Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2019. 01. 01

Fertőszéplak Község Önkormányzata képviselő-testületének 3/2018. (II.28.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

2019.01.01.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet célja Fertőszéplak Község meghatározó településképének – a közösséggel egyeztetett módon való – alakítása és védelme.

(2) A rendelet tárgya:

a) a helyi épített és táji örökölt értékek területi és egyedi védelme alakításának (továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás, nyilvántartás és megszüntetés, valamint a tulajdonosi kötelességek szabályozása,

b) a településkép szempontjából jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatot, településkaraktert hordozó vagy meghatározó, vagy ilyen jellemzőkkel bíró terület, vagy területrészek (továbbiakban településképi szempontból meghatározó területek) meghatározása,

c) a településképi követelmények megállapításával a Településképi Arculati Kézikönyvre alapozva,

d) a településkép érvényesítésének szabályozása,

e) a településkép védelmének önkormányzati eszközökkel történő ösztönzésének módjára vonatkozó szabályok megállapítása.

(3) A rendelet hatálya kiterjed Fertőszéplak Község teljes közigazgatási területén végzett építési munkákra – függetlenül attól, hogy az adott munka a jogszabályok szerint építésügyi hatósági engedélyhez, egyszerű bejelentéshez, vagy településképi bejelentéshez kötött-e.

(4) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre (a továbbiakban: építtető, vagy tervező), aki/amely Fertőszéplak Község közigazgatási területén az (3) bekezdés szerinti építési munkát kíván végezni, az elvégzendő építési munkával összefüggésben építészeti-műszaki tervdokumentációt készít, ahhoz véleményt ad, vagy engedélyez.

II. Fejezet

A helyi védelem

1. A helyi védelem célja, feladata, nyilvántartása

2. § (1) A helyi védelem célja, a település, a táj és a természet kapcsolatának, a település sajátos arculatának, karaktert teremtő értékeinek megóvása, a kultúrtörténeti, régészeti, történeti, településszerkezeti és építészeti értékek helyi védelme, és annak tudatosítása, hogy. a helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(2) A helyi értékvédelem feladata

a) a helyi különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, településképi (kilátás, rálátás), táji, építészeti, néprajzi, településtörténeti, régészeti, művészeti, műszaki-ipari, természeti, esztétikai szempontból védelemre érdemes értékek – körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, megőrzése, megőriztetése és a lakossággal való megismertetése,

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, fenntartásuk, illetve megújulásuk elősegítése.

(3) A helyi védelem alá helyezést, vagy annak megszüntetését minden jogi vagy természetes személy kezdeményezheti. Ennek során

a) a kezdeményezést indokolni kell, amely fényképes és leíró részből áll,

b) a kezdeményezést a helyben szokásos módon közzé kell tenni és az érintett tulajdonost (tulajdonosokat) a kezdeményezésről külön értesíteni kell, befogadhatóvá az ő beleegyezésével válik a kezdeményezés,

d) a kezdeményezéstől a képviselő-testületi döntésig terjedő időszakban az építményt védettnek kell tekinteni, és átmeneti szabályozásként a helyi védelemre vonatkozó előírásokat kell alkalmazni.

(4) A szakmai előterjesztést a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló kormányrendelet által meghatározott jogosultsággal rendelkező szakember készítheti, mely tartalmazza a rendeletben meghatározott vizsgálatot és a védelemmel érintett területet,

(5) A helyi védelem nyilvántartása a jegyző feladata. A nyilvántartás tartalmát a helyi védelemre vonatkozó kormányrendelet tartalmazza.

(6) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha

a) a védetté nyilvánított helyi érték megsemmisül, vagy

b) a védett terület, vagy érték a védelem alapját képező értékeit helyreállíthatatlanul elveszítette, vagy

c) a védelem tárgya a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg, vagy

d) a védett érték magasabb (műemléki, természetvédelmi) védettséget kap.

(7) A helyi védettség elrendelésétől, vagy megszüntetéséről

a) az ingatlan tulajdonosát, haszonélvezőjét, használóját,

b) a kezdeményezőt,

c) rendezési tervkészítésen kívüli esetben a műemléki hatóságot

értesíteni kell.

