Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő testületének 9/2014. (VII. 25.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtési támogatásról

Hatályos: 2014. 07. 26- 2016. 12. 30

Fertőszéplak Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói jogkörben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott településfejlesztés feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


A képviselő-testület otthonteremtési támogatásban részesíti azt, a természetes személyt, aki

a) Fertőszéplakon épített lakás céljára szolgáló építményt épít, vagy

b) Fertőszéplakon használt lakást vásárol

(továbbiakban együtt: lakás), és megfelel ezen rendeletben foglalt feltételeknek.


2. §


(1) Otthonteremtési támogatás a jogerős építési engedély kiadásakor, használt ingatlan esetében adás-vételi szerződés aláírásakor - a 4. §-ban foglalt támogatás kivételével - fertőszéplaki állandó lakóhellyel rendelkező kérelmező részére állapítható meg.

(2) Az eljárás kérelemre indul. A kérelmekről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.



Fertőszéplakon épített lakás céljára szolgáló építmény építésének támogatása


3. §


(1) Otthonteremtési támogatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmező 1 évnél nem régebbi jogerős használatbavételi engedéllyel rendelkezik.

(2) A támogatás feltétele továbbá, hogy a kérelmező jogerős használatbavételi engedély kiadásától számított 5 évig Fertőszéplakon állandó lakóhellyel rendelkezzen.


4. §


(1) A támogatás összege a fertőszéplaki 060/48-53, 55, 57-65 hrsz-ú ingatlanok esetén 500.000 Ft, melyet a jogerős építési engedély alapján a lábazat elkészültét követően lehet kérelmezni.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott összegen túl az építtetőt további 500.000 Ft támogatás illeti meg, amennyiben a kérelem beadásakor a háztartásában 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel. A kérelmet a jogerős használatba vételi engedély kiállításától számított 1 éven belül lehet benyújtani.


5. §


(1) A 4. § (1) bekezdésébe nem tartozó ingatlanok esetén a támogatás összege a (2) bekezdésben foglalt kivétellel 500.000 Ft.

(2) A támogatást a jogerős használatba vételi engedély kiállításától számított 1 éven belül lehet kérelmezni.



Fertőszéplakon használt lakás vásárlásának és felújításának támogatása


6. §


(1) Kizárólag ugyanazon a helyrajzi számon lévő lakás megvásárlására és felújítására adható támogatás.

(2) A támogatás mértéke

a) vásárláskor 200.000 Ft, és

b) felújításkor 300.000 Ft.

(3) A (2) bekezdés szerinti támogatások csak együtt kezelendőek, kizárólag csak az egyik fajta támogatás egy ingatlan vonatkozásában nem kerülhet megállapításra.

(4) Vásárláskor a támogatás csak akkor állapítható meg, ha az ingatlanra vonatkozó adás-vételi szerződést az ingatlan-nyilvántartásba tulajdonjog fenntartása nélkül bejegyezték, vagy a tulajdonjog fenntartása törlésre került. A bejegyzés nem lehet 6 hónapnál régebbi. A támogatást a vevő részére az adásvételi szerződés másolatának becsatolását követően lehet megítélni.

(5) A felújításra nyújtott támogatást a felújítást követen a számlával igazolt költség, de legfeljebb a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott összeg erejéig a tulajdonosnak kell megtéríteni. A számlák eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „Fertőszéplak Önkormányzatánál otthonteremtési támogatás céljára felhasználva”, és a másolatot a kérelemhez mellékelni kell.


7. §


A támogatás feltétele továbbá, hogy

a) a kérelmező a felújításra megítélt támogatás folyósítását követően legalább 5 évig Fertőszéplakon a támogatással érintett ingatlanban állandó lakóhellyel rendelkezzen, és

b) az ingatlan építéséhez, vagy használt lakás vásárlásához az önkormányzat részéről otthonteremtési támogatás 10 éven belül nem került megállapításra,

c) a kérelmező vagy a legalább a kérelmezők egyike a vásárlásra benyújtott kérelem időpontjában a 40 éves életkort nem töltötte be.



Vegyes és záró rendelkezések


8. §


(1) Amennyiben a támogatásban részesülő a 3. § (2) bekezdésében, és a 7. § (1) bekezdésében foglalt határidő lejárta előtt állandó lakóhelyet változtat, a folyósított támogatás összegét a mindenkori jegybanki kamattal együtt, egyösszegben köteles visszafizetni.

(2) A Képviselő-testület kérelem alapján mérsékelheti a befizetendő összeget, vagy részletfizetést engedélyezhet.

(3) Ezen rendelet alkalmazása szempontjából Fertőszéplakon állandó lakóhellyel rendelkezőnek minősül az építtető vagy a vásárló is, amennyiben az együtt építkező vagy vásárló hozzátartozók egyike rendelkezik a településen állandó lakóhellyel az építési engedély beadásakor vagy az adásvételi szerződés aláírásakor.


9. §


(1) A rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatályba lépést kezdeményezett ügyekben kell alkalmazni. A hatályba lépést megelőzően kezdeményezett ügyekben a kezdeményezéskor hatályos rendelkezéseket kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti Fertőszéplak Községi Önkormányzat Képviselő-testületének az otthonteremtési támogatásról szóló 11/2004. (VII. 14.) önkormányzati rendelet.




                                Kóbor Attila                                                                                         Vezér Beáta

                              polgármester                                                                                             jegyző