Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

A "Sopronkövesd Község Díszpolgára" kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

Hatályos: 2001. 09. 06

Sopronkövesd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2001. (IX. 6.) önkormányzati rendelete

A "Sopronkövesd Község Díszpolgára" kitüntető cím alapításáról és adományozásának rendjéről

2001.09.06.

Sopronkövesd község önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. Évi LXV. Törvény 1. §.(1) bekezdése a.) pontjának felhatalmazása alapján a következő rendeletet alkotja:

I.

A kitüntetés alapítása

1. §

1.) Sopronkövesd község önkormányzata attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatába kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket méltó elismerésbe részesíthesse, valamint személyüket és cselekedeteiket megfelelőképpen értékelve állíthassa példaként a jelen és az utókor elé "Sopronkövesd Község Díszpolgára" címet alapít.
2.) A "Sopronkövesd Község Díszpolgára" kitüntető cím azon személyeknek adományozható akik Sopronkövesd fejlődéséért a közélet, a gazdaság, a tudomány, a művészet, az oktatás, az egészségügy, vagy a sport területén kiemelkedő munkát végeztek, illetőleg kimagasló eredményt értek el.
3.) A kitüntetés az arra méltó személyek részére haláluk után is adományozható.
4.) A "Sopronkövesd Község Díszpolgára" kitüntető cím egy évben legfeljebb két személy részére adományozható. Indokolt esetben a Képviselőtestület ettől eltérhet.

A kitüntetés adományozása

2. §

1.) Az 1. §-ban leírt kitüntetést a település lakossága nevében a Képviselőtestület adományozza.
2.) A kitüntetés adományozására javaslatot tehetnek társadalmi szervezetek, a költségvetési intézmények, a politikai pártok, az érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervek, a polgármester és a helyi önkormányzati képviselő. A tárgyévben adományozható kitüntetésekre február 28-ig napjáig kell javaslatot tenni.
3.) A Képviselőtestület a kitüntetések odaítéléséről határozatban dönt. Az adományozásról szóló határozatot az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatában a helyi önkormányzati rendelet kihirdetésére előírt módon közzé kell tenni.

3. § 1.) A kitüntetések átadására évente egyszer, május első szombatján megrendezésre kerülő falunap ünnepségen kerül sor. Ha ekkor az átadás nem valósítható meg, annak idejét a polgármester határozza meg.

4. § 1.) A "Sopronkövesd Község Díszpolgára" kitüntető címmel külön erre a célra készített díszoklevél és díszdobozba elhelyezett ezüst emlékérem jár.

2.) A díszoklevél tartalmazza: - adományozó megjelölését - a díszpolgári címet adományozó határozat számát
- az adományozott nevét - az adományozás keltét. - a polgármester és a jegyző aláírását
- az önkormányzat pecsétjét
3.) A kitüntetett személyről nyilvántartást kell vezetni. A nyilvántartás tartalmazza a díszpolgári címet adományozó határozat számát, a kitüntetett nevét, lakcímét, foglalkozását, az adományozás indokait. A nyilvántartást a jegyző vezeti.

5. §

A kitüntetés visszavonása

1.) A díszpolgári cím visszavonható, ha a kitüntetésben részesített személy arra érdemtelenné válik.
2.) Érdemtelen az elismerésre különösen az, akit a bíróság közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott. Ebben az esetben a kitüntetést határozattal vissza kell vonni.
3.) A volt kitüntetett személy nevét a nyilvántartásból törölni kell.
4.) A kitüntetés megvonását az érintette', illetve az elhunyt személy családjával közölni kell.
II.

Záró rendelkezések

6. §

1.) Ez a rendelet a kihirdetése napján lép hatályba.
2.) A kitüntetések adományozásához szükséges pénzügyi fedezetet a Képviselőtestület a tárgyévi költségvetési rendeletében biztosítja.
A rendelet kihirdetve: 2001. szeptember 6.