ülését követő rendes ülésén hozza meg, a döntés alapján az Áht. 13/A. § szerinti elszámolási kötelezettségre is kiterjedő támogatási szerződést köt a támogatott(akk)al.
(4) A támogatás mértéke nem lehet több, mint a bekerülési összeg maximum 50 %-a, de esetenként legfeljebb 500.000.- forint, amely mint bruttó összeg tartalmazza az áfát, egyéb adót és a közterheket. Azonos objektumra 5 éven belül csak egy alkalommal lehet támogatást kérni.
(5) A támogatási összeget a támogatási szerződés aláírásától számított egy éven belül kell a támogatási célnak megfelelően felhasználni, támogatott pedig köteles a munka befejezését követő 30 naptári napon belül támogató felé elszámolni.
(6) Az Önkormányzat a támogatás összegét a teljesítést követően, a műszaki átadás-átvétel és elszámolás elfogadását követően - 60 napon belül fizeti ki.
(7) Az kérelem jogosultságát, és a benyújtott elszámolást az Önkormányzat jogosult ellenőrizni.

5. § A pályázat forrása az önkormányzat éves költségvetésében meghatározott, legalább azonban 1.000.000,- Ft összegű támogatási alap.

6. § (1) A rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet 4. § (1) bekezdésében foglalt általános szabálytól eltérően a 2009. évi pályázatok a 2009. április 1 és május 31 közötti időtartamon belül nyújthatók be.

Bozsvári István
polgármester

Raczkó Árpád
jegyző