Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2001. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2001. 11. 03

Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2001. (XI. 3.) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

2001.11.03.

Pereszteg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (továbbiakban: Ktv.) 4. §-ában kapott felhatalmazás és a Ktv. 49/H. §-a, 49/J. §-a, és a 49/M. §-a alapján, figyelemmel a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény 13. § (1) bekezdéseire is, az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Pereszteg Község Önkormányzat képviselő-testületének hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A rendelet 6. §-ában meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú köztisztviselőket illeti meg, akik Hivatalból – illetve jogelőd szervezettől – kerültek nyugállományba.

(3) A rendelet 2-8. §-aiban meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

I. Köztisztviselői juttatások, támogatások

2. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő szociális juttatásokat biztosítja:

a) szociális támogatás,

b) illetményelőleg,

c) helyi közlekedés igénybevételéhez szükséges havi bérlet.

(2) A köztisztviselő részére az önkormányzat a következő egészségügyi juttatásokat biztosítja: szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához történő – vissza nem térítendő- költségtérítés.

3. § Az elhunyt köztisztviselővel közös háztartásban élt közeli hozzátartozót, amennyiben a köztisztviselőt nem nyilvánították a közszolgálat halottjává, kérelmére temetési segély illeti meg. Közeli hozzátartozónak minősülnek a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 685. § b) pontjában meghatározott személyek.

4. § A köztisztviselőt a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának halála esetén kérelmére temetési segély illeti meg.

5. § A rendelet 2-4. §-ában meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a jegyző az egységes közszolgálati szabályzatban határozza meg.

II. A nyugállományú köztisztviselők támogatásával kapcsolatos szabályok

6. § (1) A nyugállományú köztisztviselő a mindenkor hatályban lévő költségvetési rendeletben biztosított szociális keret terhére az alábbi pénzbeli és természetbeni támogatásokban részesülhet:

a) eseti szociális segély,

b) temetési segély.

(2) A szociális támogatások körültekinthető felhasználásának biztosítása, a nyugállományú köztisztviselő helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése, az igényjogosultságról szóló döntés előkészítése céljából 3 tagból álló szociális bizottságot (továbbiakban: Bizottság) kell létrehozni. A Bizottság tagjait az 1. számú függelék tartalmazza.

(3) A Bizottság tagjai sorából elnököt választ. A Bizottság üléseinek összehívásáról az elnök gondoskodik. A Bizottság döntéshozatalakor szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt. Az elnök jogosult képviselni a bizottság véleményét a szociális támogatásokról szóló döntés meghozatalával kapcsolatos eljárásban.

(4) A Bizottság évente legalább két ülést tart. Az elnök soron kívüli döntést igénylő esetben rendkívüli bizottsági ülést is összehívhat.

(5) A Bizottság elnöke feladataival működésével, valamint eljárásával kapcsolatos részletszabályokat a bizottság ügyrendje tartalmazza.

7. § (1) A rendelet 6. §-ában foglalt támogatások megállapítására kérelem alapján kerülhet sor. A kérelmeket az érintett köztisztviselő, vagy a vele közös háztartásban élő házas-, illetve élettársa és gyermeke adhatja be.

(2) A kérelmek elbírálásakor elsődlegesen az anyagi és szociális körülményeket kell figyelembe venni.

(3) A kérelmekről a jegyző dönt.

8. § A támogatások folyósításával, illetve biztosításával kapcsolatos feladatokat a polgármesteri hivatal látja el.

Záró rendelkezések

9. § A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.