Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő testületének 7/2014 (VII.25..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati vagyonról szóló 4/2012. (III. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 26- 2014. 07. 26

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdésében és 13. § (1) bekezdésének i) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Fertőszéplak Község Önkormányzatának az önkormányzati vagyonról szóló 4/2012. (III. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Vr.) a következő 2/A. §-al egészül ki:

„2/A.§ (1) Az Önkormányzat, valamely közfeladata átadásához kapcsolódva, az Nvtv-ben meghatározott vagyonkezelő részére, bármely vagyonelemére vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelésbe adásról, és annak ellenértékéről a Képviselő-testület – a (3) bekezdésben leírtakra figyelemmel - a vagyonkezelői szerződés jóváhagyásával egyedi döntést hoz.

(3) A vagyonkezelői jog tárgyévi ellenértéke – ide nem értve a (4) bekezdésben leírtakat – nem lehet kevesebb a vagyonkezelő tárgyévi költségvetése vagy üzleti terve szerinti, az adott vagyonelemhez kapcsolódóan megszerzett, önkormányzati támogatás nélkül számított saját bevételének tíz százalékánál.

(4) A vagyonkezelői jog ingyenesen kizárólag közfeladat ellátása céljából - az Nvtv. 11. § (5) bekezdésének kivételével –önkormányzati költségvetési szerv vagy intézmény, továbbá az Önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdálkodó szervezet részére engedhető át.”


2. §


A Vr. a következő, 2/B. §-al egészül ki:

„2/B. § (1) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyonnal rendeltetésszerűen, az általában elvárható gondossággal gazdálkodik. Az e kötelezettsége megszegésével okozott kárért a polgári jog általános szabályai szerint tartozik felelősséggel, de a szerződésben a felek ennél szigorúbb szabályokat is megállapíthatnak.

(2) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe vett vagyon használatából, működtetéséből származó bevételeit, illetve közvetlen költségeit és ráfordításait elkülönítetten köteles nyilvántartani oly módon, hogy a saját vagyonnal folytatott vállalkozási tevékenységéből származó bevételeitől, illetve költségeitől és ráfordításaitól egyértelműen elhatárolható legyen.

(3) Ha a vagyonkezelő a tevékenységét a vagyonkezelésébe vett és saját eszközökkel együttesen végzi, akkor a használatból, működtetésből származó bevételeit, közvetlen költségeit és ráfordításait a vagyonkezelési szerződésben meghatározott módon elkülöníti.

(4) A vagyonkezelő a vagyonkezelésébe vett vagyon eszközeiről olyan elkülönített nyilvántartást köteles vezetni, amely tételesen tartalmazza ezek könyv szerinti bruttó és nettó értékét, az elszámolt értékcsökkenés összegét, az azokban bekövetkezett változásokat.

(5) A vagyonkezelő a vagyonkezelésbe átvett vagyonelemre a vagyonkezelési szerződésben meghatározott feltételekkel biztosítási szerződést köt, és az ellenértéket megfizeti.

(6) A vagyonkezelőnek a kezelt vagyonra vonatkozóan adatszolgáltatási kötelezettsége van. A vagyonkezelő évente egyszer, a tárgyévet követő év február 15-éig a vagyonkezelésébe adott ingatlanvagyon tárgyévi változásairól az önkormányzati ingatlanvagyon-kataszter vezetése érdekében a mindenkori jogszabályi előírásoknak megfelelő módon és formában adatot szolgáltat, továbbá a szükséges bizonylatokat, dokumentumokat átadja.

(7) A vagyonkezelő a vagyonkezelői jog megszűnésekor a vagyonkezelésébe vett vagyonnak a kezelésbe adása időpontjában fennálló állapotához (értékéhez) viszonyított különbözetével (csökkenésével vagy növekedésével) a vagyonkezelési szerződés szerint elszámol.”


3. §


A Vr. a következő, 2/C. §-al egészül ki:

„2/C. § (1) A vagyonkezelés ellenőrzésének keretében a vagyonkezelő köteles évközi beszámolásra, adatszolgáltatásra, adatszolgáltatási kötelezettsége az önkormányzati jogszabályokban előírt beszámolási, adatszolgáltatási kötelezettségéhez kapcsolódik.

(2) A vagyonkezelő tulajdonosi ellenőrzése a Képviselő-testület által elfogadott éves ellenőrzési terv szerint vagy esetileg elrendelt ellenőrzéssel valósul meg.”


4. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.







Kóbor Attila

polgármester

Vezér Beáta

jegyző