PERESZTEG KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

6/2013.(XII.30.) önkormányzati rendelete a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról és gyermekvédelmi támogatásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

I. Fejezet


Általános rendelkezések


  1. §


(1) A rendelet hatálya kiterjed Pereszteg község közigazgatási területén lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében, valamint a 6. §.-ában meghatározott személyekre.


(2) Az e rendeletben szabályozott támogatások csak akkor biztosíthatók, ha az egyének önmagukért és családjukért kellő felelősséget vállalnak, és elvárható módon közreműködnek anyagi és szociális helyzetük jobbításáért. A szociális ellátásokat a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani.

Ellátások formái

2.§


                                               

(1) Szociális rászorultságtól függő ellátások

a) az Szt. 43/B. § szerinti ápolási díj,

b) önkormányzati segély,

c) közgyógyellátásra való jogosultság,

d) újszülöttek családjának támogatása



 b.) c.) d) pontokban meghatározott ügyekben

 a hatáskört a polgármester gyakorolja.


(2) Ahol a polgármester gyakorolja átruházott hatáskörben az elsőfokú hatáskört, határozata (végzése) ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületéhez címzett, de a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltségéhez benyújtott illetékmentes fellebbezésnek van helye.


(3) Ahol a jegyző gyakorolja az elsőfokú hatáskört, határozata (végzése) ellen a döntés közlésétől számított 15 napon belül a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalához címzett, de a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltségéhez benyújtott illetékmentes fellebbezésnek van helye.


(4) Személyes gondoskodást nyújtó ellátások

a) Gyermekjóléti szolgáltatás

b) Gyermekek napközbeni ellátása

Az eljárás megindítása

                                                              

  1. §


(1) Az e rendeletben szabályozott támogatás iránti kérelmeket a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltségéhez kell benyújtani, elsősorban az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.


(2) A kérelemhez csatolni, vagy a nyomtatványon szükség szerint igazolni kell a jövedelemre, munkaviszonyra, vagyoni helyzetre, tanulói jogviszonyra, egészségi állapotra, munkaképesség megváltozására, közmű kiadásokra, az együtt élő családtagok személyi adataira, családi állapotra, valamint az ellátás érdemi elbírálásához szükséges egyéb adatokra vonatkozó nyilatkozatokat és igazolásokat.


(3) Kérelmező a kérelem benyújtásakor köteles saját maga, családja illetve a háztartás tagjainak jövedelmi viszonyairól igazolást csatolni. Ha jövedelmi viszonyai más szerv által történő igazolására nincs mód, vagy jövedelme nem mérhető, akkor erre vonatkozóan köteles büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozatot tenni.


(4) A támogatások megállapítása előtt a családnál a kérelemben, valamint a jövedelemnyilatkozatban szereplő adatok valódisága környezettanulmány készítésével vizsgálható.

II. fejezet


Támogatási formák


                           Aktívkorúak ellátása

4.§


(1) Az Szt. 37. § (1) bekezdés szerinti személy rendszeres szociális segélyre jogosult azzal, hogy az Szt. 37. § (1) bekezdés b.) – c.) pont szerinti személy részére a segély csak akkor állapítható meg és folyósítható, ha nyilatkozatában az Szt. 37/A. § (1) bekezdésében meghatározott módon és e rendeletben előírt szerv közreműködésével együttműködési kötelezettségét vállal.


(2) Pereszteg Község Önkormányzata a rendszeres szociális segélyt kérelmező igényjogosult, nem foglalkoztatott személyek ellátása érdekében, együttműködési kötelezettségeik teljesítésére, foglalkoztatásuk elősegítése a területileg illetékes Munkaügyi Központtal            ( annak kirendeltségével ) együttműködési megállapodást köt (továbbiakban: együttműködésre kijelölt szerv)


 (3) A (2) bekezdése szerint rendszeres szociális segélyben részesülő személy a segélyt megállapító a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül az együttműködésre kijelölt szervet köteles felkeresni, és ott nyilvántartásba vetetni magát, a beilleszkedést segítő konkrét programokról írásban megállapodni és teljesíteni az abban foglaltakat.                                                          


(4) Beilleszkedést segítő programok:         

     a.) az együttműködésre kijelölt szerv  által meghatározott kapcsolattartás,

     b.) rendszeres tanácsadáson való részvétel.           