2. A helyi védelem tárgya és tartalma

3. § (1) A helyi védelem tárgyait a rendelet 1. és 2. melléklete tartalmazza.

(2) Területi védelem a műemlékileg, illetve helyi védelem alatt álló épületek telkeihez tartozó kertek védettségének biztosítását jelentik, ahol

a) a helyi védelem alatt álló építménynek és telkének használata a védett értéket nem veszélyeztetheti,

b) a helyi védelem alá vont épületek és azok telkei fő használatának (rendeltetésének) megváltoztatásához új használati módok megjelenítéséhez az önkormányzat képviselő-testületének hozzájárulása szükséges.

4. § (1) A helyi védelem alatt álló épület jellegzetes tömegét, tömegkapcsolatait eredeti formában és arányban kell fenntartani. Bővítés esetén a meglévő és az új épülettömegek arányainak és formáinak illeszkedniük kell egymáshoz.

(2) A helyi védelem alatt álló épület közterületről látható homlokzatán – amennyiben az, az eredeti állapotot őrzi –

a) a homlokzat felületképzése,

b) a homlokzat színezése, kivéve, ha az nem az eredeti és az eredetileg egyszínű homlokzatok fehér színűre vakolása, festése,

c) a homlokzat vízszintes és függőleges tagoló elemei,

d) a nyílászárók elhelyezése, mérete és formája, keretezése, jellegzetes szerkezete, anyaga, az ablakok osztása,

e) az oromzat díszítő elemei, a füstnyílások, a szoborfülkék, az oromzat síkjából kiemelkedő vakolatsávok,

f) a tornác kialakítása, a mellvéd létrehozásának kivételével,

g) a tetőzet szerkezete, formája, a héjazat anyag- és színhasználata

nem változtatható meg.

5. § A helyi védelem alatt álló épület közterületről látható homlokzatán a nem az eredeti állapotot őrző elemek megváltoztatása abban az esetben lehetséges, amennyiben, hitelt érdemlő módon igazolt, hogy az átalakítással az eredeti formavilághoz közelebbi állapot jön létre.

6. § Az alaprajzi elrendezést – különösen a fő tartószerkezeteket, főfalakat, belső elrendezés elemeit, valamint a meghatározó építészeti részleteket és szerkezeteket meg kell őrizni.

7. § (1) Tetőtéri ablak csak a tetőhéjazat síkjában alakítható ki. A a közterületről hangsúlyos látványként megjelenő véghomlokzaton tetőtéri ablak nem alakítható ki.

(2) A tetőzet héjazata nem színezett, hagyományos típusú agyag cseréptető, vagy természetes szálas anyagú (pl. nád, szalma) lehet.

8. § (1) Az épület utcai homlokzati síkjánál beljebb ugratott kerítés és kapuzat az utcai homlokzat síkja felé nem helyezhető át.

(2) A kerítés és kapu – az azt támasztó oszlopok kivételével – 2,0 m-nél magasabb nem lehet.

(3) A kerítés tömör, nem átlátható, fehérre vakolt színű lehet. A kapu anyaga fa, színezésénél a védett épület homlokzatának, nyílászáróinak színezéséhez illeszkedő színárnyalatokat kell használni.

9. § A helyi védelem alatt álló épületek közterületről látható homlokzatán kereskedelmi célú reklám, valamint parabola antenna, klíma kültéri egysége, égéstermékelvezető nem helyezhető el.

10. § (1) A helyi védelem alatt álló építmény 15 méter sugarú környezetébe eső terület helyi védelem környezetének minősül.

(2) A helyi védelem környezetének határán belül fotódokumentációval igazolni kell, hogy a védett látványt

a) a közterületen bármely hirdető táblának, egyéb közterületi létesítménynek, berendezésnek az elhelyezése,

b) nem közterületi építménynek az építése

kedvezőtlenül nem befolyásolja.

11. § Helyi védelem alatt álló építményre bontási engedélyt csak rendkívül indokolt esetben, a helyi védelem feloldása után lehet kiadni.

