Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2014. (XI.26.) önkormányzati rendelete

az első lakáshoz jutók támogatásáról

Hatályos: 2014. 11. 27

Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 62. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések


    1. §


      A rendelet célja, hogy Sokorópátka Község Önkormányzata a rendelkezésre álló gazdasági lehetőségeivel összhangban szabályozza a község lakosságszámának növelése és az állampolgárok lakásigényének megoldása érdekében nyújtható támogatás feltételeit.

        2. §



        (1) A rendelet hatálya Sokorópátka község közigazgatási területén történő első lakás építésére vagy vásárlására terjed ki.

        (2) Az első lakáshoz jutók önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntési jogkört az önkormányzat képviselő-testülete gyakorolja. A döntésre javaslatot a Szociális Bizottság tesz.

        (3) E rendelet alkalmazásában

        a) lakás: emberi tartózkodás céljára szolgáló, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 91/A. § 1. pontja szerinti épület.

        b) lakóhely: a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 5. § (2) bekezdése szerinti cím.

        A támogatás tárgya


        3. §


        (1) A támogatás a lakásépítéshez vagy lakásvásárláshoz szükséges saját erő kiegészítéséhez szolgáló egyszeri, vissza nem térítendő támogatás.

        (2) Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete, a tárgyévi költségvetésben megállapított lakáshoz jutás támogatása  pénzeszköze terhére, elkülönített pénzalapból e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén, kérelemre támogatást nyújthat.

        Támogatásra jogosultak köre


        4. §


        (1) Támogatásban részesíthető:

        a) az a kérelmező, aki nem töltötte be a 45. életévét és

        b) a kérelmező pár ilyen támogatást Sokorópátka Község Önkormányzatától nem kapott.

        (2) A 3. § (1) bekezdésben meghatározott támogatásra irányuló kérelem csak akkor támogatható, amennyiben az építési tevékenység építési engedélyköteles.

        5. §


        (1) Nem jogosult támogatásra az igénylő, ha a támogatásra irányuló kérelemben olyan valótlan adatot közöl, amely számára jogosulatlan előnyt eredményezne.

        (2) Amennyiben az önkormányzat felé lejárt tartozással rendelkezik, a tartozás mértékével csökkentett támogatás adható részére.

        A támogatás mértéke


        6. §


        A támogatás összege 100.000 forinttól – 200.000 forintig terjedhet.

        Az eljárás rendje

                                                                    

        7. §


        (1) A támogatás iránti kérelmet (1. melléklet) a Kajárpéci Közös Önkormányzati Hivatal Sokorópátkai Kirendeltségén, formanyomtatványon, az előírt mellékletekkel együtt lehet benyújtani:

        a) vásárlás esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónapon belül,

        b) építés esetén a jogerős építési engedély keltétől számított 6 hónapon belül.

        (2) A kérelemhez mellékelni kell az ingatlan tulajdoni lap másolatát, továbbá:

        a) vásárlás esetén az adás-vételi szerződés egy példányát,

        b) építés esetén a jogerős építési engedélyt.

        (3) A támogatás iránti kérelem előterjesztésekor az igénylő köteles a jogosultsági feltételekre vonatkozóan nyilatkozatot tenni.

        (4) A megítélt támogatás folyósítására a jogosulttal az önkormányzat képviseletében a polgármester szerződést köt (2. melléklet).

        A támogatás visszafizetésének szabályai


        8. §


        (1) A támogatás azonnal egy összegben visszafizetendő – a jegybanki alapkamat mértékének megfelelő késedelmi kamattal együtt, amely a felszólítás kézhezvételétől esedékes – amennyiben a támogatott:

        a) a támogatást jogosulatlanul vette igénybe,

        b) a támogatással épített vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül elidegeníti és a vételárat nem Sokorópátka község területén fordítja lakásszerzésre vagy lakásépítésre,

        c) a támogatással épített vagy megvásárolt lakást a jogerős építési engedély keltétől vagy az adásvételi szerződés megkötésétől számított öt éven belül nem házastársa vagy gyermeke részére ajándékozza el.

        (2) A képviselő-testület a támogatás egy részének vagy egészének visszafizetése alól különös méltánylást érdemlő esetben az adóst mentesítheti. Nincs helye méltányosságnak a támogatás rosszhiszemű, jogtalan igénybevétele miatti visszatérítés esetén.

        (3) A (2) bekezdés alkalmazása szempontjából különösen méltányolható körülmény, ha:

        a) a lakásépítés, lakásvásárlás együttköltöző közeli hozzátartozó halála, vagy válás miatt ellehetetlenül,

        b) az elidegenítésre vagyonmegosztás miatt kerül sor.

        Záró rendelkezés


        9. §


        (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az ügyfél számára az előnyösebb.

        (2) Hatályát veszti a lakásépítés és vásárlás önkormányzati támogatásáról szóló 3/2001.(III.30.) önkormányzati rendelet.