Fertőszéplak Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (VI. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi gyermekvédelmi ellátásokról

Hatályos: 2021. 07. 01

a helyi gyermekvédelmi ellátásokról

Általános indokolás

Az önkormányzatok számára a helyi gyermekvédelmi ellátásokra vonatkozólag a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. (a továbbiakban: Gyvt.) ír elő rendeltalkotási kötelezettséget. A megalkotott rendelet szabályozza a helyben ellátott gyermekvédelmi ellátásokat, meghatározza az igénybe vevők körét, a jogosultsági feltételeket és az eljárási szabályokat.

Az önkormányzat a gyermekvédelmi ellátórendszer keretében pénzbeli ellátásként iskolakezdési támogatást, gyermekek karácsonyi ajándékozását, valamint a bejáró tanulók támogatását biztosítja. Ezen feladatai ellátásához az önkormányzat központi költségvetési támogatásban nem részül.

A személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások körében az önkormányzat a gyermekjóléti szolgáltatást és a gyermekek napközbeni ellátását biztosítja. A gyermekjóléti szolgáltatást a Fertőd Mikro-térségi Szociális Szolgáltató Központ útján, társulás formájában látja el. A gyermekek napközbeni ellátását a Fertőszéplaki Margaréta Óvoda és a Széchényi Ferenc Általános Iskola keretében szervezi meg.

Természetbeni ellátásként az önkormányzat a gyermekétkeztetés valamint a szünidei gyermekétkeztetés feladatokat látja el. A gyermekétkeztetést az önkormányzat vásárolt szolgáltatásként biztosítja.