Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009 (IV.8.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről, a köztisztaság fenntartásáról

Hatályos: 2020. 10. 10

Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2009 (IV.8.) önkormányzati rendelete

a közterület használatáról, az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről, a köztisztaság fenntartásáról

2020.10.10.

Pereszteg Község Önkormányzatának képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény 44/A § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 54. § (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja.

A rendelet hatálya és célja

1. §

(1) A rendelet hatálya Pereszteg Község közigazgatási területén található közterületekre (pld. közút, járda, közpark) földrészletekre, valamint ezek, továbbá az építmények közhasználatra átadott részére.
(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed
a) A közigazgatási határon belül valamennyi ingatlan tulajdonosára, kezelőjére, használójára, minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, akik állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak és tevékenykednek,
b) A közterületet használó, valamint reklámtevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, jogi személyiség nélküli szervezetekre.
(3) A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek községképi, községrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterület használatát, az üzemképtelen gépjárművek elhelyezését, a köztisztaság fenntartását.

A közterület használat engedélyezése

2. §

(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához ( továbbiakban : közterület használat ) engedély szükséges.
(2) Közterület használati engedélyt kell beszerezni,
a) önálló hirdetőberendezés elhelyezésére,
b) kereskedelmi árubemutató céljára,
c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez
d) alkalmi és mozgóárusításra, javítószolgáltató tevékenységre,
e) kiállítás, sport éskulturális rendezvények, továbbá mutatványos tevékenység céljára,
f) vendéglátó ipari előkert céljára,
g) teher és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vonatató, munkagép, pótkocsi tárolására,
h) zöldterület bármilyen igénybevételére,
i) közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, kirakatszekrény, hirdetőberendezés, cégés címtábla elhelyezéséhez,
j) kereskedelmi árubemutató céljára,
k) termés, takarmány elhelyezésére,
l) tüzelőanyag elhelyezésére
m) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett kábelek, illetve közművek elhelyezéséhez és ütemezett karbantartásához, ide nem számítva a hibaelhárítási munkálatokat.
(3) Nem adható közterülethasználati engedély:
a) közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére,
b) üzemképtelen gépjármű tárolásához a község közterületén és a parkolókban,
c) elárusítóhelyek, üzletek göngyölegeinek tárolására.

Közterülethasználati engedély kérelem

3. §

(1) A közterület használati engedélyt annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. Az engedély iránti kérelem beadása a közterület használat megkezdésére nem jogosít.
(2) Ha a közterület használata építési ( létesítési ) engedélyhez kötött épület vagy más építmény elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt az építtetőnek kell kérnie.
(3) Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék, stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.
(4) A közterület használati engedély iránti kérelmet az 1. számú függelék szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.
(5) A közterület használat engedélyezésével kapcsolatos elsőfokú hatósági hatásköröket a polgármester gyakorolja.

Az engedély megadása

4. §

(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:
a) az engedélyes nevét és állandó lakó-(telep)helyének címét,
b) a közterület használat célját és időtartamát illetve, hogy az engedély milyen feltétel bekövetkeztéig érvényes, vagy állandó jellegű.
c) a közterület használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,
d) az engedélyi eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában foglalt előírásokat,
e) az engedély megszűntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírásait.
(2) A közterület használat – a 4. § (3) bekezdésében említett esetben – csak az építési munkavégzésének tartamára engedélyezhető.
(3) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyben azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka, balesetés egészségvédelmi rendszabályokban előírt módon történhet.
(4) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal is közölni kell.

A közterület használat szabályai

5. §

(1) A közterület használatának befejezését követően az eredeti állapotával legalább egyenértékűen köteles a közterületet helyreállítani, az esetlegesen okozott környezetszennyezés egyidejű megszűntetésével.
(2) A közterület használati engedély jogosultja ( továbbiakban : engedélyes ) köteles az igénybevett területet és környezetét tisztán tartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról az engedélyben foglaltaknak megfelelően gondoskodni.
(3) Az engedélyes köteles a közterület használati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket ( vállalkozói, magánkereskedői igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat …stb.) magánál tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

6. § (1) A közterületen szeszesital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott tilalom nem vonatkozik:

a) az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepülő árusítóhelyek közvetlen környékére,

b) vendéglátóipari előkertekre.

7. § (1) A közterület használat a (2) bekezdésben meghatározott esetek kivételével csak határozott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló közterület használat legkisebb időtartama fél nap, leghosszabb időtartama 1 év.

(2) Határozatlan időre engedélyezhető közterület használatok: építési ( létesítési ) engedélyhez kötött épület vagy más építmény, közműaknák, posta és hírlaptároló láda, illetve telefonfülke elhelyezése.