3. A védelemhez kapcsolódó tulajdonosi, használói kötelezettségek

12. § (1) A helyi egyedi védelem alatt álló épületeket csak kivételes esetben, a megfelelő műszaki állapot helyreállításának igazoltan aránytalan költségei esetében lehet elbontani.

(2) A helyi védelem alatt álló épület esetében, a védelem tárgyát képező építészeti elemeket, eredeti formájában kell megtartani, vagy felújítani.

(3) Helyi védelem alatt álló épület bővítése, csak azzal harmonikus egységet alkotó épületrész, épület (épületegyüttes) formájában lehetséges, összhangban a védelem tartalmával.

(4) A helyi védelem alatt álló érték jókarban tartását (épületszerkezeti megoldás, alkalmazott anyagok köre, színezés, kiegészítő formai és egyéb elemek), a védelem tárgyának értékvesztesége nélkül kell elvégezni.

(5) A helyi védelem alatt álló érték területén, homlokzatán csak a védett környezethez illeszkedő cégtábla, üzletfelirat, a vállalkozást népszerűsítő egyéb felirat, grafikai megjelenítés, gazdasági reklám helyezhető el.

4. A helyi védelemhez biztosított támogatás

13. § (1) Az Önkormányzat a helyi védelem alatt álló épületek felújításához, jó karban tartásához, telkükön a védett épület fennmaradását szolgáló beruházáshoz a tulajdonos kérelmére vissza nem térítendő támogatást biztosíthat.

(2) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.

(3) A támogatást az (1) bekezdésben foglaltakon túl az épület felújításához készítendő, jelen rendeletben leírt követelményeket teljesítő építészeti tervdokumentáció elkészítésére is fel lehet használni.

(4) A támogatás részletes szabályait a Képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.

III. Fejezet

Településképi szempontból meghatározó és egyéb területek

1. A településképi szempontból meghatározó és egyéb területek lehatárolása

14. § (1) Meghatározó karakterű, településrész a történeti településmag a Nagy Lajos utca Szabadság utcai kereszteződésétől nyugat felé húzódó szakasza, a Hősök tere környezete, a Soproni út és a Szent István utca

(2) Egyéb, településképi szempontból nem meghatározó településrészek

a) általános beépítésű terület,

b) átépülő, új beépítésű településrész,

c) üdülőterület,

d) gazdasági területek,

e) különleges területek,

f) beépítésre nem szánt terület.

(3) Az eltérő karakterű településrészek lehatárolását a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

2. Meghatározó karakterű településrészre vonatkozó területi és egyedi településképi követelmények

15. § (1) Meghatározó karakterű településrészen

a) csak földszintes, vagy földszint+tetőtér beépítéses, a meglévő meghatározó épületekével megközelítőleg azonos párkány- és gerincmagasságú,

b) a történeti beépítési vonalat változatlanul tartva, jellemzően oldalhatáron álló, utcára merőleges gerincű oromfalas

épületek helyezhetők el,

(2) Felújításkor a hagyományos tornácot nem szabad elbontani, új építés esetén is javasolt a tornác, mint fedett-nyitott átmeneti tér létesítése, mely az oldalkerti kertkapcsolat meghatározó eleme,

(3) Azokon a szakaszokon, ahol utcával párhuzamos tetőgerincű épületek állnak, az új épületnek is azokhoz illeszkedve kell létesíteni.

(4) A meghatározó karakterű településrészen lévő helyi védelem alatt álló épület telkén, valamint az azzal utcafronton szomszédos telkeken csak a helyi védelem alatt álló épülethez illeszkedő, a helyi védelem alatt álló épület értékeinek érvényesülését biztosító épület helyezhető el.

16. § (1) A kerítést a történeti minta szerint a főépület homlokzatához kapcsolódó, tömör, jellemzően falazott-vakolt jelleggel kell kialakítani. A megengedett legnagyobb magassága 1,80 m.

(2) A kapuszerkezeteket is a hagyományos formakincs alkalmazásával, természetes anyagokkal kell kialakítani (pl. a kapulábak, kapuoszlopok kialakítása hagyományos falazott-vakolt felületű, a kapuk utcai felülete pedig fával burkolt legyen).

