Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról

Hatályos: 2012. 03. 07

Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2012. (III. 6.) önkormányzati rendelete

a helyi zaj- és rezgésvédelmi szabályok megállapításáról

2012.03.07.

Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontja, a 48. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat- és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 85. § (1) bekezdés e) pontjában, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja azon szabályok meghatározása, amelyek biztosítják és érvényre juttatják Sokorópátka Község lakóinak és a községben ideiglenes jelleggel tartózkodóknak az egészséges életkörülményekhez és a pihenéshez való jogát.

2. Általános rendelkezések

2. § (1) 1A rendelet területi hatálya kiterjed Sokorópátka község közigazgatási területére. Rendelkezései minden természetes és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre vonatkoznak, amelyek állandó vagy ideiglenes jelleggel a község területén tartózkodnak, tevékenykednek.

(2) A rendelet hatálya nem terjed ki a közérdekből, kárelhárítási, katasztrófavédelmi céllal figyelemfelkeltésre, tájékoztatásra használt hangosító berendezés üzemeltetésére.

(3) A választási plakátok elhelyezésére a választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

3. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában:

a) közterületi rendezvény: előre meghatározott célból, helyen és időben, közterületen szervezett formában tartandó összejövetel, bemutató, térzene, utcabál;

b) szabadidős célú hangosító berendezés: az a hangosító berendezés, gép, amit kulturális, szórakoztató, vendéglátó vagy sportesemény során hangosítás céljából üzemeltetnek;

c) reklám célú hangosító berendezés: az a hangosító berendezés, gép, amit szolgáltatás, termék, rendezvény vagy esemény reklámozása, népszerűsítése során hangosítás céljából üzemeltetnek.

4. Közterületi rendezvények zajkibocsátása

4. § (1) Közterületi rendezvényen szabadidős célú hangosító berendezés kizárólag engedéllyel üzemeltethető.

(2) Közterületi rendezvényen mélynyomó használata tilos.

(3) Az engedély iránti kérelmet a hangosító berendezés üzemeltetőjének a közterületi rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 15 nappal kell benyújtania a polgármesterhez a jelen rendelet mellékletében meghatározott zajvédelmi adatlapon, amelyhez mellékelni kell 1 db helyszínrajzot, amelyen a hangszórók elhelyezkedése is szerepel.

(4) A szabadidős célú hangosító berendezések működtetésének engedélyét Sokorópátka Község Polgármestere hatósági határozattal adja ki.

(5) Nem kell az (1) bekezdésben meghatározott engedélyt megkérni az önkormányzat éves kulturális programjában lévő rendezvények esetén és a házasságkötéshez kapcsolódó lakodalmas menethez tartozó zeneszolgáltatás esetén.

5. Mobil hangosító berendezések zajkibocsátása

5. § Közterületen történő értékesítés esetén hirdetés, vagy figyelemfelhívás céljára szolgáló hangosításokat okozó eszköz használata hétköznap és szombaton 8 és 12 óra, valamint 14 óra 30 perc és 18 óra között engedélyezett, vasárnap tilos.

6.2 Szabálysértési rendelkezések és az ellenőrzés

6. § (1) Aki a jelen rendeletben foglalt szabályokat megszegi, szabálysértést követ el és 50.000 Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A zaj- és rezgésvédelmi előírások betartásának ellenőrzésében, valamint a lakossági bejelentések kivizsgálásában részt vesz a Sokorópátka Község Polgármesteri Hivatalában foglalkoztatott köztisztviselő, vagy az önkormányzat által megbízott személy.

1

Módosította a 11/2012.(VI.8.) rendelet

2

Hatályon kívül helyezte a 9/2012.(VI.1.) rendelet