Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő -Testületének 6/2002. (VI.21.) önkormányzati rendelete

Sokorópátka Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

Hatályos: 2017. 08. 31- 2017. 11. 03

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő -Testületének 6/2002. (VI.21.) önkormányzati rendelete

Sokorópátka Község Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervéről

2017.08.31.

Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban építési törvény) 6. § (3) és (4) bekezdésében, továbbá a 13. § (4) bekezdésében, és a 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelettel közzétett Országos Településrendezési és Építési Követelményekben (a továbbiakban OTÉK) és a módosításáról szóló 36/2002. (III. 7.) Korm. rendeletben kapott felhatalmazás alapján, valamint a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. tv. 8. § (1) bekezdésében és a 16. § (1) bekezdésében biztosított feladat- és jogkörében eljárva a következő helyi építési szabályzatot (a továbbiakban: HÉSZ) megállapítja, a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási terveit jóváhagyja, és ezek együttes alkalmazását elrendeli.

1. Általános előírások

Az előírások hatálya és alkalmazása

1. § (1) Jelen rendelet hatálya kiterjed Sokorópátka község teljes közigazgatási területére.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet felhasználni, építési telket és területet alakítani, továbbá - a bányaműveléshez szükséges földalatti építmények kivételével - műtárgyat és más építményt tervezni, építeni, felújítani, helyreállítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni és lebontani, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű hatósági előírásoknak (OTÉK, ágazati szabványok stb.) és e rendeletben előírtaknak szabad.

(3)1 Jelen rendelet csak TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1/M. és SZ-2 számú szabályozási tervlapjaival együtt érvényes, csak ezekkel együtt módosítható.

Szabályozási elemek

2. § (1) A szabályozási terv, valamint jelen rendelet előírásai kötelező és irányadó szabályozási elemeket tartalmaznak.

(2) I. rendű kötelező szabályozási elemek

a) az építési előírások a beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területekre

b) a szabályozási vonal (közterületet a nem közterülettől elválasztó vonal)

c) a közúti szabályozási elemek (szabályozási szélességek)

d) terület-felhasználási módok határa

e) építési övezet határa

f) beépített és beépítésre szánt illetve beépítésre nem szánt területek határa

g) 10 éven túli terület-felhasználás határa

h)2 10 éven túli szabályozási vonal

(3) II. rendű szabályozási elemek a (2) bekezdésben nem említett szabályozási elemek.

a) irányadó telekhatár

b) építési hely határa

(4) Az irányadó szabályozási elemek betartása ajánlott.

(5) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű tervein a K jel a kialakult állapotot jelenti.

Az állattartásra vonatkozó előírások

3. § (1) Az új állattartó épületek létesítési szabályait az egyes építési övezetekre vonatkozó előírások határozzák meg.

(2) Nevelési, oktatási intézmény telkétől, egészségügyi intézmény, temető, valamint élelmiszer előállítására, feldolgozására, forgalmazására, fogyasztására szolgáló építménytől 50 m-es távolságon belül állattartás céljára szolgáló épület létesítése tilos.

(3) Az állattartás szabályait külön állattartási rendeletben kell meghatározni a településen.

Építési engedélyhez kötött tevékenységek

4. §3

Övezeti besorolások

5. §4 A szabályozási és övezeti terv Sokorópátka közigazgatási területét az alábbi övezetekre bontja:

Megnevezés:

Rajzi jel:

Beépítésre szánt területek:

Lakóterület

falusias lakó

FL

vegyes terület

településközpont vegyes

TV

gazdasági

kereskedelmi, szolgáltató gazdasági terület

G KSZ

ipari zavaró hatású terület

G IP

mezőgazdasági üzemi terület

M Ü

üdülő

hétvégi házas terület

Horgásztó területe

ÜH

különleges terület

sport és szabadidős tevékenység területe

KÜ Sport és szabadidő

temető

KÜ Temető

hulladékudvar területe

K HU

Beépítésre nem szánt területek:

közlekedési és közműterületek

állami mellékút

K ÁM

gyűjtőút

K GY

településközi út

K T

kiszolgáló út

K

gyalogút

K GYA

magánút

K MN

közműterület

erdőterületek

gazdasági célú erdő

E

védett erdő

VE

védő erdő

EV

zöldterületek

közpark

Z KP

sportpálya

Z SP

mezőgazdasági területek

szántó terület

M SZ

rét, legelő terület

M R

kert terület

M K

vízgazdálkodási területek

általános vízgazdálkodási terület

VT

Védőtávolságok

6. § (1) Folyóvizek, csatornák, holtágak mentén a partéltől számított 6 méteres sávon a fenntartást akadályozó létesítményeket, építményeket elhelyezni nem lehet.

(2) A 20 kV-os nagyfeszültségű vezetéknél külterületen a tengelytől mért 6 méteres védőtávolságon belül, belterületen a tengelytől mért 2,5 méteres védőtávolságon belül építmény nem helyezhető el.

(3) A település 1000 méteres védőtávolságán belül dögkút, állattartó telep, hulladéklerakó illetve más egyéb bűzös, fertőzésveszélyes tevékenységet folytató telephely nem létesíthető.

(4) A mezőgazdasági üzemi terület (állattartó telep) 500 méteres védőtávolságán belül lakóépület nem helyezhető el.

