Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 18

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.18.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) és annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr) tartalmazza az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó önkormányzatok, helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek tekintetében a tervezés, gazdálkodás és beszámolás, a költségvetés előkészítésének, elfogadásának alapvető szabályait. Az Áht. 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, melyet a testületnek legkésőbb március 15-ig kell elfogadnia.
A képviselő-testület a költségvetési rendeletében együttesen hagyja jóvá az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal, valamint a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szervének költségvetését.
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvényt, mely rögzíti az önkormányzatokat 2023. évben megillető központi források mértékét és mutatószámait, az átengedett bevételeket, illetve az önkormányzatokat érintő elvonásokat. Az önkormányzati feladatellátást érintő jelentős változás a 2023-es évben nem várható, így a központi költségvetésből származó források elosztása is hasonló az előző évekhez.
A tervezés során figyelembe vettük a helyi rendeleteket, a testület előzetes kötelezettségvállalásait, a folyamatban lévő pályázatokat, jogszabályi előírásokat és egyéb információkat.
A jogszabályi előírások betartása mellett alapvető követelmény az önkormányzat és intézményei biztonságos működtetése. Megkülönböztetett jelentőséget kap 2023-ben is az előző években kialakított és eredményesen alkalmazott megfontolt és takarékos gazdálkodás továbbvitele.
Mindezek, valamint a helyi lehetőségek és szükségletek figyelembevételével terveztük meg Fertőszéplak Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetését, melynek kiadási és bevételi főösszege:
1.185.327 ezer forint.
Indokolás a rendelet-tervezethez
Bevételek
A költségvetési rendelet elkészítése során meg kell tervezni a helyi önkormányzat bevételeit, így különösen a helyi adó bevételeket, az általános működéshez és ágazati feladatokhoz kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló projektek bevételeit, a helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek bevételi előirányzatait. A tervezés során biztosítani kell a tervezett bevételek közgazdasági megalapozottságát.
A bevételek részletezését a 2. számú melléklet tartalmazza.
Működési célú támogatások államháztartáson belülről
Az Önkormányzat egyik jelentős bevételi forrása az állami támogatás. A központi költségvetési törvény alapján az önkormányzatok számára az ebr42 rendszeren keresztül elérhetővé vált a támogatások önkormányzatot megillető összege. Az egyes támogatási jogcímek esetében a számítási módszerekben változás nem történt. Az előző évben még külön jogszabály rendelkezett a polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatásról, 2023-ban ez már a helyi önkormányzatok működése általános támogatásának része. További plusz támogatás a közvilágítás kiegészítő támogatása és az óvoda működtetés üzemeltetési támogatása, melyek a megemelkedett energiaárakhoz való hozzájárulást szolgálják.
Az állami támogatás összege: 182.095 eFt, mely a következőkből tevődik össze (adatok ezer forintban):

I.

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

64.702

1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása

41.804

1. Zöldterület gazdálkodás támogatása

4.633

1. Közvilágítás támogatása

3.350

1. Köztemető támogatása

707

1. Közutak támogatása

1.764

1. Egyéb önkormányzati feladatok támogatása

4.800

1. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása

8

1. Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás

3.916

1. Közvilágítás kiegészítő támogatása

3.720

II.

A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

75.968

1. Óvodapedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása

58.862

1. Óvodaműködtetési támogatás

10.530

1. Óvodaműködtetési támogatás- üzemeltetési támogatás

3.770

1. Minősített óvodapedagógusok támogatása

2.806

III.

A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

1. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása

15.939

III.

A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

22.461

1. Gyermekétkeztetés bértámogatása

16.364

1. Gyermekétkeztetés üzemeltetési támogatása

6.097

IV.

A települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása

1. Könyvtári, közművelődési és múzeumi feladatok támogatása

3.025

Az előző évekhez hasonlóan a helyi önkormányzatok működésének általános támogatása valamennyi jogcímét megkapjuk, viszont szolidaritási hozzájárulást kell fizetni az iparűzési adóerő-képesség 1 főre jutó összege alapján.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak egyéb támogatása jogcímen 2023. évben sem kap önkormányzatunk központi támogatást.
Az államháztartáson belüli egyéb működési célú támogatások összege: 24.994 eFt, mely az alábbiakból áll:
Közös önkormányzati hivatal működéséhez Sarród község hozzájárulása 11.626 eFt
Fertőszéplaki Margaréta Óvoda működéséhez Sarród község hozzájárulása 13.232 eFt
Nemzeti Egészségbiztosítási Alap támogatása az iskolaegészségügy működéséhez 136 eFt
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről
Az önkormányzat pályázati támogatást nyert egészségház építésére, melynek összege: 243.780 eFt. A támogatási összeg kifizetése 2023-ban várható.
Közhatalmi bevételek
A közhatalmi bevételek között a helyi adóbevételek kerülnek tervezésre, mely az önkormányzat másik jelentős bevételi forrása. A közhatalmi bevételek tervezett összege: 136.865 ezer forint. Az önkormányzatot megillető adójellegű bevételeknél a legnagyobb összeggel az iparűzési adónál kalkuláltunk, kiindulva a 2022. évi befizetési adatokból és szem előtt tartva a gazdasági változásokat. Az építményadót a tavalyi teljesítés adatokhoz igazodva terveztük, tekintettel arra, hogy az adó mértéke nem változott. 2023. évben a gépjárműadó teljes mértékben a központi költségvetést megillető adó, ebből az önkormányzatnak bevétele nem származik. A talajterhelési díj és a pótlék tekintetében is az előző év teljesítési adatai jelentették a kiindulási alapot. A költségvetési évre vonatkozóan helyi adó mértékek emelésére vagy új adónem bevezetésére nem került sor.
Működési bevételek
A működési bevételek tervezett összege: 45.987 eFt. A működési bevételek magukba foglalják az önkormányzat jelenleg érvényben lévő bérleti, lakásbérleti szerződéseiben megállapított bérleti díjakat – ideértve a közművagyon bérbeadásból származó bérleti díjat is -, valamint az alkalmi helyiségbérleteket (Skanzen). Itt jelennek meg az intézményi ellátottak – óvodás, iskolás, bölcsődés gyermekek – étkezési térítési díjai, ellátási térítési díjai, sírhely megváltás bevétele, mindezekhez kapcsolódó áfa bevételek, kamatbevételekből befolyó összegek. A rendezvények belépő jegyeinek díja (Az öröm útja) is a működési bevételek közé tartozik. A flottás telefondíjak után beszedett összegek is itt jelennek, mint közvetített szolgáltatás. (Ez utóbbi összeg a kiadási oldalon is megtalálható.)
Felhalmozási bevételek
Fertőszéplak község Önkormányzata a korábbi években telkeket értékesített. Az adásvételi szerződésben kikötésként szerepel, hogy amennyiben a vevő tovább kívánja értékesíteni a telket az önkormányzat ehhez akkor járul hozzá, ha a vevők az eladó önkormányzatnak 2.000 eFt+ÁFA összeget fizetnek. A tervezésnél már ismert, hogy egy ilyen esettel számolhatunk.
Finanszírozási bevételek
2023. évben 352.475 eFt költségvetési maradvánnyal tervezünk, mely a bankszámlák 2022. évvégi korrigált záró egyenlege. A maradvány végső értéke a 2022. évi zárszámadás elfogadásával válik véglegessé.
Az államháztartási számvitel előírásai szerint az egyes intézmények részére az önkormányzat által a saját bevételek, illetve a működési kiadások egyensúlyának biztosítása érdekében nyújtott támogatást finanszírozási bevételként meg kell tervezni a támogatást kapó intézménynél, mivel az állami támogatások jogosultja az önkormányzat, így az önkormányzat saját forrásai terhére nyújtott támogatáson kívül az intézmények működtetéséhez megigényelt állami támogatást is csak irányítószervi támogatásként tudja átadni az intézmények számára. Ezen jogcímen összesen 197.131 ezer forint bevételt tartalmaz a tervezet.
Kiadások
A kiadások részletezését a 3., 4., 6., és 7. mellékletek tartalmazzák.
A kiadások meghatározásánál és rangsorolásánál elsődleges helyen szerepel a kötelező önkormányzati feladatok megfelelő szintű ellátása, az önkormányzat és intézményei hatékony és gazdaságos működtetése.
Személyi juttatások
Az önkormányzatnál és intézményeinél összesen 29,75 fő foglalkoztatott bérével számoltunk. A személyi jellegű juttatások összege 171.672 eFt. A tervezés során figyelembe vettük a jogszabályi előírásokat, illetményváltozásokat, a minimál bér és a garantált bérminimum emelkedését. Béren kívüli juttatás a foglalkoztatottak cafeteria juttatása. 2023. évben 2 fő részesül jubileumi jutalomban az óvodában és 1 fő a közös hivatalban. A választott tisztségviselők juttatása a polgármester és a képviselő-testület tagjai számára fizetett juttatásokat, tiszteletdíjakat foglalja magába. Külső személyi juttatásként került megtervezésre a megbízási jogviszonyban foglalkoztatottak juttatásai, illetve az önkormányzat reprezentációs kiadásai.
Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó
A munkáltatói terhek a vonatkozó jogszabályi előírások alapján kerültek tervezésre. A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %. A járulékok tervezett összege: 22.722 eFt.
A munkáltatói személyi jövedelemadó mértéke nem változott, 15 %.
Dologi kiadások
A dologi kiadásokra előirányzott összeg: 144.244 eFt. A dologi kiadások között az önkormányzat és intézményei működésének, fenntartásának kiadásait, a működéshez szükséges készletek és szolgáltatások beszerzési igényét terveztük meg. A dologi kiadások tartalmazzák a tervezett rendezvények (falunap, ünnepségek, idősek napja) várható kiadásait is. A dologi kiadások előirányzatai kialakítására az előző évi tényadatok figyelembevételével, a szigorú, takarékos gazdálkodást szem előtt tartva került sor. A tervezés során igyekeztünk figyelembe venni a megemelkedett energiaárakat. Itt jelenik meg az áfa befizetési kötelezettség is (2.000 eFt).
Ellátottak pénzbeni juttatásai
Az ellátottak pénzbeli juttatása tartalmazza a települési támogatásokat, a gyermekjóléti ellátásokat – ezen belül: a tanulóbérletek megtérítését, a karácsonyi segélyeket, iskolakezdési támogatást, - egyéb szociális alapon juttatott ellátásokat. Az ellátások tervezett előirányzata 5.950 eFt, mely a 2022. évben nyújtott juttatások alapján került meghatározásra.
Egyéb működési kiadások
A bevételeknél már említésre került a szolidaritási hozzájárulás összege, melyből kifolyólag 47.074 ezer forint befizetési kötelezettsége van a fertőszéplaki önkormányzatnak.
Az államháztartáson belüli és kívüli működési célú támogatási kiadásokat a rendelet-tervezet 6. számú melléklete tartalmazza. Az önkormányzat önként vállalt feladatai körébe tartozik a különböző támogatások biztosítása. A helyi civilélet, a sport, a kultúra, az ifjúságpolitika, a közbiztonság, egyházak támogatására létrejött szervezetek céljaikat nehezen tudnák megvalósítani önkormányzati támogatás nélkül.
A gazdálkodás biztonsága érdekében tartalék előirányzatokkal is számolunk. A tartalék képezi a felmerülő, rendkívüli előre nem látható kiadások fedezetét. Tartalékra tervezett összeg: 5.000 eFt.
Beruházások, felújítások
A 2023. évi költségvetés tervezet jelentős tételét képezik a beruházási, felújítási kiadások. Az önkormányzat a 2022-ben a TOP PLUSZ pályázat keretén belül Élhető település fejlesztés Fertőszéplak Községben címen vissza nem térítendő támogatásban részesült. A projekt keretében megvalósul a Mátyás király utca csapadékvíz elvezetése, illetve a kastély és a templom előtti tér kialakítása.
A tervezett beruházások, felújítások között szerepel még: a közművagyonhoz kapcsolódó beruházások, felújítások, Arany János utcában járda építése, COOP bolt mögött parkoló kialakítása, Nagy Lajos utcában csapadékvíz elvezetés építése, Rákóczi utcában parkoló bővítés, Soproni utcai gyalogátkelő térkövezés, földterület vásárlás az Arany János utca végén kialakítandó úthoz kapcsolódóan, Hivatal épületében szúnyoghálók, árnyékolók beépítése, egészségház építése (TOP PLUSZ pályázat), Kútfej lakópark fejlesztés, közvilágítás teljesítményoptimalizálása.
A kisértékű eszközbeszerzés keretében informatikai eszközök beszerzését, egyéb, a működéshez szükséges eszközök vásárlását tervezzük.
Egyéb felhalmozási célú támogatások
A felhalmozási kiadások közé tartozik az otthonteremtési támogatás, melyet a Fertőszéplakon letelepedők kaphatnak. Tervezett összege: 1.500 eFt.
A fejlesztési, felhalmozási kiadásokat a 7. számú melléklet tartalmazza.
Finanszírozási kiadások
A finanszírozási kiadások között került megtervezésre az államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetése és az intézményfinanszírozás kiadása.
Az önkormányzat és intézményei dolgozói létszámát az 5. számú melléklet tartalmazza.
Az Áht. 24 § (4) bekezdése, valamint a végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet alapján a költségvetés előterjesztésekor a képviselő-testület részére a közvetett támogatásokat legalább az alábbi tagolásban be kell mutatni:
ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege: 0 Ft,
lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege: 0 Ft,.
helyi adónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként:

