Fertőszéplak Község képviselő testületének 4/2012 (III.2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról

Hatályos: 2014. 07. 26- 2017. 08. 21

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 13. § (1) bekezdésében és 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 1. § (6) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

                                                                          

  1. §


Az Önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 13. § (1) bekezdésében hivatkozott értékhatár általános forgalmi adó nélkül számítottan tízmillió forint.

2. §


Az Önkormányzat tulajdonában álló, az Nvtv. 5. § (4) bekezdése szerinti nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű vagyonként forgalomképtelen törzsvagyonnak minősített vagyonelemmel nem rendelkezik.


2/A.§ (1) Az Önkormányzat, valamely közfeladata átadásához kapcsolódva, az Nvtv-ben meghatározott vagyonkezelő részére, bármely vagyonelemére vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelésbe adásról, és annak ellenértékéről a Képviselő-testület – a (3) bekezdésben leírtakra figyelemmel - a vagyonkezelői szerződés jóváhagyásával egyedi döntést hoz.

(3) A vagyonkezelői jog tárgyévi ellenértéke – ide nem értve a (4) bekezdésben leírtakat – nem lehet kevesebb a vagyonkezelő tárgyévi költségvetése vagy üzleti terve szerinti, az adott vagyonelemhez kapcsolódóan megszerzett, önkormányzati támogatás nélkül számított saját bevételének tíz százalékánál.

(4) A vagyonkezelői jog ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából - az Nvtv. 11. § (5) bekezdésének kivételével –önkormányzati költségvetési szerv vagy intézmény, továbbá az Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdálkodó szervezet részére engedhető át.

2/B. § (1) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyonnal rendeltetésszerűen, az általában elvárható gondossággal gazdálkodik. Az e kötelezettsége megszegésével okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint tartozik felelősséggel, de a szerződésben a felek ennél szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak.

(2) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételeit, illetve közvetlen költségeit és ráfordításait elkülönítetten köteles nyilvántartani oly módon, hogy a saját vagyonnal folytatott vállalkozási tevékenységéből származó bevételeitől, illetve költségeitől és ráfordításaitól egyértelműen elhatárolható legyen.

(3) Ha a vagyonkezelő a tevékenységét a vagyonkezelésébe vett és saját eszközökkel együttesen végzi, akkor a használatból, működtetésből származó bevételeit, közvetlen költségeit és ráfordításait a vagyonkezelési szerződésben meghatározott módon elkülöníti.

(4) A vagyonkezelő a vagyonkezelésébe vett vagyon eszközeiről olyan elkülönített nyilvántartást köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza ezek könyv szerinti bruttó és nettó értékét, az elszámolt értékcsökkenés összegét, az azokban bekövetkezett változásokat.

(5) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe átvett vagyonelemre a vagyonkezelési szerződésben meghatározott feltételekkel biztosítási szerződést köt, és az ellenértéket megfizeti.

(6) A vagyonkezelőnek a kezelt vagyonra vonatkozóan adatszolgáltatási kötelezettsége van. A vagyonkezelő évente egyszer, a tárgyévet követő év február 15-éig a vagyonkezelésébe adott ingatlanvagyon tárgyévi változásairól az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszter vezetése érdekében a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelő módon és formában adatot szolgáltat, továbbá a szükséges bizonylatokat, dokumentumokat átadja.

(7) A vagyonkezelő a vagyonkezelői jog megszűnésekor a vagyonkezelésébe vett vagyonnak a kezelésbe adása időpontjában fennálló állapotához (értékéhez) viszonyított különbözetével (csökkenésével vagy növekedésével) a vagyonkezelési szerződés szerint elszámol.

2/C. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzati jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

(2) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a Képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.

3. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal való gazdálkodásról szóló 19/2004. (XII. 10.) önkormányzati rendelete.





Kóbor Attila

polgármester

Vezér Beáta

körjegyző




Kihirdetési záradék:

Ezt a rendeletet Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2012. március 1-én megtartott ülésén fogadta el.

A kihirdetés napja: 2012. március 2.




                                                                                                                                                   Vezér Beáta

                                                                                                                                                     körjegyző