Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 18.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 19
az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) és annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr) tartalmazza az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó önkormányzatok, helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek tekintetében a tervezés, gazdálkodás és beszámolás, a költségvetés előkészítésének, elfogadásának alapvető szabályait. Az Áht. 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, melyet a testületnek legkésőbb március 15-ig kell elfogadnia.
A képviselő-testület a költségvetési rendeletében együttesen hagyja jóvá az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal, valamint a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szervének költségvetését.
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvényt, mely rögzíti az önkormányzatokat 2022. évben megillető központi források mértékét és mutatószámait, az átengedett bevételeket, illetve az önkormányzatokat érintő elvonásokat. Az önkormányzati feladatellátást érintő jelentős változás a 2022-es évben nem várható, így a központi költségvetésből származó források elosztása is hasonló az előző évekhez.
A tervezés során figyelembe vettük a helyi rendeleteket, a testület előzetes kötelezettségvállalásait, a folyamatban lévő pályázatokat, jogszabályi előírásokat és egyéb információkat.
A jogszabályi előírások betartása mellett alapvető követelmény az önkormányzat és intézményei biztonságos működtetése. Megkülönböztetett jelentőséget kap 2022-ben is az előző években kialakított és eredményesen alkalmazott megfontolt és takarékos gazdálkodás továbbvitele.
Mindezek, valamint a helyi lehetőségek és szükségletek figyelembe vételével terveztük meg Fertőszéplak Község Önkormányzatának 2022. évi költségvetését, melynek kiadási és bevételi főösszege:
730.656 ezer forint.
Indokolás a rendelet-tervezethez
Bevételek
A költségvetési rendelet elkészítése során meg kell tervezni a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen a helyi adó bevételeket, az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek bevételeit, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek bevételi előirányzatait. A tervezés során biztosítani kell a tervezett bevételek közgazdasági megalapozottságát.
A bevételek részletezését a 2. számú melléklet tartalmazza.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Az Önkormányzat egyik jelentős bevételi forrása az állami támogatás. A központi költségvetési törvény alapján az önkormányzatok számára az ebr42 rendszeren keresztül elérhetővé vált a támogatások önkormányzatot megillető összege. Az egyes támogatási jogcímek esetében a számítási módszerekben változás nem történt.
A költségvetési törvényen mellett a 8/2022. (I. 14.) Korm. rendelet a települési önkormányzat által biztosított egyes közszolgáltatásokat érintő béremelésekhez nyújt kiegészítő támogatást, a 9/2022. (I. 14.) Korm. rendelet pedig a polgármester illetménye és költségtérítése 2022. évi emelésének ellentételezése érdekében biztosít támogatást az önkormányzatnak.
Az állami támogatás összege: 144.603 eFt, mely a következőkből tevődik össze (adatok ezer forintban):

I.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

55.082

1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása

41.250

1. Zöldterület gazdálkodás támogatása

4.537

1. Közvilágítás támogatása

3.350

1. Köztemető támogatása

707

1. Közutak támogatása

430

1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

4.800

1. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

8

II.

A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

67.104

1. Óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása

55.704

1. Óvodaműködtetési támogatás

9.529

1. Minősített óvodapedagógusok támogatása

1.871

III.

A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

15.543

1. Gyermekétkeztetés bértámogatása

14.501

1. Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

1.042

IV.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

1. Könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatása

2.959

V.