A telekalakítás szabályai

7. § (1) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási tervein irányadó telekhatárral, megszüntető jellel, vagy a kettő együttes alkalmazásával jelölt telekalakítás ajánlás. Azok a telkek, amelyek megfelelnek az övezeti előírásoknak, telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthetőek.

Azok a telkek, amelyeknek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak, csak a jelölt telekalakítások végrehajtása után építhetők be.
(2) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 tervein 'K' jellel ellátott méretek, telekosztások a kialakult állapotot jelentik.
(3) 5 A falusias lakóterületeken telket összevonni 30 méteres telekszélességig lehet, kivételt képez az övezeten belül nem lakófunkcióra igénybevett telek, ahol a telekszélesség 30 m-t meghaladó is lehet.
(4) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű szabályozási tervein a közút céljára történő lejegyzés által érintett részeken a meglévő terület, telek – amennyiben az jelenleg is megfelel az övezeti előírásoknak- a jelölt telekalakítás végrehajtása nélkül is beépíthető. Ilyenkor a beépítésnél a kialakítandó telek paramétereinek figyelembe vételével kell az épületeket elhelyezni, a kerítést pedig az új szabályozási vonal mentén lehet elhelyezni.

A létesítmények elhelyezésének szabályai

8. § (1) Azokon a területeken, ahol a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és SZ-2 jelű tervei építési hely határát jelölnek meg épületet elhelyezni csak az építési hely határa jellel körülhatárolt területen belül lehet. A lakó és üdülőövezetekben jelölt építési hely határán kívül eső telekrészen csak az eredeti terepszint alatti létesítmény (pince) helyezhető el.

(2) Ahol a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1, SZ-2 jelű szabályozási terve nem tartalmaz építési hely határvonalat, ott az épületek elhelyezésére szolgáló területet az övezetre vonatkozó elő-, oldal-, és hátsókerti méretek betartásával kell meghatározni.

(3) Oldalhatáron álló beépítés esetén

a) kelet-nyugati fekvésű teleknél az északi oldalhatáron

b) dél-kelet – észak-nyugati fekvésű teleknél az észak-keleti oldalhatáron

c) észak-kelet – dél-nyugati fekvésű teleknél az észak-nyugati oldalhatáron

d) észak-déli fekvésű teleknél a keleti oldalhatáron

kell az épületeket elhelyezni.

(4) Az építmények közötti legkisebb távolságok 14 m-nél nagyobb telekszélesség esetében az OTÉK 36. §-ban foglaltak kötelezően betartandóak. A 14 m-nél kisebb telekszélességek esetében az építmények közötti megengedett legkisebb távolság egyedi tűzoltó szakvélemény alapján csökkenthető.

(5) Oldalhatáron álló beépítés esetén melléképítményt a fő funkciót hordozó épülettel egybeépítve vagy a fő funkciót hordozó épülettel megegyező oldalhatáron lehet elhelyezni.

(6) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján a II., III., IV., VI., VII., X., XIII., XIX., XXIV., XXV., XXVI., XXVII., LI. számú tömbökben az övezeti jelben megadott beépítettség maximális értékét a telek beépíthető részének határa jellel határolt telekrészre kell kiszámolni. Ilyen esetben az építési hely határán kívül eső telekrész nem számít bele a beépíthető telekrészbe. Az építési hely megállapításánál a telek elő és oldalkertjének pontos behatárolásában az OTÉK 35. §-ában meghatározottakat kell figyelembe venni.

(7) Azokon a telkeken, ahol a terep lejtése a 10 %-ot meghaladja, az építési engedélyezés során tereprendezési tervet (mely tervnek ki kell térni a közterület-csatlakozásokra is, 45/1997.(XII.29.) KTM rendelet) kell készíteni

A kialakult esetekre vonatkozó rendelkezések

9. § (1) Az építési övezeti előírásoktól eltérően kialakult telekméreteket, telekhasználatot, vagy megvalósult épületet és bármely más, a követelményeknek meg nem felelő övezeti tényezőt, ha az jogszerűen vagy jóhiszeműen valósult meg a HÉSZ közreadása előtt; továbbá, ha annak megvalósulása érvényes építési engedély alapján folyamatban van, kialakultnak kell tekinteni.

(2) Ha a beépítettség mértéke magasabb vagy a telek területe kisebb a megengedettnél, akkor a telken meglévő épület felújítható, átalakítható, de sem a beépítettség, sem az épületek építménymagassága nem növelhető. A szintterület növelése a tetőtér beépítésével lehetséges.

(3) Amennyiben a telek területe kisebb a megengedettnél és a telekhatár módosítása semmilyen módon nem lehetséges, valamint a rajta lévő épület elbontásra kerül, maximum az eredeti épülettel megegyező nagyságú épület építhető. Az építési hely kötelező határa az eredeti épület helyének határa. A megengedett maximális építménymagasság az eredeti épület építménymagassága.

(4) Az övezeti előírásoknak nem megfelelő, kialakult építménymagasságok esetén az épület felújítható, átalakítható, új épület építésekor azonban az övezeti előírásoknak megfelelő építménymagasságot kell az építési telken alkalmazni.

(5) Azokon a területeken, ahol a telekméretekre vonatkozó előírás „K” kialakult, építési telek alakítása a tömbben jellemzően kialakult telekméreteknek megfelelően – az építési telek beépítési módjára beépítettségére és az építmények között megengedett legkisebb távolságokra vonatkozó előírások figyelembe vételével – történhet. A kialakított telek területe a tömbben illetve a tömbön belüli övezetben kialakult és beépített telkek területének átlagától maximum 10 %-al térhet el.

