Sokorópátka Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017. (IV.28.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 29

Sokorópátka Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



A partnerek tájékoztatásának módja és eszközei


1. §


(1) A településfejlesztési koncepció, a településrendezési eszközök, a települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet (továbbiakban: tervtípus) készítéséhez, módosításához kapcsolódó partnerségi egyeztetés és társadalmi bevonása településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Kormányrendelet (a továbbiakban: TFR) előírásaival összhangban és e rendelet alapján történik.

(2) A partnerségi egyeztetésben résztvevők (a továbbiakban: Partnerek) köre:

a) a település teljes lakossága,

b) a településen működő érdekképviseleti szervezetek,

c) a településen működő civil szervezetek,

d) a településen bejelentett székhelyű és településen székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezetek, és

e)a településen működő vallási közösségek.

 (3) Amennyiben partnerként szervezet (érdekképviseleti, civil, gazdálkodó szervezet, önkormányzat, vallási közösség stb.), vagy tulajdonos vesz részt a véleményezésben, tájékoztatása elektronikus levélben, vagy postai úton történik.

(4) Településrendezési eszközök készítésének, módosításának előzetes tájékoztató szakaszában, a települési arculati kézikönyv és településképi rendelet kidolgozása előtt a polgármester tájékoztatást ad a dokumentumok készítésének céljáról és várható hatásairól, megjelölve a javaslatok, vélemények beadásának határidejét (előzetes tájékoztató).

(5) A településfejlesztési koncepció, a településrendezési eszköz, a települési arculati kézikönyv és a településképi rendelet tervezetének (továbbiakban: tervezet) társadalmi egyeztetése a véleményezési szakasszal párhuzamosan is történhet a TFR szabályai szerinti módon.

(6) Az egyeztetésben partnerként részt vevő szervezetek tervezettel kapcsolatos véleményének kikérése a (3) bekezdés szerint történik a véleményezési szakasszal párhuzamosan, az értesítésben megjelölve a tervezet elérhetőségét

(7) A tervezetelérhetőségét biztosítani kell a honlapra történő feltöltéssel, valamint az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában a véleményezési időszakban.


A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje és nyilvántartásának módja


2. §


(1) Javaslatot, véleményt írásos formában tehetnek a partnerek a következő módon:

a) postai úton, Sokorópátka Község Önkormányzati Hivatal címére (9112 ) küldött levélben,

b) az Önkormányzati Hivatalban személyesen átadott levélben, vagy

c) elektronikus levélben a felhívásban közzétett e-mail címre.

(2) Helyi lakos szóban, jegyzőkönyv felvétele mellett is adhat javaslatot, véleményt.

(3) Amennyiben a településrendezési eszköz készítése és módosítása, településfejlesztési koncepció készítése során van előzetes tájékoztatási szakasz, a javaslatok, vélemények benyújtásának határideje a társadalmi egyeztetés megindítását (helyi lap, honlap, kifüggesztés) követő 21. nap, szervezetek esetén a tájékoztató átvételét követő 21. nap.

(4) Településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet kidolgozása előtt a partnerek 10 napon belül adhatnak javaslatot.

(5) A tervezetre adandó javaslat, vélemény benyújtásának határidejét a TFR rendelet tervtípusra előírt egyeztetési szabályok figyelembe vételével kell meghatározni. A határidő nem lehet kevesebb, mint a TFR-ben meghatározott, egyeztetésekre előírt minimális határidő, de nem haladhatja meg a 30 napot.

(6) Településrendezési eszköz tárgyalásos, vagy állami főépítészi eljárásban történő módosítása esetén a tervezetre 10 napon belül adhatnak javaslatot a partnerek.

(7) A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.

(8) A tervezetre beérkezett véleményeket és a partnerségi egyeztetés során keletkezett jegyzőkönyvet az önkormányzati hivatal a tervezőnek megküldi.


Az el nem fogadott partnerségi javaslatok, vélemények indoklásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje


3. §


(1) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a tervező javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(2) A javaslatokról, vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról az (1) bekezdés szerint kidolgozott javaslat róla képviselő-testület a TFR szabályainak figyelembe vételével dönt.

(3) A beérkezett javaslatokról, véleményekről készített összefoglalót, az el nem fogadott véleményeket és azok indoklását a polgármester a partnerségi egyeztetés eredményét tartalmazó jegyzőkönyvben összesíti.


Az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézikönyv és településképi rendelet nyilvánosságát biztosító intézkedések


4. §


(1) A polgármester az elfogadott koncepció, stratégia, településrendezési eszközök, kézkönyv és településképi rendelet nyilvánosságát a TFR-rel összhangban biztosítja.

(2) A szervezeteket és tulajdonosokat – az egyeztetésben részt vett államigazgatási szervekkel párhuzamosan – elektronikus úton értesíti az (1) bekezdés szerinti dokumentumok elfogadásáról és elérhetőségéről.


Záró rendelkezés


5. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 3/2017. (II.22.) önkormányzati rendelet.