Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 03. 01

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 18.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.03.01.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következő rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Fertőszéplak község közigazgatási területén található az önkormányzat által fenntartott közösségi színtérre, működtetőire és alkalmazottjaira, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában részvevőkre és a közművelődési alapszolgáltatásokat igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásnak tekinti:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítását,

d) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítását.

3. Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az önkormányzat az e rendelet 2. §-ban meghatározott közművelődési alapszolgáltatások megvalósítását Művelődési ház elnevezésű (címe: 9436 Fertőszéplak, Soproni utca 5.) integrált közösségi színtérrel, továbbá önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas épületekben és nyílt terület fenntartásával biztosítja.

(2) Kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas épületek:

a) Széchényi-kastély (címe: 9436 Fertőszéplak, Széchényi Ferenc tér 1.),

b) Skanzen (címe: 9436 Fertőszéplak, Nagy Lajos utca 43.)

(3) Kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület a sportpálya (fertőszéplaki 071/11 hrsz).

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatokat szakirányú végzettséggel rendelkező közalkalmazott foglalkoztatásával látja el.

(2) Az önkormányzat a közművelődési szakember által készített szolgáltatási tervet legkésőbb a tárgy év március 1-je utáni első, soron következő képviselő-testületi ülésen fogadja el.

4. A közművelődés tevékenység finanszírozása

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos alapszolgáltatásait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati saját bevételéből származó támogatás és a pályázati úton elnyerhető támogatások.

(2) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások támogatására kiírt pályázatokhoz szükséges önrész mértékét az éves költségvetési rendeletben határozza meg.

(3) A kiemelt községi közművelődési nagyrendezvények, fesztiválok, testvérvárosi kapcsolatok, gyermek és ifjúsági feladatok finanszírozására az önkormányzat éves költségvetésében keretet különít el.

(4) Az önkormányzat költségvetésében elkülönített forrást biztosít a községi közművelődési feladatokat ellátó civil szervezeteinek támogatására.

5. A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

6. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások nyújtásába bevonhat más, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyeket, egyéb szervezeteket, azok fenntartóit, működtetőit és alkalmazottait, így különösen:

a) nevelési-oktatási intézményeket,

b) a településen működő civil szervezeteket, egyházakat,

c) gazdasági társaságokat,

d) előadókat, a kultúra és művelődés támogatóit,

e) turizmus és idegenforgalmi feladatot ellátó szervezeteket,

f) tudományos, közgyűjteményi, művészeti, szociális és sportszervezeteket.

7. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény, a közművelődési alapszolgáltatások, valamint a közművelődési intézmények és a közösségi színterek követelményeiről szóló 20/2018. (VII. 9.) EMMI rendelet és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Az önkormányzat fenntartásában, illetve támogatásával működő közművelődési közösségi színtér szakmai ellenőrzését a képviselő-testülethez benyújtott szakmai beszámoló és a benyújtott mérlegbeszámoló alapján a képviselő-testület látja el.

6. Záró rendelkezések

8. § Hatályát veszti

a) Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2000. (IV. 27.) önkormányzati rendelete,

b) Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2000. (IV. 27.) rendeletének módosításáról szóló 9/2005. (IX. 30) önkormányzati rendelete,

c) Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról szóló 10/2000. (IV. 27.) rendeletének módosításáról szóló 5/2009. (IV. 1.) önkormányzati rendelete.

9. § Ez a rendelet 2022. március 1-jén lép hatályba.