(6) Az építési telekre már korábban túlnyomórészt felosztott telektömb területén, amennyiben a már kialakult telek valamely mérete nem felel meg az övezeti előírásoknak a telek a beépítési mód, beépítettség és az építmények között megengedett legkisebb távolság figyelembevételével beépíthető.

(7) Már kialakult tömbbelső esetén a telekhatárok módosítása estén, az övezeti határvonaltól max. 10 méter eltérés engedélyezett.

A közművekre vonatkozó rendelkezések

10. § (1) Útépítésnél, útrekonstrukciónál a csapadékvizek elvezetéséről, a közművek kiépítéséről, illetve szükséges rekonstrukciójáról gondoskodni kell.

(2) Mindennemű építési tevékenységnél a meglévő és megmaradó közművezetékek vagy közműlétesítmények védelméről gondoskodni kell.

(3) A közművekkel kapcsolatos mindennemű egyéb építési tevékenység során az ágazati előírásokat és a vonatkozó szabványokat kell figyelembe venni.

(4)6 A teljes közművel nem rendelkező beépítésre szánt területeken a közműves szennyvízcsatorna kiépüléséig a szennyvíztárolást zárt szennyvíztározóban vagy hatóságilag engedélyezett korszerű közműpótlóval kell megoldani, amelynek az épületek használatba vételéig el kell készülnie.

(5) A település belterületén az ivóvízhálózaton 200 méterenként tűzcsapot kell elhelyezni.

(6) A szabályozási előírások során a teljes közművesítettség nem foglalja magában a zárt csapadékvíz elvezetés meglétének követelményét.

(7) Azokon a helyeken, ahol az újonnan beépítésre kerülő telkek alacsonyabban vannak a meglévő szennyvízhálózat szintjétől, ott a tulajdonosnak kell gondoskodni az egyedi szennyvízátemelő kiépítéséről.

(8)7 A beépítésre szánt területeken, ahol a vezetékes közüzemi vagy magán gázhálózat nem került kiépítésre, a hálózat üzembe helyezéséig a fűtés tartályos gázellátással vagy egyéb módon is megoldható, amelynek az épületek használatba vételéig kell megvalósulnia.

Művi értékvédelem

11. §8

Táj-és településkép védelem

12. § (1) A településkép védelme, és a megfelelő közterület-csatlakozás kialakíthatóságának érdekében az épületek földszinti padlóvonal magassága az ingatlan előtti útszakasz legmagasabb pontjának koronaszintjétől mért minimum +0,30 m-re lehet. A már túlnyomórészt meglévő, kialakult beépítésű lakóterületeken az épületek utcai homlokzatmagasságára külön is teljesülnie kell a 4,5 m-es építménymagassági korlátozásnak az építménymagasság számítási szabályai szerint számolva.

(2) Az előkertek mélysége és a beépítési vonal a meglévő épületek többségéhez igazodjon. Új beépítés esetén az előkert mélysége 5 méter legyen.

(3)910

(4)11

(5)12

(6) A település területén meglévő növényzetet kivágni (tervszerű ritkítás és csere kivételével) csak indokolt esetben és a hatályos jogszabályoknak megfelelően lehet.

(7)13

(8) A kilátással rendelkező területeken az ingatlanokon az építési helyen belül bármely épület úgy helyezhető el, hogy a felette lévő ingatlan építési helyén belül lévő bármely pontból a kilátásból csak vízszintes értelemben 15°-os szegmenst takarhat. A fenti feltétel teljesülését az építési engedélyezési terv alátámasztó munkarészében igazolni kell a tervezőnek.
(9) A kilátással rendelkező területeken a tájba illeszkedés érdekében az övezeti előírásokban meghatározott maximális építménymagasságot csak olyan építményrész haladhatja meg, amelynek alaprajzi kiterjedése nem haladja meg az egész létesítmény bruttó alapterületének 2 %-át.
(10) 14 Lejtős terepen a bevágást és feltöltést, ha a magassága meghaladja az 1 m-t, több lépcsőben kell kialakítani.

Természetvédelem

13. § (1) Országos védelemben részesített természeti értékek a településen a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területei: 051, 069 hrsz.-ú területek.

Környezetvédelem

14. § (1) Országosan a levegőtisztaság-védelem biztosítása érdekében a 21/2001. (II. 14.) Korm. rendelet alapján az illetékes szakhatóságok közreműködésével egy többlépcsős zónarendszer kerül majd kidolgozásra, melyet a településen is alkalmazni kell. Helyhez kötött légszennyező források légszennyezésével kapcsolatban a hatályos környezetvédelmi jogszabályok előírásait be kell tartani. A tervezési területen létesítendő légszennyező anyagot kibocsátó források kibocsátási határértékeit ennek megfelelően kell megállapítani.

(2) A tervezési terület az üzemi tevékenységből származó zaj szempontjából a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM rendelet 1. sz. melléklete alapján a 2. terület-felhasználásba tartozik, kivéve a sport és szabadidős területeteket és az üdülőterületeket, melyek az 1. sz. terület-felhasználásba tartoznak. A zajkibocsátási határértékeket ennek megfelelően kell megállapítani.

