Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló 10/2017. (VIII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 04. 01

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
az önkormányzat vagyonáról és a vagyonnal történő gazdálkodás szabályairól szóló 10/2017. (VIII. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A rendelet az alábbiak szerint módosul:
A rendelettervezet pontosítja, hogy mikor szükséges értékbecslést készíttetni a vagyonértékesítés előtt. Értékbecslést szükség szerint, tehát akkor kell készíteni, ha nem állapítható meg egyértelműen, hogy a versenyeztetési eljárás indítását igénylő összeghatár alatt vagy felett helyezkedik el az adott vagyontárgy értéke.
A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírja, hogy helyi önkormányzat tulajdonában álló nemzeti vagyon tekintetében törvényben vagy a helyi önkormányzat rendeletében meghatározott értékhatár feletti nemzeti vagyont hasznosítani valamint önkormányzati vagyon tulajdonjogát átruházni - ha törvény kivételt nem tesz - csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet.
A költségvetési törvény határozza meg mindig az adott évre, hogy mekkora az az érték, amely felett versenyeztetni szükséges mind hasznosítás, mind értékesítés esetén. Ez az érték a korábbi évekhez hasonlóan, 2023. évben is 25 millió forint egyedi bruttó forgalmi érték, tehet e fölött az összeg fölött mindenképpen versenyeztetési eljárást szükséges lefolytatni.
Az önkormányzatnak lehetősége van arra, hogy fentieknél szigorúbb szabályokat állapítson meg a vagyontárgy értékesítésére, hasznosítására vonatkozóan. Ezzel a lehetőséggel élt Fertőszéplak Községi Önkormányzata is, amikor rendeletében arról rendelkezik, hogy önkormányzati vagyont már az általános forgalmi adó nélkül számított 10 millió Ft értékhatár felett is csak versenyeztetés útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére lehetett értékesíteni valamint hasznosítani. Jelen összeghatár kerül módosításra a rendeletben, azaz ez az összeg bruttó 25 millió forintban kerül megállapításra mind értékesítés, mind hasznosítás tekintetében.
A rendelet egyes vagyonelemeket tartalmazó mellékletei is aktualizálásra kerülnek az önkormányzat jelenlegi vagyonelemei feltüntetésével.