Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

az ivóvíz- és csatorna-szolgáltatási díjak megállapításáról

Hatályos: 2009. 01. 01- 2009. 12. 31

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2008. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

az ivóvíz- és csatorna-szolgáltatási díjak megállapításáról

2009.01.01.
Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A. §-ának (2) bekezdésében, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. §-ának (1) bekezdésében, valamint az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény 7. §-ának (1) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § (1) Sokorópátka község közigazgatási területén az ivóvíz- és csatorna-szolgáltatási díj alapja a fogyasztóhoz felszerelt vízórán mért fogyasztás.

(2) Azon fogyasztási helyekre, ahol a fogyasztó önhibáján kívül vízmérő nem szerelhető, e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott fogyasztási mennyiség az irányadó.

(3) Amennyiben a fogyasztó szennyvíz mennyiségmérővel rendelkezik, a csatorna-szolgáltatási díj alapja a szennyvízórán mért fogyasztás.

(4) Amennyiben a fogyasztó a szolgáltató engedélyével vezet csapadékvizet az egyesített csatornarendszerbe, a díjszámítás alapja a mindenkor érvényes szennyvízszolgáltatás díja.

(5) A közkifolyóknak és tűzcsapoknak nem háztartási vízszükséglet (pl.: építkezés, gépkocsi mosás, stb.) kielégítése céljából - a polgármester és a szolgáltató hozzájárulása alapján - történő igénybe vétele esetén, a vízfogyasztás mennyiségét a szolgáltató műszaki számítással állapítja meg. A felhasznált víz díját ez esetben a hozzájárulást kérőnek kell megfizetnie.

(6) Az alapdíjakat és a szolgáltatási díjakat, valamint lakó- és üdülőingatlanok vízfogyasztásának figyelembe vehető átalánymennyiségeit e rendelet melléklete tartalmazza.

2. § (1) Az egyesített rendszerű csatornán elvezetett csapadékvíz-mennyiség alapján csapadékvíz-elvezetési díjat kell számlázni.

(2) A csapadékvíz mennyiségi meghatározása a „Felület x 10 éves csapadékvíz átlag x lefolyási tényező / 365 nap = m3/nap” képlet alapján történik. A képletben:

a) felület a csapadékvízgyűjtő felület nagysága (tetőfelület + szilárd burkolat): m2,

b) 10 éves csapadékvíz átlag az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai alapján: mm/év/m2,

c) lefolyási tényező: 0,68 teljes közigazgatási területre vonatkozóan; a lehullott csapadéknak a csatornába jutó hányadát kifejező szám.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott képletre számított m3 x csapadékvíz-elvezetési díjról a szolgáltató megállapodás szerinti időszakonként (havonta, negyedévente, stb.) számlát állít ki a fogyasztó felé (számlázott csapadékvíz-elvezetési díjtétel).

Fogalom-meghatározások

3. §

a) Települési szennyvíz: háztartási vagy háztartási, valamint ipari szennyvíz és/vagy csapadékvíz keveréke.
b) Fogyasztás: ivóvíz vételezése és szennyvíz kibocsátása.
c) Lakossági fogyasztás:
ca) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvizet kizárólag ivó- és háztartási víz szükségletének kielégítése céljára használja fel, továbbá
cb) az a vízhasználat, amikor a természetes személy a lakástól műszakilag el nem különített telephelyén vállalkozást folytat, de a vállalkozási célú ivóvíz-felhasználás a lakó-üdülő ingatlan vízfogyasztásánál figyelembe vehető átalánymennyiségek mértékét nem haladja meg, továbbá
cc) az a vízhasználat, amikor a természetes személy ivó- és háztartási szükségletének kielégítése céljából kizárólag a közkifolyót használja, továbbá
cd) a ca), cb) és cc) ponttal összefüggő szennyvízkibocsátás.
d) Állami, önkormányzati és egyéb intézmények fogyasztása:
da) az a vízhasználat, amikor a megyei, regionális, illetve országos feladatot ellátó, állami költségvetésből működő hivatalok, intézmények az ivóvizet közfeladat ellátása során használják fel,
db) az a vízhasználat, amikor az önkormányzati hivatalok, intézmények az ivóvizet közfeladat ellátása során használják fel, illetve a hőszolgáltató által a lakosságnak és jelen fogyasztói csoportba tartozó szervezeteknek szolgáltatott melegvíz előállításához szükséges ivóvíz,
dc) az a vízhasználat, amikor az egyházi, alapítványi hivatalok, intézmények, továbbá, amikor az orvosi rendelők az ivóvizet közfeladat ellátása során használják fel, továbbá
dd) a da), db) és dc) ponttal összefüggő szennyvízkibocsátás.
e) Közületi fogyasztás:
ea) az a vízfogyasztás, szennyvíz- és csapadékvíz-kibocsátás, ami nem minősül sem lakossági, sem állami, önkormányzati és egyéb intézményi fogyasztásnak.
f) Szolgáltató: Pannon-Víz Zrt.