(3) A tervezési terület a közlekedésből származó zaj szempontjából a 8/2002. (III.22.) KöM-EüM rendelet 3. sz. melléklete alapján a 2. terület-felhasználásba tartozik, kivéve a sport és szabadidős területeteket és az üdülőterületeket, melyek az 1. sz. terület-felhasználásba tartoznak. A település területén építmények elhelyezése ennek figyelembe vételével történhet.

(4) A tervezési területen az egyéb funkciójú területekkel (lakó, vegyes) határos zajkibocsátónak kell gondoskodnia a zajvédelemről. A zajt kibocsátó szükség esetén saját telkén köteles gondoskodni a zajvédelemről, és a zajt csökkentő berendezés elhelyezéséről.

(5) A zaj kibocsátója és a levegő szennyezője indokolt esetben mérésre kötelezhető.

(6) A területen feltöltések kialakítására a környezetet károsító anyag ill. veszélyes hulladék nem használható fel. A területen esetleg található környezetet károsító anyagokat a tereprendezés során el kell távolítani.

(7) Építési munkáknál a terület előkészítése során a termőföld védelméről, összegyűjtéséről és megfelelő újrahasznosításáról gondoskodni kell.

(8) Teljes közművel el nem látott területeken a terület tulajdonosa köteles gondoskodni a keletkező szennyvíz, kommunális és egyéb hulladék ártalommentes átmeneti tárolásáról és a hulladéktelepekre való szállításáról.

(9) Külterületen és belterületen az eddig a lakosság által illegális szemétlerakónak használt területeken a hulladék elhelyezését meg kell szüntetni. Az eddig felhalmozott hulladékot el kell szállítani, majd a területet rekultiválni kell.

(10) Beépítésre szánt területen az építési tevékenység csak közművesített telek esetén kezdhető meg.

(11) A felszíni vizekbe csak a módosított 3/1984 (II.7.) OVH sz. rendelkezés VI. vízminőségi területi kategóriára előírtaknak megfelelő minőségű csapadékvíz és szennyvíz vezethető.

(12) A lakó és üdülőterületek szennyvizeit közcsatornába kell vezetni a mindenkori hatályos előírások határértékeinek betartásával, melyek jelenleg a 204/2001.(X.26.) Kormányrendelet által előírt küszöbértékek.

(13) Sokorópátka közigazgatási területe a szennyeződés érzékenységi besorolás szerint érzékeny terület (B), a 33/2000. (III.17.) Korm. rendelet vonatkozó előírásait be kell tartani.

(14)15 A közigazgatási területen az SZ-2 tervlap szerint 500 m-es levegővédelmi övezet kerül kijelölésre, mely területen belül a módosított 21/2001. (II.14) Korm. rendelet előírásait kell betartani.

(15)16 Az SZ-4 tervlapon jelölt 500 m-es védőtávolságon belül a GIP területen belül tervezetteken kívül egyéb állattartó épület nem helyezhető el.

2. Övezeti előírások

BEÉPÍTÉSRE SZÁNT TERÜLETEK

Lakóterületek

15. §

Általános előírások

(1) Épületek elhelyezése:
a) már beépült utcák foghíjbeépítései esetén az elő- és oldalkert méreteknek az utcában már jellemzően kialakult méretekhez kell igazodni.
b) új beépítésű területeken az elő-, oldal- és hátsókert méretek meghatározásánál az OTÉK 35. §-ában foglaltak az irányadóak.
(2) Az oldalhatáron álló beépítés esetén az előkerti, oldalkerti, hátsókerti méretek betartásával meghatározott építési helyen, a 20 méternél nagyobb szélességű építési telken az épület szabadon állóként is elhelyezhető. A 20 méternél keskenyebb telkek esetében csak oldalhatáron álló beépítés alkalmazható.
(3) A lakóterületek övezeti tagolását a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű szabályozási tervlapja tartalmazza. Falusias lakóterületen egy ingatlanon belül max. 2 darab önálló lakóegység helyezhető el.
(4) Az újonnan kialakított falusias lakóterület övezeteiben az oldalkertek szélessége min. 6 m, a hátsókertek mélysége min. 10 m.

(5)17

(6) Az OTÉK által előírtakon túl az előkertben elhelyezhető gépkocsitároló is, amennyiben az teljes mértékben támfalgarázsként az eredeti terepszint alatt kerül kialakításra.
(7) A Rákóczi utca nyugati oldalának telkein az előkertek mélységét (amely min. 5 méter) a 10 éven túli szabályozási vonaltól kell meghatározni.
(8) A falusias lakóterület (FL) jellemzően alacsony laksűrűségű, összefüggő nagy kertes, általában egy önálló rendeltetési egységet magába foglaló telkeket tartalmazó övezet.
A részletes övezeti előírásokat az alábbi táblázatok tartalmazzák:

FL-1

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

14/K/1800

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: kialakult
Terület: 1800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-2

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

16/K/1600

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: min. 16 m
Mélység: kialakult
Terület: min. 1600 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-3

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

14/K/800

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: kialakult
Terület: 800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-4

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

14/40/700

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: 40 m
Terület: 700 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-5

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

12/K/1800

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 12 m
Mélység: kialakult
Terület: 1800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-6

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

14/100/1400

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: 100 m
Terület: 1400 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-7

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

14/K/1200

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: kialakult
Terület: 1200 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-8

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

18/50/900

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 18 m
Mélység: 50 m
Terület: 900 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-9