 (5) Amennyiben az együttműködésre köteles személy az együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget, erről az együttműködésre kijelölt szerv vezetője értesíti az önkormányzat jegyzőjét.


 (6) Az együttműködésre kijelölt szerv vezetője a beilleszkedést segítő programok végrehajtásáról éves értékelést küld az önkormányzat jegyzőjének.


5. §


(1) Az együttműködési megállapodás megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy


    a) a segély folyósításának időtartama alatt az általa aláírt együttműködési     megállapodásban foglaltaknak felszólítás ellenére sem tesz eleget, vagy


   b) a segély folyósításának időtartama alatt megállapítható, hogy második alkalommal sem tesz eleget az együttműködési megállapodásban foglalt kötelezettségeinek.


(2) Az együttműködésre kijelölt szerv vezetője a mulasztót – határidő kitűzésével – felhívja kimentési indokai közlésére, annak igazolásával. Együttműködési megállapodásban vállalt kötelezettségek nem teljesítése esetén orvosi igazolás csak abban az esetben fogadható el, ha a program az egyén mentális állapotának nem megfelelő, illetőleg az azon való részvétel az egészségi állapotából adódóan lehetetlen.


Ápolási díj


6. §


(1) A Képviselő–testület méltányosságból ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi. A méltányossági ápolási díj megállapításának nem feltétele, hogy az ápoló és az ápolt egy háztartásban éljen.

Az ápolási díj akkor állapítható meg, ha az ápolást végzőnek és vele egy háztartásban élő családtagjának az egy főre jutó nettó jövedelme a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének kettőszeresét nem haladja meg.


(2) A méltányosságból megállapítható ápolási díj összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 80 %-a.


(3) A méltányossági ápolási díjra az Szt. 41 – 43. §-ában foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.


Önkormányzati segély


7. §



(1) Önkormányzati segélyben részesíthető:

a) az a személy vagy család, aki megélhetését időszakosan nem képes biztosítani, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen tartós betegség, elemi kár elhárítása, válsághelyzetben lévő várandósanya gyermekének megtartása – miatt anyagi segítségre szorul, vagy

b) az a gyermeket gondozó család, aki időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került – különösen iskoláztatás, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartása, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások, vagy a gyermek hátrányos helyzete és betegsége miatt – anyagi segítségre szorul,

c) az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott és a temetési költségek viselése a saját, vagy családja létfenntartását veszélyezteti.



Önkormányzati segélyre való jogosultság megállapításának jövedelmi értékhatára


8. §


(1) Családban élő esetén, az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,


(2) Egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 350%-át.



9. §


(1) Önkormányzati segély évente – a temetési költségekhez történő hozzájárulás kivételével – négy alkalommal adható.


(2) Az egy alkalommal kifizetésre kerülő önkormányzati segély összegét 3.000 – 50.000 Ft között lehet megállapítani.

 (3) Tárgyévben a folyósítás időtartama alatt egy alkalommal adható önkormányzati segély - a temetési költségekhez történő hozzájárulás kivételével - annak a személynek vagy családnak, aki:

a) aktív korúak ellátásban,

b) méltányossági ápolási díjban,

c) lakásfenntartási támogatásban

d) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül.


10. §


(1) A temetési költségekhez történő hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10%-a,  20.000 Ft.


(2) A temetési költségekhez történő hozzájárulásként nyújtott önkormányzati segély a 9. § (1) és a (3) bekezdésben foglaltakon túl is megállapítható.


(3) A kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított harminc napon belül lehet előterjeszteni. A kérelem elbírálásához halotti anyakönyvi kivonat szükséges.


(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetési költség : 200.000 Ft.


