Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 07

Fertőszéplak Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.07.
az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht) és annak végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendelet (Ávr) tartalmazza az államháztartás önkormányzati alrendszerébe tartozó önkormányzatok, helyi önkormányzat által irányított költségvetési szervek tekintetében a tervezés, gazdálkodás és beszámolás, a költségvetés előkészítésének, elfogadásának alapvető szabályait. Az Áht. 24. § (3) bekezdése értelmében a jegyző által előkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek, melyet a testületnek legkésőbb március 15-ig kell elfogadnia.
A képviselő-testület a költségvetési rendeletében együttesen hagyja jóvá az önkormányzat, a közös önkormányzati hivatal, valamint a felügyelete alá tartozó önállóan működő költségvetési szervének költségvetését.
Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvényt, mely rögzíti az önkormányzatokat 2024. évben megillető központi források mértékét és mutatószámait, az átengedett bevételeket, illetve az önkormányzatokat érintő elvonásokat. Az önkormányzati feladatellátást érintő jelentős változás a 2024-es évben nem várható, így a központi költségvetésből származó források elosztása is hasonló az előző évekhez.
Ennek alapján kerül megállapításra az önkormányzat 2024. évi költségvetése.
A tervezés során figyelembe vettük a helyi rendeleteket, a testület előzetes kötelezettségvállalásait, a folyamatban lévő pályázatokat, jogszabályi előírásokat és egyéb információkat.
A jogszabályi előírások betartása mellett alapvető követelmény az önkormányzat és intézményei biztonságos működtetése. Megkülönböztetett jelentőséget kap 2024-ben is az előző években kialakított és eredményesen alkalmazott megfontolt és takarékos gazdálkodás továbbvitele.