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

12/40/700

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 12 m
Mélység: 40 m
Terület: 700 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-10

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

18/40/80

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 18 m
Mélység: 40 m
Terület: 800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-11

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

16/35/700

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 16 m
Mélység: 35 m
Terület: 700 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-12

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

16/50/800

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 16 m
Mélység: 50 m
Terület: 800 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

FL-13

O

30/50

0,5

jelű építési övezet

4,5

16/K/1400

Megengedett használat

Lakóépület
Lakosságot nem zavaró kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó, szálláshely szolgáltató épület
Lakosságot nem zavaró kisipari építmény
Helyi szintű igazgatási, egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület

Nem valósítható meg

A 3,5 tonna önsúlynál nehezebb vagy az ilyet szállító jármű számára önálló parkolóhely, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 16 m
Mélység: kialakult m
Terület: 1400 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0.5

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum: 4,5 m

Vegyes területek

16. § (1) A TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű szabályozási tervlapján TV jellel jelölt településközpont-vegyes területeken a következő övezeti előírások érvényesek:

TV-1

O

50/25

2,0

jelű építési övezet

6,0

K/K/K

Megengedett használat

Lakóépület
Igazgatási épület
Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület
Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
Kulturális létesítmények, könyvtár, faluház
A helyi lakosság biztonságát szolgáló építmények: polgárvédelem, tűzoltóság, rendőrség,

Nem valósítható meg

Melléképítmény, önálló parkoló, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Tekintettel az egyedi adottságokra az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 30 %-át kell csak telken belül kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

25 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: kialakult
Mélység: kialakult
Terület: kialakult

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5m
Hátsókert mélysége: min. 10 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,0

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum. 6,0 m

TV-2

O

50/25

1,0

jelű építési övezet

6,0

14/30/450

Megengedett használat

Lakóépület
Igazgatási épület
Kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató, szálláshely szolgáltató épület
Egyházi, oktatási, egészségügyi, szociális épület
Kulturális létesítmények, könyvtár, faluház
A helyi lakosság biztonságát szolgáló építmények: polgárvédelem, tűzoltóság, rendőrség,

Nem valósítható meg

Melléképítmény, önálló parkoló, önálló garázs

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Tekintettel az egyedi adottságokra az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 30 %-át kell csak telken belül kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

25 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 14 m
Mélység: 30 m
Terület: 450 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5m
Hátsókert mélysége: min. 8 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,0

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum: 3,5 m
Maximum. 6,0 m

Gazdasági területek

17. § (1) A kereskedelmi, gazdasági terület elsősorban nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célokat szolgáló telephelyek ill. szolgáltató létesítmények elhelyezésére kijelölt terület.

(2)18 A GKSZ jelű övezetekben a telkek korlátlanul összevonhatóak.

(3)19 A kereskedelmi gazdasági területek esetében a TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű szabályozási tervlapjain, telken belüli kötelező védőfásítást kell telepíteni.

(4)20

(5) 21 A GIP ipari terület a bűzös vagy nagy zajjal járó gazdasági tevékenységhez szükséges építmények elhelyezésére szolgál, például mezőgazdasági üzemek, állattartó telepek. Az „MÜ mezőgazdasági üzemi terület” övezeti jel megszüntetésre kerül.
(6) 22 A gazdasági ipari területek esetében a TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelű szabályozási tervlapjain, telken belüli kötelező védőfásítást kell telepíteni.
A részletes övezeti előírásokat a következő táblázatok mutatják:

G ksz-1

SZ

50/30

1,5

jelű építési övezet

6,5

30/50/1500

Megengedett használat

Nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület, építmény
Kereskedelmi szolgáltató létesítmények
A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakások
Igazgatási és irodaépületek
Üzemanyagtöltő
Raktárépület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Az OTÉK 8. §. szerinti részleges közművesítettség
Telken belüli (egyedi) felszíni vízelvezetés kötelező megoldása, vízjogi engedéllyel.

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

min. 30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: 8/2002. (II. 22.) KöM-EÜM számú rendelet alapján a 2. övezet

Egyéb előírások

A TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervén jelölt helyeken és méretben telken belüli védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 30 m
Mélység: 50 m
Terület: 1500 m2

A beépítési mód

Szabadon álló
Előkert: min. 10 m
Oldalkert: min. 4 m
Hátsókert: min. 10 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság a fő funkciót hordozó épületre

Maximum: 6,5 m.

G ksz-2

SZ

50/30

1,5

jelű építési övezet

6,5

50/150/7500

Megengedett használat

Nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület, építmény
Kereskedelmi szolgáltató létesítmények
A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakások
Igazgatási és irodaépületek
Üzemanyagtöltő
Raktárépület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Az OTÉK 8. §. szerinti részleges közművesítettség
Telken belüli (egyedi) felszíni vízelvezetés kötelező megoldása, vízjogi engedéllyel.

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

min. 30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: 8/2002. (II. 22.) KöM-EÜM számú rendelet alapján a 2. övezet

Egyéb előírások

A TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervén jelölt helyeken és méretben telken belüli védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 50 m
Mélység: 150 m
Terület: 7500 m2

A beépítési mód

Szabadon álló
Előkert: min. 10 m
Oldalkert: min. 4 m
Hátsókert: min. 10 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság a fő funkciót hordozó épületre

Maximum: 6,5 m.

