Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 17/2016. (XII. 12.) önkormányzati rendelete

az otthonteremtési támogatásról

Hatályos: 2017. 01. 01- 2020. 02. 17

Fertőszéplak Község Önkormányzata az Alaptörvény 32. cikke (2) bekezdése alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott településfejlesztés feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §

(1) A képviselő-testület otthonteremtési támogatásban (a továbbiakban: támogatás) részesíti azt a természetes személyt, aki

a) Fertőszéplakon épített lakás céljára szolgáló építményt épít, vagy

b) Fertőszéplakon használt lakást vásárol

(a továbbiakban együtt: lakás), és megfelel ezen rendeletben foglalt feltételeknek.

(2) A támogatás ingatlanonként vehető igénybe, függetlenül a jogerős használatbavételi engedélyen szereplő építtetők, vagy az adásvételi szerződésben szereplő vásárlók számától.

(3) A rendelet hatálya nem terjed ki a fertőszéplaki 190/24, 190/25, 190/26, 190/27 hrsz-ú ingatlanokra.


2. §


Értelmező rendelkezések:

  1. fertőszéplaki lakos: akinek a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv szerint bejelentett lakóhelye Fertőszéplak település közigazgatás területén van,
  2. fertőszéplaki gyökerű: az a természetes személy, akinek legalább egyik szülőjének a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. tv szerint bejelentett lakóhelye a kérelem benyújtásának napján legalább 1 éve megszakítás nélkül Fertőszéplak település közigazgatás területén van,
  3. használatba vételi engedély: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. (a továbbiakban: Étv.) 44. § szerinti használatba vételi engedély vagy bejelentés,
  4. építési engedély: az Étv. 33/A §-a szerinti egyszerű bejelentés vagy az építésügyi hatóság által kiadott építési engedély.

Fertőszéplakon épített lakás céljára szolgáló építmény építésének támogatása


3. §

(1) A 4. § kivételével támogatásra jogosult a támogatási igénnyel érintett lakásra vonatkozóan 1 évnél nem régebbi jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkező építtető, aki

a) az építési engedély jogerőssé válásának napján legalább 1 éve megszakítás nélkül fertőszéplaki lakos,

b) a kérelem benyújtását megelőző 5 évben nem rendelkezett Fertőszéplak településen található ingatlan ½-ed tulajdoni hányadát meghaladó tulajdonjogával.

(2) A támogatás összege 500.000 Ft.

(3) A támogatás feltétele továbbá, hogy a kérelmező a jogerős használatbavételi engedély kiadásától számított 5 évig a támogatással érintett ingatlanban lakóhellyel rendelkezzen.

4. §


(1) A fertőszéplaki 060/74-87 és 060/89-102 hrsz-ú ingatlanokon történő építkezés esetén támogatásra jogosult a támogatási igénnyel érintett lakásra vonatkozóan az 1 évnél nem régebbi jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkező építtető, aki

a) az építési engedély jogerőssé válásának napján legalább 1 éve megszakítás nélkül fertőszéplaki lakos, vagy

b) fertőszéplaki gyökerű, vagy

c) a jogerős használatba vételi engedély napján

ca) háztartásában 14 éven aluli kiskorút nevel és

cb) legalább az egyik építtető 40 év alatti.

(2) Nem jogosult támogatásra az építtető, ha a kérelem benyújtását megelőző 5 évben rendelkezett Fertőszéplak településen található ingatlan ½-ed tulajdoni hányadát meghaladó tulajdonjogával.

(3) A támogatás összege 500.000 Ft.

(4) A támogatás feltétele továbbá, hogy a kérelmező jogerős használatbavételi engedély kiadásától számított 5 évig a támogatással érintett ingatlanban lakóhellyel rendelkezzen.

Fertőszéplakon használt lakás vásárlásának és felújításának támogatása


5. §


(1) Kizárólag ugyanazon a helyrajzi számon lévő lakás megvásárlására és felújítására adható támogatás.

(2) A támogatás mértéke

a) vásárláskor 200.000 Ft, és

b) felújításkor 300.000 Ft.

(3) A (2) bekezdés szerinti támogatások csak együttesen vehetők igénybe, kizárólag az egyik fajta támogatás nem kerülhet megállapításra.