11. §


(1) Méltányosságból részesülhet önkormányzati segélyben az a személy, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme, családban élők esetén nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét , egyedül élő vagy gyermekét egyedül nevelő szülő vagy gyám esetében az egy főre számított havi családi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének öt és félszeresét és


a) elemi kár érte,

b) gyógykezeltetése, egyszeri gyógyászati segédeszköz beszerzése költségeit megélhetése veszélyeztetése nélkül nem képes viselni,

c) lakásában önhibáján kívül olyan kár keletkezett, amelynek kijavítására nem képes,

d) családja lakhatási helyzetét az egyszeri méltányos önkormányzati segély megoldja, és ezt igazolja (bérleti szerződéssel, egyéb megállapodással, vagy más megfelelő okirattal),

e) temetési költségekhez történő hozzájárulásra nem jogosult, azonban azok viselése miatt anyagi  segítségre szorul.


(2) A méltányosságból megállapított önkormányzati segély mértéke legfeljebb 50.000  Ft-ig terjedhet.  


Újszülöttek családjának támogatása


12. §


(1) Pereszteg Község Önkormányzatának polgármestere a gyermek(ek) születését követően egyszeri támogatásban részesíti a családokat, ill. a gyermekét egyedül nevelő szülőt.


(2) A támogatás folyósításnak feltétele, hogy a szülők valamelyike,illetve a gyermeket          egyedül nevelő szülő Peresztegi lakcímmel rendelkezzen a születés időpontjában.

(3) A támogatás mértéke gyermekenként 20.000 Ft.


(4) A támogatás annak a családnak állapítható meg, akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszörösét.

Közgyógyellátás


13. §



(1) A képviselő-testület méltányosságból közgyógyellátásra való jogosultságot állapíthat meg azon személyeknek, akiknek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelme a     mindenkori öregségi nyugdíj kettőszeresét, egyedül élő esetén a kettő és félszeresét nem haladja meg, és a gyógyító ellátás havi költsége az öregségi nyugdíj legkisebb összegének  25 %-át eléri.


(2) A közgyógyellátási jogosultság megállapítására irányuló kérelemhez jövedelmi    igazolásokon  kívül mellékelni kell az Szt. 50/A § (3) bekezdésében meghatározott tartalmú háziorvosi igazolást.

III. fejezet


Személyes gondoskodást nyújtó ellátások


Gyermekjóléti Szolgáltatás


14. §


(1) A képviselő-testület a Gyvt. 39. §-ában meghatározott szolgáltatást, mint alapellátást Peresztegi székhelyű Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás útján biztosítja.


(2) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.


Gyermekek napközbeni ellátása


15. §


Az képviselő-testület a gyermekek napközbeni ellátását:


  1. Peresztegi Napköziotthonos Óvoda ,
  2. Peresztegi Általános Iskola Napközi útján biztosítja.


IV. Fejezet


Szociális szolgáltatások


Étkeztetés


16. §

(1) Étkeztetés keretében azoknak a szociális rászorultaknak legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve önmaguk illetve eltartottjaik részére tartósan, vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani különösen

             a.) koruk,

             b.) egészségi állapotuk,

             c.) fogyatékosságuk,pszichiátriai betegségük,

             d.) szenvedélybetegségük, vagy

             e.) hajléktalanságuk miatt.



(2) Igény esetén az étkeztetés a  Peresztegi gyermekétkeztetést biztosító Vállalkozó                  ( Önkormányzat és a Vállalkozó szerződése alapján )  útján  biztosítható.


(3) A szociális étkeztetés intézményi térítési díját külön rendelet tartalmazza.


(4) Ha a kérelmező és családja semmilyen  jövedelemmel nem rendelkezik részére  ingyenesen kell az ellátást biztosítani.


(5) Az étkeztetés igénybevételére vonatkozó nyilvántartások vezetése és a személyi térítési díjak beszedése a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltségében   történik.


(6) Az étkeztetés biztosítására irányuló kérelmek elbírálása átruházott hatáskörben a polgármester feladata.