(3) A közterülethasználati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik.

(4) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezett időtartam lejárta előtt 15 nappal benyújtott kérelemére meghosszabbítható. Az engedély szüneteltetésére nincs lehetőség.

(5) A közterülethasználati engedély másra nem ruházható át.

(6) Üzemképtelen, közúti közlekedésben való részvételre alkalmatlan jármű közterületen nem tárolható. Ha a tulajdonos nem tesz eleget az elszállítási kötelezettségének, a polgármester az elszállítást a tulajdonos költségére elrendeli.

Közterület-használati díj

8. §

(1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni.
(2) A díjfizetési kötelezettség megállapítása során:
a) a létesítmény által elfoglalt közterület nagyságának meghatározásánál a létesítmény alapterületét és a használathoz szükséges csatlakozó terület mértékét kell figyelembe venni,
b) reklámtábla elhelyezése esetén a reklámfelület nagysága a mérvadó,
c) minden megkezdett nap, hónap, m² egésznek számít.
(3) Az engedélyes a közterület használati díjat minden esetben fél évre előre, a határozat jogerőre emelkedésétől számított 5 napon belül, a későbbiekben pedig minden félév első hónapjának 15. napjáig köteles megfizetni. Alkalmi árusítás esetén a közterülethasználati díjat az árusítás megkezdése előtt meg kell fizetni.
(4) A közterülethasználat díjának mértékét a 1. számú melléklet tartalmazza.
(5) A közterülethasználati díjat az önkormányzat 59500313-10003365 számú költségvetési számlájára kell befizetni.

9. § (1) Nem kell közterülethasználati díjat fizetni a közművek ( elektromos, gáz, víz-és csatornázási művek ) valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátást szolgáló létesítményei elhelyezése után.

(2) Nem kell közterülethasználati díjat fizetni ingyenes szórakoztató tevékenység tartásakor.

(3) Az engedélyező kérelemre, a közterülethasználati díj fizetésének kötelezettsége alól felmentést adhat ingyenes művelődési, sport vagy egyéb közcélú közterülethasználat esetén.

10. § (1) Az engedélyező – a közterülethasználati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett határidő kitűzésével – felszólítja a szabálytalanság megszűntetésére azt az engedélyest, aki:

a) közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztántartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik,

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árul,

d) a számára engedélyezett közterülethasználatot másnak átengedi,

e) a közterülethasználati díjat határidőig nem fizeti meg.

(2) Amennyiben az engedélyes a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterülethasználati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni.

3) Meg kell vonni az engedélyt, ha az engedélyes a közterületet nem az engedélyezett célra és módon használja.
(4) Ha az engedélyes a közterülethasználatát meg kívánja szüntetni, köteles az engedély visszavonását kezdeményezni az eljáró hatóságnál.
(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.
(6) Ha a közterülethasználat az (1) vagy (2) bekezdésben említett módon szűnik meg.

Ingatlanok és közterületek tisztán tartása

11. §

Az egyes ingatlanok tisztán tartásáról az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője, másnak a használatában lévő ingatlanok ( ingatlanrészek, helyiségek) tisztán tartásáról pedig a használó, illetőleg – a bérleti jogviszonyból származó kötelezettsége szerint a bérlő( továbbiakban együtt: tulajdonos ) köteles gondoskodni.

12. § Az önkormányzat tulajdonába lévő olyan közterületek – ideértve rajtuk lévő nyílt árkokat és ezek műtárgyait is rendszeres tisztántartásáról, melyhez nem tartozik magánszemély tulajdonában álló ingatlan, a polgármester gondoskodik munkavállaló alkalmazásával.

13. § (1) Az ingatlan tulajdonosa köteles gondoskodni:

a) az ingatlant körülhatároló járdaszakasz, járda hiányában egy méter széles területsáv, illetve, az ingatlantól az úttestig terjedő teljes közterület gondozásáról, tisztántartásáról, szemét-és gyommentesítéséről,

b) járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztántartásáról,

c) beépítetlen telekingatlan tisztántartásáról és gyommentesítéséről

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlan előtt a hótól, jégtől és ónos esőtől síkossá váló járdaszakaszt (szükség esetén többször is) a síkosságtól mentesíteni.

(3) Hórakást tilos elhelyezni

a) útkereszteződésben,

b) útburkolati jeleken,

c) járdasziget és járda közé,

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyén oly módon, hogy a fel és leszállást akadályozza,

e) közszolgáltatási tárgyra ( pld. vízelzáró csap, gáz és egyéb közlétesítmény,lámpaoszlop stb. ) köré,

f) kapubejárat elé, annak szélességében.