(3) A kaput az utcavonalról nem szabad visszahúzni, azt a történeti építési vonalon, az épülethomlokzat részeként kell kialakítani.

17. § (1) Meghatározó karakterű településrészen közvetlen környezetébe illeszkedő, hagyományos (40-45 fokos) hajlású magastető készülhet. A tető legnagyobb megengedett szélessége legfeljebb 8,0 m lehet.

(2) A tető nem húzható rá az oromzatra, nem állhat túl azon az utca felé.

18. § (1) Az utcai oromfalas magastetős épület-főtömeghez kisebb keresztnyerges, vagy lapostetős kiegészítő épülettömeg kapcsolódhat, a teljes tetőfelület legfeljebb 25 %-ában.

(2) A keresztszárnyat az épület homlokvonalától mérve legalább 6 méterrel hátra húzva, az utcára merőleges fő tömegnek alárendelt módon kell megformálni.

19. § (1) Tetőtér-beépítés esetén tetősíkban fekvő ablakok helyezhetők el.

(2) A tetőn napelem, napkollektor csak az utcavonaltól legalább 6,0 m-el hátra húzva – az utcaképet nem zavaró módon – helyeztető el.

20. § A tető héjazata meghatározóan cserépfedés, kisebb mértékben, kiegészítő építészeti elemként korcolt fémlemez, vagy üvegtetős fedés alkalmazása megengedett. Más héjazati anyag (pl. bitumenzsindely, hullámpala, síkpala, cserepes lemez) használata tilos.

21. § A homlokzati arányokra, anyagokra, színekre vonatkozóan

a) a történeti oromfalas homlokzatok arányrendjét, nyílásrendjét megtartani, követni kell,

b) alapvetően fehér, vagy világos színű vakolt felületképzéstől eltérő nem készülhet,

c) a meglévő vakolati tagozatokat, vakolathímeket, egyéb kiegészítő elemeket, díszítéseket (oromzati szellőzőnyílásokat, szoborfülkéket) felújításkor meg kell őrizni, helyre kell állítani,

d) tilos a tagozatképző, vagy korábbi tagozatokat takaró elemként a homlokzatra ragasztott csempe- vagy kőlap burkolat használata,

e) a tetőfedés hagyományos vörös színű legyen, attól eltérni nem szabad,

f) tilos a műszaki berendezések (parabola-antenna, klíma-kültéri egység, égéstermék elvezető) utcai homlokzatra szerelése.

22. § (1) A meglévő, hagyományos utcai homlokzati nyílászárók megtartása és karbantartása szükséges.

(2) Nyílászáró-korszerűsítés szándéka esetén legalább a homlokzati külső ablakszárnyakat az eredetivel azonosan fa anyagból, a hagyományos ablakosztással kell elkészíteni, vagy ott az eredetit felújítani és megtartani.

(3) Az utcai oromfalas homlokzaton a nyílászárók hagyományos rendjét új építésnél is követni kell. Erkély, loggia nem alakítható ki.

(4) Árnyékolási igény esetén az utcai homlokzaton csak rejtett redőnytokos vagy fatáblás zsalugáteres árnyékoló-szerkezeteket lehet alkalmazni. Utólagos felszerelésű műanyag redőnytokot nem lehet elhelyezni az utcai homlokzaton.

23. § (1) A telken a főfunkciót kiegészítő (mellék-)épületek, építmények építészeti minősége, anyaghasználata nem térhet el a főfunkciójú épületétől.

(2) A meglévő pajta – ha rendeltetést kaphat – megtartandó. Javasolt a meglévő ilyen rendeltetésű épületek megőrző felújítása, vagy új építés esetén a történeti keresztcsűrös megoldás alkalmazása.,

24. § (1) A vakolt homlokzat mellett, tégla, fa alkalmazása, csak kiegészítő jelleggel lehetséges.

(2) Ragasztott lapburkolat, függőleges (fal, lábazat, kerítés, egyéb) felületeken, kiegészítő jelleggel sem alkalmazható.

(3) A tetőfedés során, csak pikkelyszerű fedés lehetséges, kívánatos az agyag cserép.