helyi iparűzési adó

53 eFt

építményadó

0 eFt

Helyi rendeletünk alapján mentes az iparűzési adó fizetési kötelezettség alól az a vállalkozó, akinek az adóalapja a 600.000 Ft-ot nem haladja meg.
helyiségek eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege: 0 eFt
egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege: 0 Ft.
A rendelet-tervezet alapján megállapítható, hogy továbbra is célunk a működőképesség fenntartása a gazdálkodás likviditásának biztosítása és a működésen felül Fertőszéplak fejlesztése. Mindehhez a tervezett bevételek nagy valószínűséggel realizálódó tételeket tartalmaznak. A bevételek nagyságát elsősorban a saját adóbevételek, a központi költségvetésből kapott támogatás, pályázati források, illetve az előző évi maradvány határozza meg.
Kiemelt feladat az év folyamán a pályázatos finanszírozású projektek kivitelezéseinek befejezése, lehetőség szerint újak indítása.
Az önkormányzat gazdálkodásának alapja a költségvetési rendelet. Ennek alapján teljesíthetők a kiadások, vállalható kötelezettség, és követhető nyomon, hogy a bevételek hogyan alakulnak. A rendelet elfogadása tehát az alapja a szabályos, kiegyensúlyozott, előrelátó gazdálkodásnak, az Önkormányzat működéséhez elengedhetetlenül fontos.