(4) Az ingatlan előtti járdát az ingatlantulajdonos mind a téli, mind a nyári időszakban köteles letakarítani és az így összegyűjtött szemetet a háztartási hulladékkal együtt elszállítani.

14. § (1) Az üzletek és egyéb elárusító helyek, vendéglátó egységek, intézmények és szolgáltató egységek előtti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztántartani.

(2) A közterület rendeltetéstől eltérő célra ( árusítás, építési szerelési munka stb. céljára ) történő használata esetén a használattal érintett terület közvetlen környezetét a használó köteles tisztántartani.

15. § (1) Az országos közutak belterületi szakaszainak tisztán tartása az utakról szóló jogszabályok vonatkozó rendelkezéseinek megfelelően történik.

(2) Közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló tömegközlekedési járművek esetében:

a) a belterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek, járdaszigetek és a járdától füvesített területtel vagy egyéb módon elkülönített megállóhelyek tekintetében az önkormányzat,

b) a külterületen lévő váróhelyiségek, várakozóhelyek és megállóhelyek tekintetében a közút kezelője köteles a rendszeres tisztántartásról, továbbá az ott keletkezett hulladék eltávolításáról gondoskodni.

16. § Minden olyan területen, illetőleg létesítményben, ahol tömegforgalom bonyolódik le a 15. §-ban említettek kötelesek a várható forgalomnak megfelelő mennyiségű közhasználatú hulladékgyűjtő tartály elhelyezéséről, javításáról, pótlásáról, továbbá a rendszeres kiürítéséről és tisztán tartásáról gondoskodni.

17. § A közterület felszerelési és berendezési tárgyainak beszennyezése, illetőleg rongálása tilos.

18. § (1) A köztisztasággal kapcsolatos kötelezettségek ellenőrzésére jogszabályban meghatározott keretek között a rendőrség, valamint a jegyző jogosult.

(2) A jegyző a rendeletben foglaltak betartását oly módon is biztosíthatja, hogy a szabályszegő természetes vagy jogi személyt kötelezi jogellenes magatartásának megszüntetésére, az eredeti állapot helyreállítására.

19. § A rendelet kihirdetési napján lép hatályba.

1. számú függelék

Pereszteg Község Önkormányzat
közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem
Kérelmező (gazdasági társaság esetén cég neve, és a felelős ügyintéző neve): .………………………………………………………………………………………… azzal a kérelemmel fordulok Pereszteg Község Polgármesteréhez, hogy az alábbi tevékenységre a megjelölt helyen, a megjelölt időtartamra és célból a közterület-használatát engedélyezni szíveskedjék.

1. Kérelmező állandó lakóhelye, telephelye, telefonszáma:

…………………………………………………………………………………………………..

2. Közterület használat célja:

………………………………………………………………………………………………….

3. Közterület-használat időtartama:

………………………………………………………………………………………………….

4. Közterület-használat helye (igénybe venni kívánt közterület pontos meghatározása, egyértelmű leírással vagy helyszínrajzzal):……………………………………………………

………………………………………………………………………………………………….

5. Közterület-használat módja (tábla, asztal,…stb.) és mértéke ( m²)

………………………………………………………………………………………………….

6. A tevékenység végzésében részt vevő segítő családtagok, alkalmazottak neve, címe:

………………………………………………………………………………………………….
………………………………………………………………………………………………….

7. Ha a kérelmező gazdasági társaság vagy egyéni vállalkozó, adószáma:

………………………………………………………………………………………………….

8. A közterület-használati díjat

egy összegben negyedévente félévente évente
kívánom megfizetni ( megfelelőt aláhúzni.)
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Kijelentem, hogy Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek hasznosításáról, az üzemképtelen járművek elhelyezésének rendjéről, a köztisztaság fenntartásáról szóló 6/2009.(IV. 8.) rendeletében foglaltakat ismerem, az abban foglaltakat a hozzájárulás megadása esetén magamra nézve kötelezőnek elismerem.
A kérelemhez mellékelni kell:

2. 1. Hirdető berendezés és kirakatszekrény elhelyezése esetén:

a.) térképkivonatot
b.) M=1:500-asléptékű helyszínrajzot a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével,
c.) a berendezés terveit olyan méretarányban, amely a részleteket is egyértelműen ábrázolja (betűforma, illetve felirat egységes megjelenése, színek megjelölése) vagy a berendezés fényképét.

2. Ha a közterület használata építési munka végzésével kapcsolatos, mellékelni kell a helyszínrajzot, M:1:500-as léptékben az építmény helyének pontos megjelölésével és az építési engedély másolatával.