25. § A falfelületeken első sorban fehér, vagy halvány tört színeket lehet használni. A fából készült épületrészeken, nyílászárókon a településen hagyományosan jellemző természetes színek (pl. barna és zöld, illetve fehér) alkalmazhatóak.

26. § (1) A meglévő növényállományt folyamatosan vizsgálni kell, gondoskodva azok szükség szerinti tervezett cseréjéről.

(2) Az értékes homlokzatokat, kisemlékeket eltakaró örökzöldeket, a túlnőtt, légkábeleket elérő, valamint a járdán vagy a közúton történő közlekedést zavaró egyedeket, ki kell vágni, ahol szükséges, megfelelő fajtákkal pótlást kell végezni,

(3) A közterületi zöldfelületeken tilos gépkocsikkal parkolni, arra parkolókat kell kialakítani,

27. § (1) Az előkertekben és a szűk udvarokba nagy lombkoronát és gyökérzetet növesztő fák – saját és a szomszéd épület veszélyeztetése miatt – nem ültethetők. (Ld. 1 a. függelékben).

(2) A kertek szép, idős fáit – a lehetséges időig – meg kell őrizni,

(3) Az engedély alapján kivágott, elhalt, továbbá engedély nélkül eltávolított növényzet pótlásáról gondoskodni kell. Ha a fa kivágására építéssel összefüggésben kerül sor, akkor a pótlás helyét, módját, a kiültetendő növény fajtáját az építési engedélyezési, vagy egyszerű eljárással készülő terv részeként kell meghatározni.

(4) A közterületek, közterek, közparkok és közkertek alakítása szakembert igényel.

(5) Az egységes utcakép kialakítása miatt a telepítendő növényzet is egységes , összehangolt legyen,

(6) Az épületek, építmények környezetének rendezése, közterületeken történő növénytelepítés során tilos az 1. b. függelékben szereplő inváziós fafajták telepítése

3. Településképi szempontból különleges területekre vonatkozó településképi követelmények

28. § A településen lévő különleges területek: a temető, a sport terület, a bánya terület és a hulladékudvar területe, melynek beépíthetőségét a településképi véleményezési eljárás során esetenként kell mérlegelni

4. Egyéb, településképi szempontból nem meghatározó területekre vonatkozó településképi követelmények

29. § (1) Az általános beépítésű és az átépülő, új beépítésű településrészek vonatkozásában

a) tetőhéjazat kialakításaként, pikkelyes fedéstől eltérő anyag,

b) közterületről látható függőleges felületen, ragasztott lapburkolat

nem alkalmazható.

(2) Az üdülőterület vonatkozásában természetestől eltérő anyag nem alkalmazható.

(3) Gazdasági területen Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatról szóló 17/2002. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének (a továbbiakban: HÉSZ) szabályozását kell megtartani.

30. § (1) Beépítésre nem szánt, ún. „természetközeli területen” – Fertőszéplak külterületének É-i legnagyobb része –a FHNPI mint természetvédelmi kezelő és a győri természetvédelmi hatóság engedélyéhez kötött bármely változás engedélyezése, ha a jogszabályi környezet az építést lehetővé teszi.

(2) A beépítésre nem szánt mezőgazdasági területeken, ahol építmény elhelyezése nem kizárt, a Fertő táj hasonló rendeltetésű épületek szerinti építési hagyományától eltérő anyagokat nem lehet alkalmazni.

5. A felszíni közmű létesítményekkel kapcsolatos előírások

31. § (1) A település közcélú ellátását biztosító felszíni és felszín feletti energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban

a) a külterületi közlekedési és közműterületek,

b) a gazdasági területek, és

c) a településképi szempontból meghatározó területbe nem tartozó területekkel határos közterületek

az alkalmas területek.