Polgármester illetménye és költségtérítése emelésének ellentételezése

3.915

Az előző évekhez hasonlóan a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása valamennyi jogcímét megkapjuk, viszont szolidaritási hozzájárulást kell fizetni az iparűzési adóerő-képesség 1 főre jutó összege alapján.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása jogcímen 2022. évben sem kapunk központi támogatást.
Az államháztartáson belüli egyéb működési célú támogatások összege: 12.510 eFt, mely az alábbiakból áll:
Közös önkormányzati hivatal működéséhez Sarród község hozzájárulása 8.479 eFt
Fertőszéplaki Margaréta Óvoda működéséhez Sarród község hozzájárulása 3.895 eFt
Nemzeti Egészségbiztosítási Alap támogatása az iskolaegészségügy működéséhez 136 eFt
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Az önkormányzat az előző évben pályázati támogatást nyert a Soproni utcai csapadékvíz-elvezetés kiépítésére, melynek összege: 24.375 eFt.
Közhatalmi bevételek
A közhatalmi bevételek között a helyi adóbevételek kerülnek tervezésre, mely az önkormányzat másik jelentős bevételi forrása. A közhatalmi bevételek tervezett összege: 131.535 ezer forint. Az önkormányzatot megillető adójellegű bevételeknél a legnagyobb összeggel az iparűzési adónál kalkuláltunk, kiindulva a 2021. évi befizetési adatokból. Az építményadót a tavalyi teljesítés adatokhoz igazodva terveztük, tekintettel arra, hogy az adó mértéke nem változott. 2022. évben a gépjárműadó teljes mértékben a központi költségvetést megillető adó. A talajterhelési díj és a pótlék tekintetében is az előző év teljesítési adatai jelentették a kiindulási alapot. A költségvetési évre vonatkozóan helyi adó mértékek emelésére vagy új adónem bevezetésére nem került sor.
Működési bevételek
A működési bevételek tervezett összege: 44.714 eFt. A működési bevételek magukba foglalják az önkormányzat jelenleg érvényben lévő bérleti, lakásbérleti szerződéseiben megállapított bérleti díjakat – ideértve a közművagyon bérbeadásból származó bérleti díjat is -, valamint az alkalmi helyiségbérleteket (Skanzen, Kastély). Itt jelennek meg az intézményi ellátottak – óvodás, iskolás gyermekek – étkezési térítési díjai, sírhely megváltás bevétele, mindezekhez kapcsolódó áfa bevételek, kamatbevételekből befolyó összegek. A rendezvények belépő jegyeinek díja (Az öröm útja) is a működési bevételek közé tartozik. A flottás telefondíjak után beszedett összegek is itt jelennek, mint közvetített szolgáltatás. (Ez utóbbi összeg a kiadási oldalon is megtalálható.) Jelentős tételt jelent a telek értékesítésekhez kapcsolódó áfa bevétel.
Felhalmozási bevételek
Fertőszéplak község Önkormányzata az általa kialakított telkek értékesítésével a település fejlődését, a lakosságszám növekedését kívánja elősegíteni. A telkek értékesítése 2021. év folyamán tovább folytatódott, majdnem minden telek értékesítésre került. 4 db eladás áthúzódik az idei évre, melyből származóan 31.232 ezer forint (+ÁFA) bevétellel terveztünk.
Finanszírozási bevételek
2022. évben 192.158 eFt költségvetési maradvánnyal tervezünk, mely a bankszámlák 2021. évvégi korrigált záró egyenlege. A maradvány végső értéke a 2021. évi zárszámadás elfogadásával válik véglegessé.
Az államháztartási számvitel előírásai szerint az egyes intézmények részére az önkormányzat által a saját bevételek, illetve a működési kiadások egyensúlyának biztosítása érdekében nyújtott támogatást finanszírozási bevételként meg kell tervezni a támogatást kapó intézménynél, mivel az állami támogatások jogosultja az önkormányzat, így az önkormányzat saját forrásai terhére nyújtott támogatáson kívül az intézmények működtetéséhez megigényelt állami támogatást is csak irányítószervi támogatásként tudja átadni az intézmények számára. Ezen jogcímen összesen 149.529 ezer forint bevételt tartalmaz a tervezet.
Kiadások
A kiadások részletezését a 3., 4., 6., és 7. mellékletek tartalmazzák.
A kiadások meghatározásánál és rangsorolásánál elsődleges helyen szerepel a kötelező önkormányzati feladatok megfelelő szintű ellátása, az önkormányzat és intézményei hatékony és gazdaságos működtetése.
Személyi juttatások
Az önkormányzatnál és intézményeinél összesen 26,75 fő foglalkoztatott bérével számoltunk. A személyi jellegű juttatások összege 138.290 eFt. A tervezés során figyelembe vettük a jogszabályi előírásokat, illetményváltozásokat, a minimál bér és a garantált bérminimum emelkedését. Béren kívüli juttatás a foglalkoztatottak cafeteria juttatása. 2022. évben 2 fő részesül jubileumi jutalomban az óvodában. Az intézményvezető az óvodában egy fő óvodapedagógus létszámbővítését kezdeményezte, a kezdeményezést mellékelem.
A választott tisztségviselők juttatása a polgármester és a képviselő-testület tagjai számára fizetett juttatásokat, tiszteletdíjakat foglalja magába. Külső személyi juttatásként került megtervezésre a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak juttatásai, illetve az önkormányzat reprezentációs kiadásai.
Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó
A munkáltatói terhek a vonatkozó jogszabályi előírások alapján kerültek tervezésre. A szociális hozzájárulási adó mértéke 2022. január 1-től 15,5 %-ról 13 %-ra csökken. A járulékok tervezett összege: 18.317 eFt.
A munkáltatói személyi jövedelemadó mértéke nem változott, 15 %.
Dologi kiadások
A dologi kiadásokra előirányzott összeg: 118.410 eFt. A dologi kiadások között az önkormányzat és intézményei működésének, fenntartásának kiadásait, a működéshez szükséges készletek és szolgáltatások beszerzési igényét terveztük meg. A dologi kiadások tartalmazzák a tervezett rendezvények (falunap, ünnepségek, idősek napja) várható kiadásait is. A dologi kiadások előirányzatai kialakítására az előző évi tényadatok figyelembevételével, a szigorú, takarékos gazdálkodást szem előtt tartva került sor. Itt jelenik meg az áfa befizetési kötelezettség is (19.331 eFt). A dologi kiadások között pályázati finanszírozásból valósul meg a ravatalozó festése.
Ellátottak pénzbeni juttatásai
Az ellátottak pénzbeli juttatása tartalmazza a települési támogatásokat, a gyermekjóléti ellátásokat – ezen belül: a tanulóbérletek megtérítését, a karácsonyi segélyeket, iskolakezdési támogatást, - egyéb szociális alapon juttatott ellátásokat. Az ellátások tervezett előirányzata 5.960 eFt, mely a 2021. évben nyújtott juttatások alapján került meghatározásra.
Egyéb működési kiadások
A bevételeknél már említésre került a szolidaritási hozzájárulás összege, melyből kifolyólag 26.635 ezer forint befizetési kötelezettsége van a fertőszéplaki önkormányzatnak.
Az államháztartáson belüli és kívüli működési célú támogatási kiadásokat a rendelet tervezet 6. számú melléklete tartalmazza. Az önkormányzat önként vállalt feladatai körébe tartozik a különböző támogatások biztosítása. A helyi civilélet, a sport, a kultúra, az ifjúságpolitika, a közbiztonság, egyházak támogatására létrejött szervezetek céljaikat nehezen tudnák megvalósítani önkormányzati támogatás nélkül. Ezek a kiadások az előző évi támogatási keretek nagyságrendjében kerültek meghatározásra.
A gazdálkodás biztonsága érdekében tartalék előirányzatokkal is számolunk. A tartalék képezi a felmerülő, rendkívüli előre nem látható kiadások fedezetét. Tartalékra tervezett összeg: 110.556 eFt.
Beruházások, felújítások
A 2022. évi költségvetés tervezet jelentős tételét képezik a beruházási, felújítási kiadások. Az önkormányzat a 2019-ben a TOP keretén belül Mini bölcsőde építés Fertőszéplakon címen vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt egy 8 fő befogadó képességű mini bölcsőde építésére irányul, mely az idei évben fejeződik be. A működés megkezdéséhez további beruházási kiadásokra van szükség, így: a berendezési tárgyak beszerzése, a kert kialakítása, kerítés építése.
A TOP keretében támogatást nyert az önkormányzat csapadékvíz elvezetés építésére a Soproni utcában.
A Magyar Falu Program keretében nyert támogatásokból még kifizetésre kerül a vérnyomásmérő az orvosi rendelőbe, illetve a hivatal felújítás műszaki ellenőrzése, és anyakönyvi hangosítás beszerzése.
A korábbi telekértékesítések által létrejött új utcarészekhez kapcsolódóan a tervek között szerepel az Arany J. utcában közvilágítás kiépítése, az Arany J. és Mátyás király utcák által közrezárt játszótér és park kialakítása.
A tervezett beruházások, felújítások között szerepel még: a közművagyonhoz kapcsolódó beruházások, felújítások, Kastély előtti terület átalakításához kapcsolódó tervezések, Mátyás k. u. csapadékvíz elvezetés tervezése, Széchényi emlékszoba kialakításának tervezése, Nagy L. utcai parkoló tervezése, Rákóczi utcai gyalogátkelő tervezése, a Polima felé vezető út kátyúzása, Hivatal épületének átalakításához kapcsolódó kiadások, iskola világításának korszerűsítése.
A kisértékű eszközbeszerzés keretében informatikai eszközök beszerzését, egyéb a működéshez szükséges eszközök vásárlását tervezzük.
Egyéb felhalmozási célú támogatások
A felhalmozási kiadások közé tartozik az otthonteremtési támogatás, melyet a Fertőszéplakon letelepedők kaphatnak. Tervezett összege: 5.000 eFt.
A fejlesztési, felhalmozási kiadásokat a 7. számú melléklet tartalmazza.
Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások között került megtervezésre az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése és az intézményfinanszírozás kiadása.
Az önkormányzat és intézményei dolgozói létszámát az 5. számú melléklet tartalmazza.
Az Áht. 24 § (4) bekezdése, valamint a végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére a közvetett támogatásokat legalább az alábbi tagolásban be kell mutatni:
ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege: 0 Ft,
lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege: 0 Ft,.
helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként:

