Pinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelete

az urnafal igénybevételének és használatának helyi szabályairól

Hatályos: 2022. 02. 01- 2022. 10. 31

Pinnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 20.) önkormányzati rendelete

Pinnye község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I.20.) önkormányzati rendelete az urnafal igénybevételének és használatának helyi szabályairól

2022.02.01.

Pinnye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el: Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Pinnye Község Önkormányzat tulajdonában lévő pinnyei temetőben (270. hrsz.) Ravatalozó mellett épült urnafalra az ott végzett temetésekkel és karbantartási, fenntartási munkákkal kapcsolatos tevékenységekre, az urnafallal kapcsolatban munkákat végző vállalkozókra valamint a kegyeleti jogokat gyakorló összes látogatóra.

(2) Pinnye Község Önkormányzata, mint az urnafal tulajdonosa és üzemeltetője az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, faji, nemzeti, etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé teszi az urnafalban a halottak hamvainak elhelyezését. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:temetési hely: A ravatalozónál létesített urnafalban lévő urnafülke (kolumbárium) mely a hamvakat tartalmazó urnák elhelyezésére szolgál. Temetési helyek azonosítása

3. § (1) Az urnafalban lévő temetési helyek azonosíthatósága érdekében, az urnafülkék számozását jelen rendelet 1. függeléke tartalmazza.

(2) Az urnafülke légmentes lezárása, amely a betemetéstől számított 5 órán belül megtörténik, egyedileg előállított fedlappal történik, melyet az Önkormányzat a megváltási ár kifizetésekor ad át az eltemettető részére.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog jogosultja gondoskodik az urnafülke egyedi díszítéséről és az abban elhelyezett személy adatainak feltüntetéséről.

(4) Az urnafülke tábláján fel kell tüntetni legalább az elhunyt nevét valamint születési és halálozási évét. Urnafülkébe történő temetés és az urna kiadásának szabályai

4. § (1) Urnafülke megváltására az jogosult, aki hozzátartozója számára a temetés ezen formáját választja és pinnyei lakos vagy az elhunyt pinnyei lakos volt.

(2) Az urnafülkét előzetesen meg lehet váltani. Legfeljebb 1 kettes vagy 2 egyes urnahelyet válthat meg előre az a személy, aki pinnyei lakcímmel rendelkezik, illetve rendelkezett vagy közeli hozzátartozója pinnyei lakos.

(3) Az urnafülkéket az eltemettetők tetszőleges sorrendben igényelhetik.

(4) Az urnafülkében a hamvakat kizárólag urnában lehet elhelyezni, egy urnafülkében csak egy elhunyt hamvai helyezhetőek el.

(5) Az eltemettető vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásba is fel kell jegyezni.

(6) Amennyiben az urna kiadását kérő személy nem azonos az eltemettetővel, úgy az urna részére történő kiadásához az eltemettető hozzájárulását be kell szerezni. Ilyen személy hiányában az elhunyt Ptk. szerinti legközelebbi hozzátartozójától kell hozzájárulást szerezni, amennyiben nem ő az urna kiadását kérő személy. Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog megszerzéséért az elhunyt hozzátartozójának vagy az eltemetésre kötelezettnek a rendelet 2. függelékében meghatározott mértékű díjat kell fizetnie az Önkormányzat részére.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog azt illeti meg, aki a díjat megfizette, a rendelkezési jogosultság kezdő időpontja a megváltás napja.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama urnafülke esetén 25 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog a lejárta után meghosszabbítható (újraváltható). A temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az újraváltás időtartama nem lehet kevesebb, mint 25 év.

(5) A rendelkezési idő lejártát követően, a rendelkezési jog tulajdonosa az urnafal üzemeltetőjétől hivatalos értesítőt kap a jog megszűnéséről, mely értesítő tartalmazza a rendelkezési jog meghosszabbítására nyitva álló határidőt.

(6) Amennyiben a jogosult a megadott határidőig nem nyújtja be kérelmét a rendelkezési jog meghosszabbítása iránt, az urnafal tulajdonosa jogosulttá válik az urna, közös kegyeleti helyre történő áthelyezésére, valamint az urnafülke újbóli értékesítésére.