(2) Az (1) bekezdés szerinti sajátos építmények és műtárgyak elhelyezésére

a) a településképi szempontból meghatározó területek és az azokkal határos közterületek,

b) közparkok, közkertek területei,

c) a védelmi és közjóléti rendeltetésű erdőterületek,

d) vízgazdálkodási területek,

e) természetvédelmi és tájvédelmi területek,

f) Natura2000 és ökológiai hálózatba tartozó területek,

g) az építészeti értékek helyi védelméről szóló rendeletben területi védelemmel megjelölt területek

nem alkalmasak, kivéve ha az elhelyezés a meglévő sajátos építmények és, műtárgyak korszerűsítésére irányul.

iv fejezet

A reklámokra, sajátos építményekre és egyéb műszaki létesítményekre vonatkozó településképi követelmények

1. Reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

32. § (1) Fertőszéplak Község közterületein és magánterületein (ideértve a közvilágítási berendezéseket és hírközlési oszlopokat is), mint a Fertő-táj világörökség részén, reklámhordozó és reklám – jogszabályban meghatározott kivétellel - nem helyezhető el.

(2) Külterületen és beépítésre nem szánt területen – a közutak mellett szabályozottan létesített módon – reklám és reklámhordozó elhelyezhető.

(3) Közterületen reklám időszakosan kioszkon, utasvárón elhelyezett hirdetőfelületen és közművelődési célú hirdetőoszlopon elhelyezhető. A reklámok a használatot nem gátló felület 50%-ot meg nem haladó részén lehetnek.

(4) Az épületeken elhelyezhető cégérekre, feliratokra és információra vonatkozó településképi követelmények

a) a lakóépületek szállás céljára történő értékesítése a településen egységes arculattal hirdethető,

b) tetőfelületre cégér, cégtábla és cégfelirat nem helyezhető el,

c) a homlokzatokon a felirat az épület stílusához illő betű típussal, a felirat elhelyezésére megtervezett, kialakított tagozaton / felületen lehet,

d) az épületeken cégér (fodrász, cipész, gyógyszertár, borkimérés, stb.) elhelyezhető.

(5) A közvilágítási berendezésen és hírközlési oszlopokon reklám elhelyezhető.

(6) Közterületen engedélyezett mobil hirdetőeszközhirdető felülete az 1,0 m2 – t nem haladhatja meg,

(7) A település látogatható értékekeit ismertető táblák a településen (lehetőleg a világörökségi teljes területen) egységesen alakítandók ki.

(8) Az információs táblák egységes oszlop és felirati vagy piktogram -rendszer alkalmazásával létesíthetők.

2. Sajátos építményekre és egyéb műszaki létesítményekre vonatkozó követelmények

33. § (1) Belterületen újonnan kialakuló, vagy a közművek tekintetében átfogóan megújuló közterületen a közmű- infrastruktúra hálózatot, az elektronikus hírközlési hálózatokat földalatti elhelyezéssel kell építeni. Az új épületek villamosenergia és hírközlési csatlakozását, valamint új ingatlan bekötéseket is rejtetten, földkábellel kell kialakítani.

(2) A már beépített területen, ahol a villamosenergia és elektromos hírközlési hálózatok földalatti elhelyezéssel üzemelnek új villamosenergia és vezetékes elektronikus hírközlési, egyéb gyengeáramú hálózatokat, vagy a meglevők rekonstrukcióját földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(3) A már beépített területeken, ahol a villamosenergia, a vezetékes elektronikus hírközlés és egyéb hálózatok föld feletti vezetésűek, új elektronikus hírközlési hálózatokat a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell elhelyezni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(4) A vezeték nélküli szolgáltatás elektronikus hírközlési létesítményét kellő takarással, megfelelő műszaki megoldással, pl. templomtoronyban, épület padlásterén is el lehet helyezni, ha ezt egyéb előírás nem tiltja.

(5) A megmaradó térszíni műtárgyakat jó karban kell tartani és építészeti eszközzel, vagy telepített növényzettel a műtárgy gazdájának takarnia kell Az elavult eszközök, létesítmények felújításakor a műszakilag lehetséges legkisebb berendezés-méreteket kell alkalmazni, amit lehet, térszín alatt kell elhelyezni.

(6) Külterületen új elektronikus hírközlési hálózatokat területgazdálkodási és táképvédelmi okokból a meglévő villamosenergia elosztási, közvilágítási és egyéb hírközlési szabadvezetékekkel közös, egyoldali oszlopsorra kell elhelyezni.

