Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017 (XI.6.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2017. 11. 07

Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya


1. §


A rendelet hatálya Pereszteg Község közigazgatási területén történő első lakás építésére vagy megszerzésére terjed ki.

A támogatás tárgya


2. §


  1. A támogatás a lakásépítéshez vagy lakásszerzéshez szükséges, saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.


  1. Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása pénzeszköze terhére, e rendeletben fennálló feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújthat.

Támogatásra jogosultak köre


3. §


  1. Támogatásban részesíthető:

a) egy alkalommal azok a házastársak és élettársi kapcsolatban élők, akiknek legalább egyik tagja a 40. életévét nem töltötte be, továbbá a 40 év alatti, gyermekét egyedül nevelő szülő,

b) akinek ingatlantulajdona a (2) bekezdésben foglaltak kivételével, a kérelem benyújtását megelőzően nem volt,

c) és a kérelmezők közül legalább egy fő Peresztegen több mint 2 éve lakcímet vagy tartózkodási helyet létesített, és életvitelszerűen is Peresztegen él, vagy a kérelem beadását megelőzően legalább 15 évet Peresztegen élt.


  1. Egyéb feltétel megléte esetén támogatást kaphat(nak) az(ok) a kérelmező(k) is, aki(k)
  1. tehermentes ingatlan ½-ét meg nem haladó tulajdoni hányaddal vagy
  2. özvegyi vagy haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan tulajdonjogával vagy
  3. jelen rendelet alapján támogatott lakásépítéssel érintett telek tulajdonjogával

rendelkezik(nek).


4. §


  1. Lakásépítés esetén juttatás csak akkor állapítható meg, ha a kérelmező már rendelkezik jogerős használatbavételi engedéllyel.


  1. Lakásvásárlás, lakásszerzés esetén a kérelemhez mellékelni kell a hitelesített ingatlanszerzésről szóló szerződés (adásvételi vagy ajándékozási szerződés) egy példányát.

A támogatás mértéke


5. §


A támogatás összege 150.000 Ft.

Az eljárás rendje


6. §


  1. A támogatás iránti kérelmet a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal Peresztegi Kirendeltségén, formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt, egész évben, folyamatosan lehet benyújtani:


  1. ingatlanszerzés esetén az adásvételi vagy az ajándékozási szerződés megkötését követő 6 hónapon belül,
  2. építés esetén a jogerős használatbavételi engedély keltétől számított 6 hónapon belül.


  1. A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.


  1. A képviselő-testület az igényeket folyamatosan, a kérelem benyújtását követő testületi ülésen bírálja el.


  1. A megítélt támogatás folyósítására a jogosulttal az önkormányzat képviseletében a polgármester megállapodást köt.

A támogatás visszafizetésének szabályai


7. §


  1. A támogatás azonnal, egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes – amennyiben a támogatott:
  1. a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,
  2. a támogatással létesített vagy megszerzett lakást a jogerős használatbavételi engedély keltétől, vagy az adásvételi/ajándékozási szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Pereszteg község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre.



  1. A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

Záró rendelkezés


8. §


  1. Jelen rendelet a kihirdetést követő nap lép hatályba.


  1. A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti az első lakáshoz jutók támogatásáról szóló 6/2007. (IV. 3.) önkormányzati rendelet.