Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 09. 26- 2021. 05. 26

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (II. 14.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

2020.09.26.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Fertőszéplak Község Önkormányzatára, a képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzat irányítása alá tartozó intézményekre, valamint a támogatásban részesített magán- és jogi személyiségekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. § A képviselő-testület az együttes 2020. évi költségvetést

- a) 569.585 ezer Ft bevétellel és
- b) 569.585 ezer Ft kiadással, ezen belül főelőirányzatokkal állapítja meg.
- ba) 108.237 ezer Ft személyi juttatás,
- bb) 19.907 ezer Ft munkaadókat terhelő járulék,
- bc) 102.358 ezer Ft dologi kiadás
- bd) 5.800 ezer Ft ellátottak pénzbeli juttatása,
- be) 159213 ezer Ft támogatás, pénzeszközátadás,
- bf) 3.452 ezer Ft visszatérített támogatás, kölcsön,
- bg) 3.200 ezer Ft hiteltörlesztés,
- bh) 167.418 ezer Ft felhalmozási kiadás

3. § (1) A 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. §-ban megállapított kiemelt bevételi előirányzatok és a finanszírozási bevételek részletes közgazdasági jogcímekre történő megbontását (a továbbiakban: rovat) a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A 2. §-ban megállapított kiemelt kiadási előirányzatok és a finanszírozási kiadások rovatait a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kormányzati funkció és kiadási főelőirányzatok szerinti bontását a 4. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Az 1. 3. és 4. melléklet kiadási előirányzatai között összevontan tervezett egyéb működési célú kiadások címzettjeit és mértékét a 6. melléklet, a tervezett közvetlen fejlesztések megjelölését és előirányzatait a 7. melléklet tartalmazza.

(2) A bevételek és kiadások mérleg szerinti megosztását a 8. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület irányítása alá tartozó intézmények költségvetését a 9. melléklet tartalmazza.

(4) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet a 4. és 5. mellékletnek megfelelően határozza meg.

(5) Az Képviselő-testület többéves kihatással járó döntéseit a 10. melléklet tartalmazza.

(6) Az előirányzat-felhasználási tervet a képviselő-testület a 11. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(7) A költségvetési évet követő 3 év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 12. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztést a 13. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A tervezett (létrejött) bevételi többlet felhasználásáról – ideértve a költségvetési szerv jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételt is - és a tervezett (létrejött) hiány fedezésének módjáról, továbbá a pénz- és tőkepiacon végzett hitelműveletekről a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testület dönt.

(2) Az évközi szabad pénzeszközök pénzintézetnél történő lekötéséről és felbontásáról a polgármester rendelkezik.

6. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzati intézmények vezetőit a költségvetésben előírt bevételek beszedésére, és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A költségvetési szervek pénzellátásáról jelen rendeletben foglaltak, illetve az átruházott jogkörben végrehajtott átcsoportosításoknak megfelelően a jegyző gondoskodik.

(3) A költségvetésben a bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

7. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott rovatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át azzal, hogy az átcsoportosítás nem haladhatja meg a 8. § (2) bekezdésben meghatározott összeget.

(2) Személyi juttatások tekintetében az átcsoportosításnál a jogszabályi korlátokat figyelembe kell venni. Dologi kiadások előirányzatain belül a szolgáltatásokra, a vásárolt közszolgáltatásokra, valamint a biztosítási díjakra előirányzott összegek nem csoportosíthatók más dologi kiadásokra csak akkor, ha az adott kiadásnemhez tartozó kiadást már teljesítették, s azt meghaladóan is van előirányzat.

(3) Az átcsoportosítás a már kötelezettségekkel terhelt összegeket nem érintheti.

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 29.093 e Ft összegben hagyja jóvá a 4. számú melléklet kiadási előirányzatainak 3.6.1 alcíme szerint.

(2) A Képviselő-testület a tartalék 10%-ának megfelelő összeggel való rendelkezés jogát polgármesterre átruházza.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(4) A költségvetés kiadásai között nem szereplő kötelezettségek vállalásáról a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a képviselő-testület dönt.

9. § (1) A Képviselő-testület a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatalnál alkalmazott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2020. évben 50.000 Ft-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv. 234. § (3)-(4) bekezdés szerint 10%-os mértékű illetménykiegészítést állapít meg.

10. § A képviselő-testület jelen rendelet hatályba lépését megelőzően, 2020. január 1-ig visszamenő időben a költségvetést érintő bevételeket és kiadásokat jóváhagyja, azokat az éves költségvetés részének tekinti.

11. § A rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

1. melléklet

2. melléklet

3. melléklet

4. melléklet

5. melléklet

6. melléklet

7. melléklet

8. melléklet

10. melléklet

13. melléklet