34. § (1) Új vezeték nélküli szolgáltatás építményei

a) a természet- és tájkép védelmi területen, és annak 500 m-es körzetében nem helyezhető el,

b) belterületen, beépítésre szánt területen önálló építményként nem telepíthető, azt csak meglévő építményre telepítve lehet elhelyezni, ha az adott építményre, településrészre vonatkozó egyéb előírás ezt nem zárja ki, elsődlegesen gazdasági területen (lakóépületek kivételével) lehet elhelyezni, de a hírközlési létesítmény magassága (legmagasabb pontja) nem haladhatja meg 10,0m-t,

c) külterületen, nem védett általános mezőgazdasági területen, továbbá beépítésre nem szánt különleges területen csak egyéb hasznosítással összekötve (kilátó, vendéglátóhely, mezőgazdasági gazdasági építmény, egyéb ipari, közműszolgáltatási építmény – ha egyéb ok nem zárja ki –, stb.) telepíthető.

(2) Az elektronikus hírközlési és villamosenergia szolgáltató létesítmények karbantartásáról a szolgáltatónak kell gondoskodni. A funkciót vesztett létesítmények maradéktalan felszámolása és a környezet állapotának visszaállítása a funkcióvesztés után a szolgáltató feladata.

(3) Az épületek közterületről látszó homlokzatán egyéb műszaki berendezések (parabola antenna, klíma berendezés kültéri egysége, égéstermék elvezető) nem helyezhető el.

V. Fejezet

Kötelező szakmai konzultáció

35. § (1) Fertőszéplak Község közigazgatási területén minden építési engedélyezéssel, egyszerű bejelentéssel és bejelentési kötelezettséggel járó építés esetén kötelező lefolytatni az előzetes szakmai konzultációt és tanácsadást.

(2) A hatáskört a polgármester gyakorolja, aki a konzultációt és a tanácsadást a főépítész szakértői véleményére alapozva végzi.

(3) A konzultáció szükséges dokumentumait benyújthatja az építtető vagy egyéb módon érintett kérelmező, vagy az általa megbízott tervező.

(4) A kérelmet a rendelkezésre álló adatokkal és információkkal a település önkormányzatán a jegyző részére kell benyújtani. A jegyző – a kérelem csatolásával – haladéktalanul értesíti a főépítészt, aki egyezteti a kérelmezővel a konzultáció 8 napon belüli idejét és helyét.

(5) A konzultációra alkalmas dokumentáció tartalma:

a) épület esetén: helyszínrajz; a rendeltetést, nagyságot mutató alaprajzi vázlat; tömegvázlat

b) építmény esetén: helyszínrajz, rendeltetés, megjelenési vázlat.

36. § (1) A konzultáció és a tájékoztatás eredménye egy olyan – a hatályos településképi rendeleten és településrendezési eszközökön alapuló – tájékoztató tartalmú (szöveges és térképi adatokat tartalmazó) dokumentum, melyben meg kell jelölni

a) a kötelező (a településképi rendelet és a településrendezési eszköz előzetes megváltoztatása nélkül nem módosítható),

b) az irányadó (orientáló jellegű), valamint

c) a tájékoztató (pl. a műemléki, illetve helyi építészeti értékvédelemmel kapcsolatos), tartalmi és eljárási (pl. a településképi véleményezési eljárásra vonatkozó)

elemeket.

(2) A konzultáció és tájékoztató írott formában történő kiadásáról és nyilvántartásáról – a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül – a főépítész gondoskodik.

(3) Konzultáció tájékozódó jelleggel is kérhető.

vii. fejezet

A településképi bejelentési eljárás

1. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók

40. § Bejelentési eljárással érintett építmények, reklámok

a) a nem építési engedély köteles szobor, emlékmű létesítése talapzatával együtt,

b) a kerítés,

c) a közterületi homlokzaton napkollektor és klíma berendezés kültéri egységének, égéstermék elvezetőnek elhelyezése,

d) időszakosan elhelyezhető reklámok,

e) cégérek, feliratok az meghatározó karakterű települési területen.