G ksz-3

SZ

50/30

1,5

jelű építési övezet

6,5

50/100/5000

Megengedett használat

Nem jelentős zavaró hatású gazdasági tevékenységi célú épület, építmény
Kereskedelmi szolgáltató létesítmények
A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakások
Igazgatási és irodaépületek
Üzemanyagtöltő
Raktárépület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Az OTÉK 8. §. szerinti részleges közművesítettség
Telken belüli (egyedi) felszíni vízelvezetés kötelező megoldása, vízjogi engedéllyel.

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

min. 30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: 8/2002. (II. 22.) KöM-EÜM számú rendelet alapján a 2. Övezet

Egyéb előírások

A TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervén jelölt helyeken és méretben telken belüli védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 50 m
Mélység: 100 m
Terület: 5000 m2

A beépítési mód

Szabadon álló
Előkert: min. 10 m
Oldalkert: min. 4 m
Hátsókert: min. 10 m

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,5

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság a fő funkciót hordozó épületre

Maximum: 6,5 m.

G ip - 1

SZ

50/30

1,0

jelű építési övezet

6,5

5000

Megengedett használat

Mezőgazdasági zavaró tevékenységgel (terménytárolás, terményfeldolgozás, állattartás stb.) kapcsolatos épületek, építmények
Igazgatási és irodaépületek, szolgálati lakás, üzemanyagtöltő
Mezőgazdasági gépek tárolására alkalmas épületek

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Az OTÉK 8. § szerinti hiányos közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

30 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

Betartandó előírások a HÉSZ 14. §-a szerint

A telek legkisebb méretei

Terület: min. 5000 m2

A beépítési mód

Szabadon álló

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,0

Egyéb előírások

A TH-04-02-12 munkaszámú tervdokumentáció SZ-2 jelű tervén jelölt helyeken és méretben telken belüli védőfásítást kell telepíteni. A védőfásításnak zártnak, többszintesnek, elegyesnek kell lennie és gyorsan növő fa- és cserjefajokból kell állnia.
Az állattartás céljára szolgáló épületek, helyiségek és melléképítmények építési telken történő elhelyezésénél az irányadó védőtávolságokat és más építési feltételeket a községi állattartásról szóló helyi rendeletnek kell tartalmaznia.

A beépítettség legnagyobb mértéke

50 %

A megengedett építménymagasság

Maximum 6,5 m

Üdülőterületek

18. § (1) A hétvégi házas terület elsősorban hétvégi házak, pincék elhelyezésére szolgál.

A hétvégi házas területek részletes övezeti előírásait a következő táblázatok tartalmazzák:

HÜ-1

O

15/60

0,2

jelű építési övezet

4,5

13/80/1100

Megengedett használat

Legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek
Hétvégi házak
Pince
A terület rendeltetését nem zavaró, az üdülési használatot szolgáló épületek

Nem valósítható meg

Állattartó épület, melléképület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A be nem épített terület 60 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.)
EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 13 m
Mélység: 80 m
Terület: 1100 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, szabadon álló, magastetős
Előkert mélysége: építési hely határvonallal adott
Oldalkert mélysége: min. 6 m
Hátsókert min. mélysége: min. 6 m

Megengedett legnagyobb szintterület sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

20 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 4,5 m

HÜ-2

O

15/60

0,2

jelű építési övezet

4,5

15/K/1400

Megengedett használat

Legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek
Hétvégi házak
Pince
A terület rendeltetését nem zavaró, az üdülési használatot szolgáló épületek

Nem valósítható meg

Állattartó épület, melléképület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A be nem épített terület 60 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.)
EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 15 m
Mélység: kialakult
Terület: 1400 m2

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, szabadon álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5 m
Oldalkert mélysége: min. 6 m
Hátsókert mélysége: építési hely határvonallal adott

Megengedett legnagyobb szintterület sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

20 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 4,5 m

HÜ-3

O

15/60

0,2

jelű építési övezet

4,5

K/K/K

Megengedett használat

Legfeljebb két üdülőegységes üdülőépületek
Hétvégi házak
A terület rendeltetését nem zavaró, az üdülési használatot szolgáló épületek

Nem valósítható meg

Állattartó épület, melléképület

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A be nem épített terület 60 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A telek legkisebb méretei

Szélesség: kialakult
Mélység: kialakult
Terület: kialakult

A beépítési mód

Oldalhatáron álló, szabadon álló, magastetős
Előkert mélysége: min. 5m
Oldalkert mélysége: min. 6 m
Hátsókert mélysége: építési hely határvonallal adott

Megengedett legnagyobb szintterület sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

20 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 4,5 m

ÜH (Horgásztó)

jelű építési övezet

(2) A horgásztó területén csak a sporthorgászat célját szolgáló létesítmények helyezhetők el. A horgásztó területén az építmények (stégek, szociális létesítmények, szolgáltató létesítmények stb.) által elfoglalt terület a telekterület és a vízfelület együttes területének 5 %-át nem haladhatja meg. Az építmények által egyedileg elfoglalt egybefüggő terület max. 30 m2 lehet. Az építmények magassága nem haladhatja meg a 3,5 métert. A zöldfelület aránya a telekterület (teljes telekméret és vízfelület együtt) minimum 80 %-a kell legyen.
(3) A horgásztó területének kialakításakor és az építmények elhelyezésekor, a vízrendezésnél a hullámterek, parti sávok, vízjárta területek, fakadó vizek által veszélyeztetett területek használatáról és hasznosításáról szóló 46/1999.(III.18.) sz. Korm. rendelet kell figyelembe venni.

