Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 07

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.02.07.

Fertőszéplak Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya Fertőszéplak Község Önkormányzatára, a képviselő-testületre, annak bizottságára, az önkormányzat irányítása alá tartotó intézményekre, valamint a támogatásban részesített magán- és jogi személyiségekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

2. § A képviselő-testület az együttes 2024. évi költségvetést

a) 1.528.987 ezer Ft bevétellel és

b) 1.528.987 ezer Ft kiadással, ezen belül

ba) 199.758 ezer Ft személyi juttatás,

bb) 26.099 ezer Ft munkaadókat terhelő járulék,

bc) 205.296 ezer Ft dologi kiadás

bd) 5.900 ezer Ft ellátottak pénzbeli juttatása,

be) 403.481 ezer Ft egyéb működési célú kiadás,

bf) 229.699 ezer Ft finanszírozási kiadás,

bg) 458.754 ezer Ft felhalmozási kiadás

főelőirányzatokkal állapítja meg.

3. § (1) A 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 1. melléklet tartalmazza.

(2) A 2. §-ban megállapított kiemelt bevételi előirányzatok és a finanszírozási bevételek részletes közgazdasági jogcímekre történő megbontását (a továbbiakban: rovat) a 2. melléklet tartalmazza.

(3) A 2. §-ban megállapított kiemelt kiadási előirányzatok és a finanszírozási kiadások rovatait a 3. melléklet tartalmazza.

(4) A 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kormányzati funkció és kiadási főelőirányzatok szerinti bontását a 4. melléklet tartalmazza.

4. § (1) Az 1. 3. és 4. melléklet kiadási előirányzatai között összevontan tervezett egyéb működési célú kiadások címzettjeit és mértékét a 6. melléklet, a tervezett közvetlen fejlesztések megjelölését és előirányzatait a 7. melléklet tartalmazza.

(2) A bevételek és kiadások mérleg szerinti megosztását a 8. melléklet tartalmazza.

(3) A Képviselő-testület irányítása alá tartozó intézmények költségvetését a 9. melléklet tartalmazza.

(4) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet a 4. és 5. mellékletnek megfelelően határozza meg.

(5) Az Képviselő-testület többéves kihatással járó döntéseit a 10. melléklet tartalmazza.

(6) Az előirányzat-felhasználási tervet a képviselő-testület a 11. mellékletnek megfelelően állapítja meg.

(7) A költségvetési évet követő 3 év tervezett előirányzatainak keretszámait főbb csoportokban a 12. melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztést a 13. melléklet tartalmazza.

5. § (1) A tervezett (létrejött) bevételi többlet felhasználásáról – ideértve a költségvetési szerv jóváhagyott bevételi előirányzatain felüli többletbevételt is - és a tervezett (létrejött) hiány fedezésének módjáról, továbbá a pénz- és tőkepiacon végzett hitelműveletekről a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Képviselő-testület dönt.

(2) Az évközi szabad pénzeszközök pénzintézetnél történő lekötéséről és felbontásáról a polgármester rendelkezik.

6. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, az önkormányzati intézmények vezetőit a költségvetésben előírt bevételek beszedésére, és a jóváhagyott kiadások teljesítésére.

(2) A költségvetési szervek pénzellátásáról jelen rendeletben foglaltak, illetve az átruházott jogkörben végrehajtott átcsoportosításoknak megfelelően a jegyző gondoskodik.

(3) A költségvetésben a bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok, amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be, nem teljesíthetők.

7. § (1) A Képviselő-testület a jóváhagyott rovatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át azzal, hogy az átcsoportosítás nem haladhatja meg a 8. § (2) bekezdésben meghatározott összeget.

(2) Személyi juttatások tekintetében az átcsoportosításnál a jogszabályi korlátokat figyelembe kell venni. Dologi kiadások előirányzatain belül a szolgáltatásokra, a vásárolt közszolgáltatásokra, valamint a biztosítási díjakra előirányzott összegek nem csoportosíthatók más dologi kiadásokra csak akkor, ha az adott kiadásnemhez tartozó kiadást már teljesítették, s azt meghaladóan is van előirányzat.

(3) Az átcsoportosítás a már kötelezettségekkel terhelt összegeket nem érintheti.

8. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 322.642 e Ft összegben hagyja jóvá a 4. melléklet kiadási előirányzatainak 3.7.1 alcíme szerint.

(2) A Képviselő-testület a tartalék 10%-ának megfelelő összeggel való rendelkezés jogát polgármesterre átruházza.

(3) A (2) bekezdésben foglaltakon túl a tartalék felhasználásáról a Képviselő-testület dönt.

(4) A költségvetés kiadásai között nem szereplő kötelezettségek vállalásáról a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a képviselő-testület dönt.

9. § (1) A Képviselő-testület a Fertőszéplaki Közös Önkormányzati Hivatalnál alkalmazott köztisztviselők vonatkozásában az illetményalapot 2024. évben 80.000 Ft-ban határozza meg.

(2) A Képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. tv. 234. § (3)-(4) bekezdés szerint 10%-os mértékű illetménykiegészítést állapít meg.

10. § A képviselő-testület jelen rendelet hatályba lépését megelőzően, 2024. január 1-ig visszamenő időben a költségvetést érintő bevételeket és kiadásokat jóváhagyja, azokat az éves költségvetés részének tekinti.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.