Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének zárszámadásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 87. §-a alapján a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról a számviteli jogszabályok szerinti éves költségvetési beszámolót, az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetési rendelettel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelően záró számadást kell készíteni. A fenti törvény 91. § (1) bekezdése alapján a jegyző által előkészített, polgármester által beterjesztett rendelettervezet alapján a képviselő-testület a zárszámadásról rendeletet alkot. A képviselő-testület a zárszámadási rendelet megalkotásakor elfogadja maradványát, majd dönt annak felhasználásáról.
Az Áht. 91. § (2) bekezdésében tájékoztatási kötelezettséggel előírt mérlegeket, kimutatásokat jelen rendelet tervezet mellékletei illetve szöveges indoklásai tartalmazzák.
Fertőszéplak Község Önkormányzata 2022. évről szóló zárszámadása a költségvetési rendelettel megegyező szerkezetben készült, melynek adatai a Magyar Államkincstár felé továbbított költségvetési beszámolókkal összhangban vannak.
Fertőszéplak Község Önkormányzata 2022. évben is ellátta Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben, illetve ezen túlmenően szakmai-, ágazati törvényekben, rendeletekben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladatait.
Önkormányzatunk a kötelező és önként vállalt feladatait saját költségvetési szerveivel, intézményeivel, társulás útján, valamint vásárolt közszolgáltatások révén látta el.
Az Önkormányzat gazdálkodása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt, az intézmények működése és az önkormányzati feladatellátás finanszírozása biztosított volt. A kötelező feladatok megfelelő színvonalon kerültek ellátásra, az önként vállalt feladatok a működés biztonságát nem veszélyeztették.
Az Önkormányzat 2022. évi gazdálkodása stabil volt, likviditási problémák időszakosan sem merültek fel.
A 2022. évi gazdálkodás során megvalósultak a költségvetés fő célkitűzései, az intézmények működőképessége teljes mértékben biztosított volt.
Az önkormányzat és intézményei együttes, 2022. évben teljesült költségvetési bevétele a maradvány igénybevétel figyelembevételével 1.007.993 EFt. Az önkormányzat 2022. évi gazdálkodása során 655.518 EFt kiadást teljesített. Az önkormányzat 2022. évi maradványa 352.475 ezer forint a 2021. évi 192.166 ezer forinttal szemben.