(4) Vásárlás esetére a támogatás csak akkor állapítható meg, ha az ingatlanra vonatkozó adás-vételi szerződés alapján a tulajdonjogot a vevő javára az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték. A tulajdonjog-fenntartással történt adásvétel esetén a támogatás feltétele az, hogy a tulajdonjog bejegyzését követően a tulajdonjog-fenntartás ténye az ingatlan-nyilvántartásból jogerősen törlésre kerüljön. Minden esetben a támogatás a jogerős tulajdonjog-bejegyzés, valamint a tulajdonjog-fenntartással történt adásvétel esetén a tulajdonjog-fenntartás tényének jogerős törlését követő 6 hónapon belül igényelhető. A támogatást a vevő részére az adásvételi szerződés másolatának becsatolását követően lehet megítélni.

(5) A felújításra nyújtott támogatást a felújítást követen a számlával igazolt költség, de legfeljebb a (2) bekezdés b) pontjában meghatározott összeg erejéig a tulajdonosnak kell megtéríteni. A számlák eredeti példányára rá kell vezetni, hogy „Fertőszéplak Önkormányzatánál otthonteremtési támogatás céljára felhasználva”, és a másolatot a kérelemhez mellékelni kell.

6. §


A támogatás feltétele továbbá, hogy

a) a kérelmező a kérelem benyújtáskor fertőszéplaki lakos legyen, és

b) a kérelmező a felújításra megítélt támogatás folyósítását követően legalább 5 évig Fertőszéplakon a támogatással érintett ingatlanban lakóhellyel rendelkezzen, és

c) a lakás építéséhez, vagy vásárlásához az önkormányzat részéről otthonteremtési támogatás 10 éven belül nem került megállapításra, és

d) a kérelmező vagy legalább a kérelmezők egyike a vásárlásra benyújtott kérelem időpontjában a 40 éves életkort nem töltötte be, és

e) a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző 5 évben Fertőszéplak településen található ingatlan ½-ed tulajdoni hányadát meghaladó tulajdonjogával ne rendelkezzen.

Eljárási rendelkezések


7. §


(1) Az otthonteremtési támogatás megállapítása iráni kérelmet a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell benyújtani.

(2) A kérelemhez mellékelni kell:

a) a 3. § szerinti támogatás esetén:

aa) kérelem nyomtatványt

ab) jogerős használatba vételi engedélyt

b) a 4. § szerinti támogatás esetén

ba) kérelem nyomtatványt,

bb) jogerős használatba vételi engedélyt,

bc) fertőszéplaki gyökerű igazolást, vagy

bd) a közös háztartásban nevelt 14 éven aluli kiskorú születési anyakönyvi kivonatának másolatát,

c) az 5. § szerinti támogatás esetén:

ca) kérelem nyomtatványt,

cb) adás-vételi szerződés másolatát,

cc) a 6. § (5) bekezdése szerint záradékolt számlák másolatát.

(3) A kérelmekről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

8. §


(1) Amennyiben a támogatásban részesülő a 3. § (3) bekezdésében, a 4. § (4) bekezdésében és a 6. § b) pontjában foglalt határidő lejárta előtt lakóhelyet változtat, a folyósított támogatás összegét a mindenkori jegybanki kamattal együtt, egyösszegben köteles visszafizetni.

(2) A Képviselő-testület kérelem alapján mérsékelheti a befizetendő összeget, vagy részletfizetést engedélyezhet.

9. §


(1) A rendelet 2017. január 1-én lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatályba lépést követően kezdeményezett ügyekben kell alkalmazni.

(3) A fertőszéplaki 060/48-53, 55, 57-65 hrsz-ú ingatlanok vonatkozásában igényelt támogatás esetén az ingatlan vásárlásakor hatályos rendeletet kell alkalmazni.

(4) Hatályát veszti Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének az otthonteremtési támogatásról szóló 9/2014. (VII. 25.) önkormányzati rendelete.






                                Kóbor Attila                                                                                          Vezér Beáta

                               polgármester                                                                                              jegyző






Kihirdetési záradék:

Ezt a rendeletet Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2016. december 8. napján megtartott ülésén fogadta el.

A kihirdetés napja: 2016. december 12.



                                                                                                                                                   Vezér Beáta

                                                                                                                                                        jegyző



Mellékletek