Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2003. (X.31.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2003. 10. 31- 2017. 05. 30

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 47. §. (1) d), 49. §. (2) és 50. §. (2) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a helyi népszavazás, népi kezdeményezés helyi végrehajtásának szabályozására az alábbi rendeletet alkotja.

Helyi népszavazás és népi kezdeményezés

 

1.      §

 

A helyi népszavazásban az vehet részt, aki a helyi önkormányzati választáson választójogosult.

 

2.      §

 

(1) A helyi népszavazást a polgármesternél a választópolgárok 15%-a kezdeményezheti.

(2)   A Képviselő-testület köteles kitűzni a helyi népszavazást, ha azt a választópolgárok 20%-a kezdeményezte.

3.      §

 

(1)   A népi kezdeményezés benyújtásához a választópolgárok 8%-ának írásbeli indítványa szükséges.

(2)   A Képviselő-testület köteles napirendre tűzni azt a népi kezdeményezést, amelyet a választópolgárok 10%-a indítványozott.

 

Eljárási szabályok

 

4.      §

 

(1)   Helyi népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezést és a népi kezdeményezést írásban kell benyújtani a polgármesterhez.

(2)   Az aláírásgyűjtő ívek egy példányát az aláírásgyűjtés megkezdése előtt - hitelesítés céljából - be kell nyújtani a jegyzőhöz.

(3)   Az aláírásgyűjtő íveken a saját kezű aláírás mellett - az aláírás hitelességének ellenőrzése céljából - fel kell tüntetni a kezdeményező olvasható családi és utónevét, lakcímét, valamint személyi azonosítóját.

(4)   Az aláírásgyűjtő ívet az aláírást gyűjtő polgárnak is el kell az aláírásával látnia.

(5)   Valamennyi aláírásgyűjtő ívet a népszavazásra javasolt kérdéssel, illetve a népi kezdeményezés tárgyának a pontos szöveg szerinti megfogalmazásával kell kezdeni. Az aláírásoknak a kérdéssel azonos oldalon kell szerepelniük.

(6)    A helyi népszavazásra irányuló kérdést úgy kell megfogalmazni, hogy arra a választópolgárok egyértelmű igen vagy nem választ tudjanak adni.

 

5.      §

 

(1)   A népszavazás elrendelésére irányuló kezdeményezésről a polgármester bejelentését követő 30 napon belül a Képviselő-testület dönt.

(2)   A helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatot az önkormányzat hirdetőtábláján közzé kell tenni.

(3)   A helyi népszavazás eredményét az önkormányzati rendeletre vonatkozó szabályok szerint kell kihirdetni.

 

6.      §

 

A helyi népszavazás és népi kezdeményezés lebonyolításával kapcsolatos valamennyi költség az önkormányzat költségvetését terheli.

 

Záró rendelkezések

 

7.      §

 

(1)     E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvénynek, és a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvénynek a népszavazásról és a népi kezdeményezésről szóló rendelkezései alkalmazandók.

(2)     Ez a rendelet 2003. október 31-én lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(3)  E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszíti Sokorópátka Község Önkormányzatának a népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 4/1993.(VI.15.) rendelete.