Szabálytalan viziközmű-használat

4. § (1) Sokorópátka község közigazgatási területén a fogyasztó szabálytalanul használja a víziközműveket, ha

a) ivóvízbekötést (csatlakozást) létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül, továbbá ivóvizet vételez a vízmérő megkerülésével vagy kiiktatásával, továbbá a mérés befolyásolásával (a mérés befolyásolását valószínűsíti, ha a vízmérőn az illetéktelen beavatkozás, leszerelés céljából felszerelt zár, plomba sérült);

b) az ivóvíz közműhálózatba kapcsolt házi ivóvíz hálózatot helyi (egyedi) vízbeszerzéshez kapcsolt vezetékkel (hálózattal) összeköti;

c) szennyvízbekötést létesít a szolgáltató hozzájárulása nélkül, vagy az ingatlanon keletkező szennyvizet más módon a szennyvízelvezető közműbe vezeti;

d) a házi vízellátó rendszerből vagy a szolgáltató hozzájárulásával felszerelt locsolási vízmérőn át vételezett vízből keletkezett szennyvizet a szolgáltató hozzájárulása nélkül a szennyvízelvezető közműbe juttatja;

e) csapadékvizet - a szolgáltató engedélye nélkül - a szennyvízelvezető rendszerbe vezeti;

f) a szennyvízelvezető rendszerbe a hatályos jogszabály által - a szolgáltató engedélye nélkül - meg nem engedett minőségű szennyvizet vezet be.

(2) Szabálytalan közműhasználat megállapítása esetén a fogyasztó a szabálytalanul vételezett ivóvíz, illetve a szabálytalanul elvezetett szennyvíz, valamint csapadékvíz díját a szabálytalan közműhasználat kezdetétől, a szabálytalanság megszüntetéséig terjedő időszakra köteles megfizetni a szolgáltató számlája ellenében.

(3) Amennyiben a fogyasztó a szabálytalan közműhasználat kezdetét hitelt érdemlően nem bizonyítja, a szabálytalan használatot a közmű kiépítése és a rácsatlakozási lehetőség rendelkezésre állásának időpontjától, de legfeljebb a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 324. §-ának (1) bekezdése szerinti elévülési idő tartamára visszamenőleg kell megállapítani.

(4) A szabálytalan közműhasználat időszakára eső ivóvíz-, illetve szennyvíz (csapadékvíz) mennyiséget a szolgáltató a mindenkor érvényes szennyvízdíjjal számlázza.

Locsolási kedvezmény

5. § (1) A locsolási kedvezmény érvényesítésekor a szennyvízelvezetési díj számításánál a május 1-től augusztus 31-ig terjedő időszakra vonatkozó vízfogyasztás 10%-kal csökkentett, korrigált mennyiségét kell figyelembe venni.

(2) A locsolási kedvezmény igénylésére vonatkozó formanyomtatványt a fogyasztónak legkésőbb április 15-ig kell benyújtania a szolgáltató részére.

(3) A díjszámítás alapjául szolgáló mennyiségi korrekció annak a fogyasztónak adható, aki rendelkezik érvényes szolgáltatási szerződéssel, de nem rendelkezik szennyvízmérővel, illetve locsolómérővel.

(4) A korrekció csak a bekötési vízmérőre (főmérőre) kiszámlázott vízmennyiségre, illetve átalány ivóvízfogyasztás elszámolása esetén adható.

(5) A szolgáltató a locsolási célú víz felhasználási korrekciójára vonatkozó igényt azon fogyasztónál utasíthatja el, akinek

a) locsolási célú ivóvízszükségletének kielégítésére a szolgáltatói közműhálózaton kívüli egyéb alternatív - saját tulajdonú kút, vásárolt víz, felszíni vízhasználat - vízbeszerzési lehetősége van,

b) locsolóvíz korrekció érvényesítését megelőzően a szolgáltató felé 30 napon túli díjhátraléka van.

Jogharmonizációs záradék

6. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Záró rendelkezések

7. § (1) E rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az ivóvíz és csatornaszolgáltatási díjak megállapításáról szóló 14/2007. (XII.17.) rendelet.