Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2021. 09. 15- 2022. 02. 14

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (VIII. 27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa juttatásáról

2021.09.15.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX tv. 13. § 8/a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Fertőszéplak Község Önkormányzata természetbeni juttatásként Magyarország 2021. évi központi költségvetéséről szóló 2020. évi XC. tv. 3. melléklet I. 2.2.1. pontja, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatása jogcím alapján szociális célú tűzifát (a továbbiakban: tűzifa) biztosít.

2. § E rendelet alkalmazásában:

a) vegyes tüzelésű kazán: mindazon fűtőberendezés, ami nem gázzal működik, és fa elégetésével hő termelésére alkalmas, és az ingatlan fűtése ezzel biztosított.

b) a család, háztartás, egyedül élő és a lakóhely fogalmára a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározottakat kell érteni.

3. § (1) Az önkormányzat tűzifát biztosít annak a Fertőszéplaki lakóhellyel rendelkező kérelmezőnek, aki életvitelszerűen az adott ingatlanban él, és a fűtését vegyes tüzelésű kazánnal oldja meg.

(2) A tűzifa biztosítása során előnyben részesül

a) a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint altív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy – tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult,

b) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(3) A (2) bekezdésben meghatározottakon túl tűzifára jogosult

a) a 65 évnél idősebb egyedül élő, vagy

b) az a házaspár, ahol mindkét fél elmúlt 65 éves, és a háztartásban más személy nem él életvitelszerűen, vagy

c) aki a háztartásában rokkant vagy tartósan beteg személy ellátásáról gondoskodik.

4. § (1) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és a háztartások számától.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra támogatás nem kérhető.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, kizárólag saját célra használhatja fel.

5. § Tűzifából háztartásonként legfeljebb 5 erdei m3,mennyiség állapítható meg.

6. § A tűzifát az önkormányzat a kérelmező ingatlana előtti közterületre szállítja.

7. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás a rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(2) A kérelmeket 2021. december 31-ig lehet a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatalnál benyújtani.

(3) A kérelem elbírálása és a támogatás mértékének megállapítása a polgármester hatáskörébe tartozik, aki a kérelemről egyedi határozattal dönt.

(4) A kérelmek elbírálása a beérkezés sorrendjében történik úgy, hogy érvényre jussanak a 3. § (2)–(3) bekezdésben megfogalmazottak.

(5) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

8. § (1) A támogatás kizárólagos forrása az önkormányzat számára megállapított támogatás, valamint az önkormányzat által biztosított saját forrás.

(2) Az önkormányzat vállalja, hogy a szociális tűzifában részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 3. §-ban meghatározott feltételeknek megfelelnek-e, és a 7. § (2) bekezdésében meghatározott határidőre érkeztek-e – el kell utasítani.

9. § Ez a rendelet 2021. szeptember 15-én lép hatályba, és 2022. február 15-én hatályát veszti.