Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 30

Pereszteg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.30.

Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testülete, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Pereszteg település lakosai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Pereszteg település közigazgatási határán belül közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, a közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottjaira és a közművelődési szolgáltatást igénybe vevőkre.

II. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: Kultv.) 76. § (3) bekezdése szerinti „művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása”, valamint „a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése” közművelődési alapszolgáltatásokat látja el.

4. §

Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatást a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a)az ünnepek kultúrájának gondozása a helyi közösségek bevonásával,
b)támogatja az ifjúsági közösségi szerveződését és részvételét,
c)támogatja az idősek művelődő közösségi szerveződését és részvételét,
d)helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartásának,
e)támogatja a helyi környezeti értékékek megőrzését,
f)kiállítási lehetőséget biztosít a művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre művészeti rendezvények szervezésére,
g)helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,
h)támogatja a helyi gyermekekből álló művészeti csoportok fellépését rendezvényeken.

III. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatás ellátására, a helyi közművelődés támogatására közösségi színtereket működtet.

(2) Közösségi színterek:

a) Pereszteg, Fő u. 9. Faluház, nagyterem, könyvtár olvasószobával,

b) Pereszteg, Sport utca 2. tornaterem,

c) Pereszteg, Széchenyi park (631/2 hrsz.),

d) Pereszteg, Csörgető park (1/8 hrsz.),

e) Kálvária (098 hrsz.).

(3) A közösségi színterek nem intézményként működnek, gazdálkodási feladataikat a Nagycenki Közös Önkormányzati Hivatal látja el, kormányzati funkcióként kerülnek könyvelésre a kiadási összegek.

(4) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatáshoz szükséges személyi feltételek teljesítésére közművelődési szakembert foglalkoztat.

(5) Az önkormányzat – anyagi lehetőségeihez mérten – támogatást nyújt ( szervezi ) a település egész lakosságát érintő rendezvényeket ( pl. Szeretlek Pereszteg Fesztivál, Szent István napi megemlékezés, Juniális …stb. ).

(6) Az önkormányzat a Peresztegi Hírek megnevezéssel saját kiadású újság hasábjain, valamint a www.pereszteg.hu önkormányzati weblapon keresztül tájékoztatja a település lakóit a fontosabb eseményekről, rendezvényekről.

6. § A közművelődési szakember az önkormányzat által fenntartott közösségi színterek tekintetében minden év március 15-ig, első alkalommal 2022. március 15-éig, éves szolgáltatási tervet és az előző naptári évről beszámolót nyújt be az önkormányzat képviselő-testületének. A beszámoló elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatai ellátásában együttműködik a helyi kulturális jellegű egyesületekkel és alapítványokkal, valamint a helyi oktatási, nevelési intézményekkel.

(2) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(3) Megállapodás csak olyan közművelődési tevékenységet folytató szervezettel köthető, amely a korábbi önkormányzati támogatással hiánytalanul elszámolt, nincs köztartozása, és megfelel valamennyi vonatkozó jogszabályban foglaltaknak.

(4) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről plakátok, szórólapok , hirdetőtáblák, a település honlapján és közösségi oldalakon keresztül adnak tájékoztatást a lakosság részére.

IV. A közművelődési tevékenység finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésben meghatározott keretek között biztosítja, illetve szükség szerint további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település művelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az önkormányzat pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat helyi közművelődési pályázat (Helyi Pályázati Alap) esetén a szükséges pénzösszeget az éves költségvetési rendeletében biztosítja.

V. Záró rendelkezés

9. § (1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Pereszteg Község Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 11/2015. (VII.3.) önkormányzati rendelete.