Házi segítségnyújtás


                                                            17. §


(1) Házi segítségnyújtás keretében kell gondoskodni, azokról akik az Szt. 63. § (1)    bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelnek.


(2) A házi segítségnyújtási kérelmeket az intézményvezető bírálja el.


(3) Házi segítségnyújtás keretében biztosítható ebéd, gondozás, igény szerint egyéb is.


(4) A házi segítségnyújtás térítési díja az ellátási költségek alapján fizetett óradíj. Az óradíj összegét a képviselő-testület külön rendeletben állapítja meg.


(5) A házi segítségnyújtást a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat fertődi alkalmazottja végzi.

       

Családsegítés


18. §


(1) A képviselő-testület az Szt.64.§ (1) bekezdésében meghatározott családsegítő szolgáltatás feladatait a Fertőd székhelyén működő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálati Társulás útján biztosítja.


(2) A családsegítésre irányuló kérelmeket az intézmény vezetőjéhez kell benyújtani.


(3) A családsegítő szolgálatnak az egyén és a család számára nyújtott szolgáltatása térítésmentes.

V. Fejezet


    Eljárási szabályok


         19. §



(1) A jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelemnél három hónap,egyéb jövedelem esetén l év.

  

(2) Amennyiben az igénylő vagy családja jövedelme kizárólag túlnyomórészt vállalkozásból vagy vagyonhasznosításból származik, illetve kétség merül fel a nyilatkozat valódiságát tekintve, a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltsége megkéri a megyei NAV igazolását a jövedelemadó alapjuk tárgyában.

   

(3) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a Hivatal már bármely ügyben vizsgálta, s nem feltételezhető azokban lényeges változás.


                                                                   20. §

                                                               

(1) A megállapított önkormányzati segély folyósítása készpénzben vagy az igénylő    költségeinek közvetlen álvállalásával történhet. A készpénzben megállapított segély a jogosultaknak a házipénztárból kerül kifizetésre vagy postán kerül kiutalásra.


(2) Amennyiben a kérelemből vagy az eljárás során kiderül, hogy az önkormányzati    segélyre a közüzemi díjak, intézményi térítési díjak fizetése, tüzelőbeszerzés céljából van szükség és feltételezhető, hogy a jogosult a segélyt nem rendeltetésének megfelelően használja fel, döntés születhet a fizetési kötelezettség közvetlen átvállalásáról.


                                                                    21. § 


(1) Az Szt.-ben illetve a jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában, vagy ezek megsértésével nyújtott szociális ellátást meg kell szűntetni.  


Az ellátást jogosultatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell:

          - pénzbeli szociális ellátás visszafizetésére,

          - természetben nyújtott szociális ellátás esetén a dolog visszaszolgáltatására,

           vagy a szolgáltatásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

          - a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátás esetén az intézményi

           térítési díj teljes összegének megfizetésére.

          

(2) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését elengedi, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegét nem haladja meg.


(3) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás megtérítését csökkenti, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 150 %-át  nem haladja meg.


(4) A képviselő-testület a hatáskörébe tartozó szociális ellátás részletekben történő   megtérítését engedélyezi, ha a kötelezett családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 200 %-át nem haladja meg.


(5) A polgármester az átruházott hatáskörben hozott döntésekről háromhavonként beszámol a képviselő-testületnek.

VI. Fejezet


Záró rendelkezések


22.§


(1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.


(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg, hatályát veszti Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális igazgatás és a szociális ellátás helyi szabályozásáról szóló 5/2007.(IV.3.) önkormányzati rendelete, valamint az azt módosító 7/2009.(IX.2.) , és a 8/2009.(IX.22.) önkormányzati rendeletei. Hatályát veszti továbbá a rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az önkormányzat által biztosított gyermekvédelmi ellátásokról szóló 12/2004.(IX.21.) önkormányzati rendelet, valamint azt módosító 8/2006.(III.28.), valamint 9/2006.( IV.26.) önkormányzati rendeletek.