Különleges területek

19. § (1) A sport és szabadidős területek a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján KÜ SP jellel ellátott területek.

(2)23 A K HU övezeti jellel ellátott területek a hulladékudvar övezete.

SP -1 (Lovarda)

jelű építési övezet

Megengedett használat

Lovagláshoz, lovas turizmushoz, állattartáshoz kapcsolódó létesítmények
Takarmánytároló létesítmények
A pihenést a sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények
Szálláshely szolgáltató létesítmények
A tulajdonos és a személyzet számára szolgálati lakás
A terület fenntartásához kapcsolódó létesítmények

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

50 %

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.)
EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A beépítési mód

Szabadon álló, magas tetős
Előkert mélysége: min. 5 m
Oldalkert mélysége: min. 5
Hátsókert mélysége: min. 6 m

A telek legkisebb méretei

Szélesség: 100 m
Mélység: 120 m
Terület: 12 000 m2

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

1,0

A beépítettség legnagyobb mértéke

30 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 9,5 m

SP-2 (Sportpálya)

jelű építési övezet

Megengedett használat

A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények
Sportlétesítmények
A terület fenntartásához szükséges épületek

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Tekintettel az egyedi adottságokra az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 30 %-át kell csak telken belül kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A be nem épített terület 80 %-a

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A beépítési mód

Szabadon álló, magas tetős
Épületet elhelyezni TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervén építési hely határa jellel határolt területen belül lehet

A telek legkisebb méretei

Terület: kialakult

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

10 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 6,0 m

SP-3 (Kispuskás lőtér)

jelű építési övezet

Megengedett használat

A pihenést és sportolást, testedzést, szabadidős tevékenységet szolgáló épületek, építmények
Sportlétesítmények
A terület fenntartásához szükséges épületek

A közművesítettségre vonatkozó előírások

Teljes közművesítettség

Személygépkocsi várakozás és tárolás

Az OTÉK 42. §-ban felsorolt jármű-elhelyezési igény 100 %-át telken belül kell kielégíteni.

A zöldfelület legkisebb mértéke

A be nem épített terület 80 %-a

A megengedett szennyezettségi határértékek

A zaj elleni védelem előírásai: a 4/1984. (I. 23.) EÜM. számú rendelet alapján a 2. terület-felhasználás

A beépítési mód

Szabadon álló, magas tetős
Épületet elhelyezni TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervén építési hely határa jellel határolt területen belül lehet

A telek legkisebb méretei

Terület: kialakult

Megengedett legnagyobb szintterület-sűrűség

0,2

A beépítettség legnagyobb mértéke

10 %

A megengedett építménymagasság (a fő funkciót hordozó épületre)

Minimum 3,5 m
Maximum 6,0 m

KÜ Temető

jelű övezet

K HU

jelű övezet (hulladékudvar terület)

(3) A temető területén maximum 2%-os beépítettség mellett a terület funkcióját szolgáló épület, építmény helyezhető el. A megengedett építménymagasság 6,0 méter. Az övezetben szabadon álló és oldalhatáron álló, magas tetős épület helyezhető el a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 jelű tervlapján megadott építési helyen belül.
(4) A temető kerítése csak természetes anyagból (kő, tégla, fa) készíthető. A kerítés kegyeleti szempontból minimum 50 %-ban tömör építésű és 1,80-2,50 m közötti magasságú kell legyen. A kerítés belső oldalán cserjét ill. fát kell telepíteni.
(5) A temetési helyek a temető területének max. 65 %-át foglalhatják el. Egyéb kérdésekben a 145/1999.(X.1.) Korm. rendelet és a 3/2002 (II.5.) helyi rendelet az irányadó.
(6) 24 A hulladékudvar területén a beépítettség nem haladhatja meg a 10%-ot. A legkisebb zöldfelület min. 10%. A fő funkciót hordozó épület megengedett építménymagassága max.4,5 m, a beépítési mód oldalhatáron álló.
(7) 25 A hulladékudvar kialakításakor a mindenkori érvényes hulladékgazdálkodásról szóló (2000.évi XLIII.) törvény és a 102/1996.(VII.12) kormányrendelet előírásait kell figyelembe venni.
(8) 26 A terület az OTÉK 8. §. szerinti hiányos közművesítettség mellett is beépíthető.
(9) 27 A területet épített kerítéssel kell körbevenni.

BEÉPÍTÉSRE NEM SZÁNT TERÜLETEK

Közlekedési- és közműterületek

20. § (1) A közlekedési és közmű elhelyezési területbe a községen áthaladó országos közutak, az önkormányzati fő- és gyűjtő utak, kerékpárutak, gyalogutak, járdák valamint ezek csomópontjai tartoznak.

(2) A tervezési területen az utak szabályozási szélességét a TH-01-02-01 munkaszámú tervdokumentáció SZ-1 és Sz-2 jelű szabályozási tervlapjai, valamint az út mintakeresztszelvények tartalmazzák.

(3) Az utak területsávjai mentén létesítményt elhelyezni csak a biztonságos közlekedés feltételeinek fenntartása mellett az út kezelőjének hozzájárulásával és a vonatkozó ágazati szabványok, előírások betartásával lehet.

