Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2017. (V. 2.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és ezen többletszolgáltatások ellentételezéseként fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2017. 05. 03

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. §


(1) Házasságkötésre alkalmas helyszín a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatal (9436 Fertőszéplak, Petőfi u. 2.) (a továbbiakban Hivatal) ülésterme (a továbbiakban: hivatali helyiség).

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvényben (a továbbiakban: At.) meghatározott feltételek teljesítése esetén és akkor engedélyezhető, ha a méltó megünnepléshez szükséges feltételek a következők szerint biztosíthatóak:

a) a helyszín gondozott, hulladéktól, szaghatástól mentes,

b) közlekedési és egyéb zajok a szertartás méltóságát nem zavarhatják meg,

c) biztosított az anyakönyvi iratok és az anyakönyvvezető védelme káros behatásoktól, így különösen esőtől, széltől, sérüléstől,

d) a házasságkötés résztvevői számára megfelelő nagyságú tér áll rendelkezésre, és

e) más tevékenység a szertartást nem zavarhatja meg.

(3) Ha a házasságkötés szabadtéri helyszínen történik, a lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a megfelelő esőhelyszín biztosításáról a kérelmezőnek kell gondoskodnia. Az esőhelyszín megjelölése az engedély megadásának feltétele.

2. §


(1) Házasságot kötni hivatali munkaidőben az e rendeletben előírtak szerint lehet. Hivatali munkaidő alatt a Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában meghatározott munkaidőt kell érteni.

(2) Hivatali munkaidőn kívül házasságkötéseket – az At. 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

a) hétfőtől-csütörtökig 16.00 óra és 18.00 óra,

b) pénteken 13.00 óra és 18.00 óra,

c) szombaton 10.00 óra és 18.00 óra között.

(3) Hivatali helyiségen kívül házasságkötéseket – az At. 27. § (2) bekezdésében meghatározott munkaszüneti napok kivételével – az alábbiak szerint lehet lebonyolítani:

a) pénteken 13.00 óra és 18.00 óra,

b) szombaton 10.00 óra és 18.00 óra között.

(4) Hivatali helyiségen kívül szabadtéri helyszínen április 1. és október 15. között engedélyezhető a házasságkötés.

(5) Egy napon több házasságkötés úgy tartható, hogy a két szertartás kezdő időpontja között legalább 60 perc különbség legyen.


3. §


(1) A hivatali helyiségen kívüli, illetve a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezése iránti kérelmet az Elektronikus Anyakönyvben rögzítésre kerülő házassági szándék bejelentéssel egyidejűleg kell a Hivatal jegyzőjéhez benyújtani.

(2) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezésére irányuló kérelemhez csatolni kell a kérelemben megjelölt helyszín tulajdonosának, üzemeltetőjének, azzal rendelkezni jogosultnak a helyszín biztosításáról szóló nyilatkozatát, vagy a használatról szóló megállapodás egy példányát.

(3) Az engedélyezési eljárás során meg kell győződni arról, hogy a kérelemben megjelölt helyszín vagy az esőhelyszín megfelel az At., valamint az 1. § (2) bekezdésében leírt feltételeknek.

(4) Az esőhelyszín biztosítása történhet oly módon, hogy megfelelő méretű és minőségű sátor, lábon álló fedett szín alatt történik a házasságkötés.

4. §


(1) Fertőszéplak Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén csak az anyakönyvvezető közreműködését biztosítja.

(2) Az anyakönyvvezető a jegyzői engedélytől függetlenül megtagadhatja a házasságkötést, ha annak időpontjában az 1. § (2) bekezdésében foglalt feltételek mégsem teljesülnek.

5. §


(1) A hivatali munkaidőn kívüli, illetve a hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés, mint többletszolgáltatás (a továbbiakban: többletszolgáltatás) ellentételezéseként az Önkormányzatot az alábbi díj illeti meg:

a) hivatali munkaidőn kívül tartott házasságkötés díja hivatali helyiségben 20.000,- Ft,

b) hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötés díja 30.000,- Ft.

(2) A (1) bekezdésben leírt díjak az általános forgalmi adót nem tartalmazzák.

(3) Közeli halállal fenyegető állapot esetén a többletszolgáltatásért nem kell díjat fizetni.

(4) A többletszolgáltatás díját a házasságkötést megelőzően előre, számla ellenében, az ott megjelölt határidőben kell az Önkormányzat számlájára készpénzben, átutalással vagy készpénzfizetési megbízással megfizetni.

(5) A házasságkötés ünnepélyessé tétele érdekében igényelt külön szolgáltatás(ok)ról – az anyakönyvvezetővel előzetesen egyeztetve – a házasulandók saját költségükre gondoskodnak.

6. §


(1) A hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő vagy eseményenként nettó 10.000 Ft díjazás (a továbbiakban: közreműködői díj) illeti meg.

(2) A közreműködői díjat utólag, a tárgy hónapot követő hónap 5. napjáig kell az anyakönyvvezető részére kifizetni. Az anyakönyvvezető közreműködői díját, valamint annak közterheit az Önkormányzat az 5. §-ban meghatározott többletszolgáltatás díjából megtéríti a Hivatal részére.

7. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben az At. rendelkezései irányadóak.




                                Kóbor Attila                                                                                          Vezér Beáta

                               polgármester                                                                                              jegyző




Kihirdetési záradék:

Ezt a rendeletet Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2017. április 27. napján megtartott ülésén fogadta el.

A kihirdetés napja: 2017. május 2.





                                                                                                                                                   Vezér Beáta

                                                                                                                                                        jegyző