Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015. (III.25.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés helyi szabályairól

Hatályos: 2018. 11. 01- 2020. 12. 30

Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az avar és kerti hulladék égetése, továbbá a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés helyi szabályozására az alábbi rendeletet alkotja:

1. §


Általános rendelkezések


(1) A rendelet célja Sokorópátka község közigazgatási területén az emberi egészség védelme és a környezet állapotának megőrzése érdekében a levegő minőségének védelmét elősegítő szabályozás kialakítása a lakosság lehetőségeinek figyelembe vétele mellett.

(2) 1 belterületeire, zártkertjeire terjed ki.

(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli szervezetre.

(4) 2 E rendelet alkalmazása szempontjából avarnak minősül a (2) bekezdésben meghatározott ingatlanon fák és cserjék lehullott, elszáradt lombja, kerti hulladéknak minden a (2) bekezdésben meghatározott ingatlanon keletkezett növényi maradvány (fű, gyom, gally, levél, kaszálék, nyesedék, gyökérmaradvány, elszáradt növény, gyümölcs, egyéb növényi maradvány).

Módosította a 8/2015.(V.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2015. május 28-tól.

Módosította a 9/2018.(X.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. november 1-től.

2. §


Az égetés szabályai


(1) Az avart és kerti hulladékot elssorban hasznosítani (komposztálni) kell.

(2)3 Avar és kerti hulladék égetése:

a)4 március, április, május, szeptember, október, november hónapokban szerdán 9:00 órától 18:00 óráig, szombaton 08:00 órától 11:00 óráig engedélyezett, míg ünnepnapokon és vasárnap,

b) egészségügyi és gyermekintézmények, szociális és kulturális intézmények, sportlétesítmények, hivatalok 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt,

c) ősen párás, ködös, szeles időben,

d) tűzgyújtási tilalom idején

tilos.

(3)5

(4) Az avar és kerti hulladék a tűzvédelmi előírások szigorú betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban, a környezet, illetve a környéken élő lakók zavarása nélkül égethető el.

(5) Avart és kerti hulladékot csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(6) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetést olyan nagykorú személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg alkalmas arra, hogy veszély esetén megfelelően tudjon cselekedni.

(7) A szabadban a tüzet és az üzemeltetett tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni nem szabad, és veszély esetén, vagy ha arra már nincs szükség, a tüzet azonnal el kell oltani.

(8) Az égetés, tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

(9) Az elégetendő avar- és kerti hulladék nem tartalmazhat más kommunális, illetve ipari eredetű hulladékot, valamint egyéb veszélyes hulladékot.

(10) Az égetés gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

Módosította a 8/2015.(V.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatályos: 2015. május 28-tól.

Módosította a 9/2018.(X.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a. Hatályos: 2018. november 1-től.

Hatályon kívül helyezte a 9/2018.(X.31.) önkormányzati rendelet 3. §-a. Hatálytalan: 2018. november 1-től.

3. §

Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok


(1) Az egyedi fűtéssel rendelkező lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen műanyagot, gumit, vegyszert, festéket), valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) A háztartásban kis mennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben elégethető.

(4) Háztartási energiatermelő berendezésekben kizárólag tűzifa, szén, földgáz, PB gáz, fűtőolaj égethető. Szilárd, illetve vegyes tüzelésű berendezést szabadban használni tilos.

(5) Kommunális és ipari hulladék háztartási tüzelőberendezésekben történő égetése tilos.

4. §


Záró rendelkezések


(1) Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint a háztartási tevékenységgel okozott légszennyezés helyi szabályairól szóló 12/2011 (IX.15.) önkormányzati rendelete és az azt módosító 9/2012. (VI.01.) önkormányzati rendelete.