2. A bejelentési eljárás részletes szabályai

41. § (1) A bejelentési eljárás az ügyfél kérelmére indul. A bejelentési dokumentációt a kérelemmel együtt a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben (a továbbiakban: Kr.) meghatározott tartalommal a polgármester részére kell benyújtani,

(2) A bejelentési dokumentáció műszaki tartalma (a kérelem és a településképi megfelelést alátámasztó indokoknak megfelelően – értelemszerűen):

a) az érintett homlokzat(ok),

b) az érintett alaprajz(ok),

c) a helyszínrajz, tereprajz,

d) a műszaki leírás, benne a rendeltetésre, műszaki megvalósításra és pl. időtartamra vonatkozó leírással,

e) a kiegészítő látványterv, fotó, fotomontázs.

(3) A polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást – kikötéssel, vagy anélkül – tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, ha a bejelentés

a) megfelel a Kr-ben meghatározott, továbbá – a csatolandó dokumentációt illetően az előírt követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, illetve cégér illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett rendeltetés-változás illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, azok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, illetve nem korlátozza.

(4) A polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást – kikötéssel, vagy anélkül – elutasítja és a bejelentőt erről a tényről a vélemény megküldésével értesíti, ha a bejelentés

a) nem felel meg a Kr-ben meghatározott, továbbá – a csatolandó dokumentációt illetően az előírt követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, illetve cégér nem illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett rendeltetés-változás nem illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, azok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben zavarja, illetve korlátozza.

42. § (1) Az eljárásért az építtetőnek, illetve a tervezőnek igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetnie.

(2) A polgármester a településképi bejelentési eljárásban hozott döntését a benyújtó részére 15 napon belül adja meg. A határidő jogvesztő hatályú.

(3) A polgármester véleményét a települési főépítész – szükség szerint szakértő bevonásával – készíti elő.

(4) A polgármester határozata ellen képviselő testülethez címzett fellebbezéssel lehet élni.

Viii. Fejezet

Településképi kötelezés, településképi bírság

43. § (1) A településképi és településrendezési elhatározások betartását a főépítész ellenőrzi. A mulasztásokat, amennyiben tudomására jut, kivizsgálja.

(2) A településképi szakmai konzultáció emlékeztetőjében is megfogalmazott településképi követelmény meg nem tartása esetén, a képviselő-testület településképi bírságot szabhat ki, mely többször is kivethető, amennyiben a településképet rontó állapot fennmarad.

(3) A településképi bírság összege

a) az egyes településképi szempontból meghatározó területeken a kötelező előzetes szakmai konzultáción is rögzített egyedi építészeti követelmények be nem tartása esetén, eltérési tételenként legfeljebb 200 000 forint,

b) egyéb településképi, reklámhordozókra és egyéb műszaki berendezésekre vonatkozó követelmények be nem tartása esetén legfeljebb 100 000 forint,

lehet.

záró rendelkezések

44. § (1) Ez a rendelet – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – 2018. március 1. napján lép hatályba.

(2) A 37 – 39. § 2019. január 1-én lép hatályba.

(3) E rendelet előírásait hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

45. § Hatályát veszti

a) a HÉSZ

aa) 1. § (2) „e”pontja,

ac) 10. § (5) bekezdése, (1) a) – e) pontjai, (2) és (3) bekezdései;

ad) 18. § (13) bekezdés Vt1 oszlop „Egyebek” meghatározása;

ae) a 8. számú melléklete,

b) Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyrehozatali kötelezettség és a településképi kötelezés szabályairól szóló 7/2016. (V. 16.) önkormányzati rendelet.

46. § A HÉSZ 7. § (7) bekezdése helyébe a következő bekezdés lép:

„(7) Ahol az SZ-J1 terv tervezett szabályozási vonalat jelöl az utcai kerítés a tervezett szabályozási vonalra, ahol az SZ-J1 terv meglévő, megmaradó szabályozási vonalat jelöl az utcai kerítés erre a vonalra építhető. Az utcai kerítés – a településképi szempontból meghatározó karakterű terület kivételével – legfeljebb 1,80 m magas, legalább 50%-ban áttört lehet.”