Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelete A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kezelésére vonatkozó közszolgáltatás végzéséről

Hatályos: 2014. 02. 15

Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdésében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 19. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról az alábbi rendeletet alkotja.

A helyi közszolgáltatás

1.§

Az ingatlan tulajdonosa, vagyonkezelője vagy egyéb jogcímen használója (továbbiakban együtt: ingatlantulajdonos) köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet (továbbiakban: szennyvíz) a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.

2. §

 (1) A közszolgáltatás a szennyvíz összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére terjed ki.

(2) A közszolgáltatást a Florasca Környezetgazdálkodási Kft – 9400, Sopron, Csányi u. 14. - (továbbiakban: közszolgáltató) látja el, illetve végzi kizárólagos joggal az önkormányzat közigazgatási területén.

(3) A közszolgáltató működési területe a település közigazgatási területe, amelyen belül a közszolgáltatást rendszeresen köteles ellátni.

(4) A közszolgáltatási szerződés hatálya alatt a (3) bekezdésben foglalt területen a közszolgáltatón kívül másnak ilyen tevékenységet folytatni tilos.

A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, a közszolgáltató és a tulajdonos ezzel összefüggő jogai és kötelezettségei

3. §

 (1) A közszolgáltató a közszolgáltatást az 1995. évi LVII. tv. (továbbiakban: Vgtv.), valamint e rendeletben foglaltak szerint köteles ellátni.

(2) A szennyvizet termelő tulajdonos a tevékenysége gyakorlása során keletkező, illetőleg más módon a birtokába kerülő szennyvizet köteles gyűjteni, továbbá hasznosításáról vagy ártalmatlanításáról az erre feljogosított és engedéllyel rendelkező kezelőnek történő átadással, a kezelés költségeinek megfizetésével, a költség megfizetéséről szóló bizonylat felmutatásával gondoskodni, illetve köteles a közszolgáltatást igénybe venni. A szennyvíz összegyűjtése, elszállítása, a tulajdonos konkrét megrendelése (előzetes bejelentése) alapján történik.

(3) A közszolgáltatás igénybevételével a tulajdonos és a közszolgáltató között – a Ptk. Közüzemi szabályai szerinti – szerződés jön létre. A szerződés tartalmazza: a szerződést kötők nevét, az elszállítandó szennyvíz mennyiségét, az egységnyi díjtételt, szállítási határidőt.

(4) A közszolgáltató a tevékenysége végzése során birtokába jutott a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat (a természetes személyazonosító adatok, valamint a lakcím) köteles az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezelni.

(5) A közszolgáltató a megrendeléstől számított 5 munkanapon belül köteles a szennyvíz elszállítására és a Soproni Vízmű Zrt. soproni szennyvíztelepére történő elhelyezésére.

(6) A szennyvizet úgy kell szállítani, hogy annak során a környezet ne szennyeződjék. Szállításból eredő szennyeződés esetén  a közszolgáltató szennyvíz eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról köteles gondoskodni.

4. §

A település külterületnek minősülő közigazgatási területén a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet elhelyezni tilos.

A közszolgáltatás díja

5. §

(1) Az igénybevett és elvégzett szolgáltatás alapján a tulajdonost díjfizetési kötelezettség terheli.

(2) A szolgáltatásnak a közszolgáltató által alkalmazható legmagasabb egységnyi díjtételét a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.


(3) Az egységnyi díjtétel a szennyvíz egy egységére eső begyűjtési díja.

(4) A fizetendő közszolgáltatási díj az egységnyi díjtétel és a begyűjtött szennyvíz térfogatának szorzata.

(5) A közszolgáltatási díjat a közszolgáltatás igénybevevője – a teljesített közszolgáltatás alapján, számla ellenében – utólag köteles megfizetni.

Vegyes és záró rendelkezések

6. §

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek nem minősülő folyékony hulladék elhelyezéséről – saját költségén – az köteles gondoskodni, akinél az keletkezett.

7. §

Bármilyen nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, illetve folyékony hulladék közterületre, nyílt rendszerű belvíz- vagy csapadékvíz-elvezető árokba, csatornába történő kiöntése vagy kifolyatása tilos.

8. §

(1) Ez a rendelet a 2014. február 15-én lép hatályba.

1. sz. melléklet a 2/2014.(II.10.) önkormányzati rendelethez




a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás legmagasabb egységnyi díjtételei




mennyiség

lakossági (Ft)

1 -3 m3

szerződés szerinti ár

15.750 Ft

3 m3 mennyiség felett

5040 Ft/m3




A megállapított díj az Áfa-t tartalmazza.