(7) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik. Az urnafal fenntartása, üzemeltetése

6. § Az urnafal fenntartási és üzemeltetési feladatait az Önkormányzat látja el, ennek keretében:

a) A helyben szokásos módon tájékoztatja a látogatókat a temetési hely rendjéről.

b) Elvégzi az urnafülkék értékesítésével és az újraváltásával kapcsolatos teendőket a rendeletbe foglalt díjszabás alapján.

c) Ingyenesen biztosítja a szertartás megtartásának helyszínét a ravatalozóban.

d) Biztosítja az urnafal és környékének állagmegóvását, az urnafalhoz vezető út és járda fenntartását.

Az önkormányzat biztosítja az urnafal és környékének karbantartását.

Nyilvántartás vezetése

7. § (1) Az önkormányzat köteles nyilvántartást vezetni az urnafalba elhelyezett elhunytakról az urnaelhelyezés időrendjének sorrendjében.

(2) A nyilvántartó könyv a következő adatokat tartalmazza:

a) Elhunyt neve

b) Elhunyt születési neve

c) Elhunyt édesanyjának születési neve

d) Elhunyt születési helye és ideje: év, hó, nap

e) Elhalálozás helye és ideje: év, hó, nap

f) Legutolsó lakóhelyének címe

g) A rendelkezni jogosult (eltemettető) neve, lakcíme

h) Urnába helyezés időpontja: év, hó, nap, óra

i) Az urna kiadásának időpontja

Adatszolgáltatás a nyilvántartásból

8. § (1) A nyilvántartó könyvbe a temetési hely felett rendelkező jogosult személy betekinthet.

(2) A nyilvántartó könyv adatai alapján az Önkormányzat köteles adatot szolgáltatni az elhunyt személy pontos temetési helyéről a hozzátartozók számára.

(3) A nyilvántartó könyv biztonságos őrzéséről a jegyző gondoskodik az urnafal fennállásáig, megszűnését követően át kell adni az illetékes levéltár

Az urnafal környékén történő munkavégzés

9. § (1) Az urnafülkén végzett minden nemű munkát - kivéve a hozzátartozók részéről történő gondozást – az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A munkát végző vállalkozó minden nemű munkát az üzemeltetőnek a munka megkezdését megelőzően legalább 1 héttel köteles bejelenteni.

(3) Munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és látogatók kegyeleti érzéseit.

(4) Vasárnap és ünnepnapokon kivitelezői munka nem folytatható.

(5) Munkavégzés során a szomszédos urnafülke nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy állapota ne változzon, az esetleges károkozásért a kivitelező teljes felelősséggel tartozik.

(6) A temetőben munkát végzőt teljes anyagi és erkölcsi felelősség terheli az általa okozott károkért.

(7) Az urnafalban keletkezett károkért, valamint az oda elhelyezett tárgyakért az Önkormányzat nem vállal felelősséget.

A temetési hely nyitva tartása

10. § A temetési hely nyitva tartása, látogathatóságának ideje:

a) Hétfő-Vasárnap 7 óra - 21 óra

b) Mindenszentek; Halottak napja 6 óra - 22 óra

Temetési hely rendje

11. § (1) Az urnafal használatának rendjét és a nyitvatartási időt a ravatalozó bejáratánál elhelyezett hirdetőtáblán ki kell függeszteni.

(2) A temetési helyen mindenki köteles a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tanúsítani.

(3) A temetési helyen tartózkodni a ravatalozó kapuján kifüggesztett nyitvatartási időben lehet.

(4) Az ingatlanra járművel behajtani, közlekedni csak az üzemeltető engedélyével lehet.

(5) Temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajos munka az ingatlan területén nem végezhető.

(6) Tilos:

a) Az urnafülkék, és annak környezetében lévő növényzet rongálása, beszennyezése

b) A sírhelyek gondozásával kapcsolatosan keletkezett szemét nem a kijelölt helyen történő tárolása.

c) fülkék előrészén olyan virágtartót, feliratot vagy díszítést elhelyezni, amely a közízlést és a közerkölcsöt sérti.

d) Az ingatlan területére - vakvezető kutya kivételével - állatot bevinni.

7) Az elszáradt virágokat el kell távolítania az urnafalról a urnahely felett rendelkezni jogosultnak, ellenkező esetben az Önkormányzat eltávolítja. Záró rendelkezések

12. § Ez a rendelet 2022. február 1-jén lép hatályba.