(4) A közlekedési területen elhelyezhetőek az OTÉK 26. § (3) bekezdésében foglalt létesítmények.

(5) A közutakra rácsatlakozást kialakítani csak az út kezelőjének hozzájárulásával lehet.

(6) A területen az útkategóriák alábbiak:

a) K ÁMÁllami mellékút

b) K T Településközi út

c) K GY Gyűjtőút

d) K GYAGyalogút

e) K Kiszolgáló út

f) KÖ Közműterület

(7) A területen kizárólagos közműterület a vízmű területe.

(8)28 A HÉSZ az alábbi helyeken tartalmaz az OTÉK előírásainál megengedőbb paramétereket:

a) Köm országos mellékútként kiépítendő Sokorópátka-Kajárpéc közötti 2. sz. nyomvonal az SZ-4 tervlapon ábrázolt szabályozási szélessége a környezeti-természetvédelmi és várható forgalomnagyságot figyelembe véve 22 m.

Zöldterületek

21. §

Z KP

jelű övezet

(1) Közpark az állandó növényzettel fedett zöldfelület területe.
(2) A közpark területén elhelyezhetőek a pihenést, testedzést szolgáló létesítmények (térbútorok, játszóterek) illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.
(3) Az övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3,0-3,5 m-es építménymagasságú építmény építhető szabadon álló módon.
(4) A területen az OTÉK 27. § (2)-(3) bekezdés előírásait alkalmazni kell.

Z sp

jelű övezet

(5) Zöldfelület sportpálya a lovaglópálya területe.
(6) A lovaglópálya területén elhelyezhetőek lovaglást szolgáló létesítmények, illetve a fenntartást szolgáló létesítmények.
(7) Az övezetben maximum 2% beépítési százalék mellett 3,0-3,5 m-es építménymagasságú építmény építhető szabadon álló módon.
(8) A területen az OTÉK 27. § (2)-(3) bekezdés előírásait alkalmazni kell.

Erdőterületek

22. § (1) A területen az alkalmazott kategóriák az alábbiak:

a) E Gazdasági célú erdő

b) EV Védő erdő

c) VE Védett erdő

(2) A gazdasági célú erdő területén a 100.000m2-t (10 ha) meghaladó telken az erdő rendeltetésének megfelelő építmény helyezhető el maximum 0,5 %-os beépítés mellett. Az építmények magassága a 3,5 métert nem haladhatja meg.

(3) A védőerdő területe elsődlegesen környezetvédelmi célokat szolgál. A területén építmény nem helyezhető el.

(4) A védett erdő területébe a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet erdőterületei tartoznak. Ebben az övezetben építmény az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvényben foglaltak szerint helyezhető el.

Mezőgazdasági területek

23. § (1) A területen a mezőgazdasági területek alkalmazott kategóriái az alábbiak:

a) MSZ Szántóterület

b) MR Rét és legelő területe

c) MK Kert terület

(2) A mezőgazdasági területeken az OTÉK 29. § előírásait kell alkalmazni.

(3) A mezőgazdasági területeken meglévő a deflációs hatást csökkentő fasorokat, erdősávokat fenn kell tartani, és a fák szakszerű pótlását el kell végezni. A mezőgazdasági táblák szegélyei mentén a hiányzó helyeken, új fasorok ültetendők.

(4) A mezőgazdasági kert területek elsősorban a szőlő- és gyümölcstermesztés területei.

Egyéb területek

24. § (1) Az egyéb területekbe a folyóvizek medre és partja, nyílt csatornák, vízelvezető árkok medre és partja tartoznak.

(2) A területen az egyéb területek alkalmazott kategóriája az alábbi:

a) VT Általános vízgazdálkodási terület

(3) A vízgazdálkodási területen az OTÉK 30. § (2) bekezdésben foglalt építmények helyezhetőek el.

(4) Az általános vízgazdálkodási övezetben az elhelyezhető épületek által elfoglalt terület a telekterület 3 %-át nem haladhatja meg. A megengedett építménymagasság 3,5 méter, technológiai célú építmény esetén 6,0 méter.

3. Záró rendelkezések

Hatálybalépés

25. § Ez a rendelet 2002. július 1-jén lép hatályba.

1

Módosította a 13/2017. (X.6.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2017. november 4-től.

2

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

3

Hatályon kívül helyezte a 8/2009.(IX.1.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatálytalan: 2009. szeptember 1-től.

4

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

5

Módosította a 11/2013. (XI.18.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2013. november 19-től.

6

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 3. § (1) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

7

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

8

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

9

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

10

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

11

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

12

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

13

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

14

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 4. § (2) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

15

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

16

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 5. § (2) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

17

Hatályon kívül helyezte a 7/2018.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 31. § (1) bekezdése. Hatálytalan: 2018. augusztus 30-tól.

18

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 6. § (1) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

19

Módosította a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 6. § (2) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

20

Hatályon kívül helyezte a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 6. § (3) bekezdése. Hatálytalan: 2006. szeptember 16-tól.

21

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 6. § (4) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

22

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól.

23

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól

24

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 7. § (2) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól

25

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 7. § (3) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól

26

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 7. § (4) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól

27

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 7. § (5) bekezdése. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól

28

Beiktatta a 9/2006. (IX.16.) önkormányzati rendelet 8. §-a. Hatályos: 2006. szeptember 16-tól