helyi iparűzési adó

44 eFt

építményadó

0 eFt

Helyi rendeletünk alapján mentes az iparűzési adó fizetési kötelezettség alól az a vállalkozó, akinek az adóalapja a 600.000 Ft-ot nem haladja meg.
helyiségek eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege: 286 eFt
egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege: 0 Ft.
A rendelet tervezet alapján megállapítható, hogy továbbra is célunk a működőképesség fenntartása a gazdálkodás likviditásának biztosítása és a működésen felül Fertőszéplak fejlesztése. Mindehhez a tervezett bevételek nagy valószínűséggel realizálódó tételeket tartalmaznak. A bevételek nagyságát elsősorban a saját adóbevételek, a központi költségvetésből kapott támogatás, pályázati források, illetve az előző évi maradvány határozza meg.
Kiemelt feladat az év folyamán a pályázatos finanszírozású projektek kivitelezéseinek befejezése, lehetőség szerint újak indítása.
Az önkormányzat gazdálkodásának alapja a költségvetési rendelet. Ennek alapján teljesíthetők a kiadások, vállalható kötelezettség, és követhető nyomon, hogy a bevételek hogyan alakulnak. A rendelet elfogadása tehát az alapja a szabályos, kiegyensúlyozott, előrelátó gazdálkodásnak, az Önkormányzat működéséhez elengedhetetlenül fontos.