Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2014(VII.10.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról szóló 6/2009. (XII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 07. 16- 2017. 09. 29

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2009. (XII.8.) önkormányzati rendelete

a lakáscélú támogatásról


Sopronkövesd község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 44/A.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a lakáscélú támogatásról az alábbi rendeletet alkotja:


1.§


Az Önkormányzat lakáshoz jutáshoz vissza nem térítendő támogatást állapít meg azon személyeknek, akik e rendeletben foglalt feltételeknek megfelelnek.


2.§


  1. Támogatásban a 40 életévüket be nem töltött házastársak és bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, továbbá a 40 év alatti gyermekét egyedül nevelő szülő részesíthető egy alkalommal.
  2. Kiskorú gyermek részére épített vagy vásárolt lakás nem részesíthető támogatásban.


3.§


  1. Támogatást lakásépítéshez, vásárláshoz az a kérelmező kaphat, aki lakásgondját Sopronkövesd községben oldja meg, úgy hogy a községben lakást épít vagy vásárol.
  2. Nem részesülhet támogatásban az a kérelmező, aki az érvényben lévő jogszabály szerint a jogos lakásigény mértékét meghaladó szobaszámú lakást épít, illetve vásárol. Jogos lakásigény megállapításánál a gyermektelen, illetve egy gyermeke fiatal házasok, élettársak esetén 2, illetve 1 további gyermek figyelembe vehető.
  3. Lakás építése esetén a támogatás csak akkor folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot eléri. Lakás vásárlása esetén a támogatás az elbírálást követő 30 napon belül folyósítható.
  4. Használatba vételi engedéllyel rendelkező épülő lakásra támogatás már nem igényelhető.
  5. A támogatás igénylésekor a kérelmezőnek családi ház építése esetén jogerős építési engedélyt, lakás vásárlása esetén adásvételi szerződést kell becsatolnia.

     (6)  Önkormányzattól vásárolt telek estén a támogatás folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot meghaladja. Életkor és a gyermekek tekintetében a telek vásárlási időpont irányadó. A telek vásárlást követően születetett gyermekek szám a támogatás kifizetésének időpontjáig vehető figyelembe.

     (7)  Nem önkormányzattól vásárolt telek esetén a támogatás folyósítható, ha az épület készültségi foka az 50%-ot meghaladja. Életkor és gyermekek száma vonatkozásában a támogatás kifizetésének dátumát kell figyelembe venni.

     (8)  Használt családi ház vásárlása esetén a támogatás folyósítható, ha az ingatlantulajdonos és családja az ingatlanban lakcímet létesített és életvitelszerűen az ingatlanban él. Az életkor és a gyermekek száma vonatkozásában az ingatlanba történő bejelentkezés időpontja szerinti állapotot kell figyelembe venni.



4.§


  1. A támogatás összege
  1. Építési telken épülő új lakás esetén alaptámogatás: 200.000.- Ft

aa.) Az alaptámogatáson felül további 100.000.- Ft támogatás illeti meg azt, aki önkormányzattól vásárolt telken építkezik.

  1. Használt lakás vásárlása esetén alaptámogatás: 100.000.- Ft
  2. Az alaptámogatáson felül 14 éven aluli gyermekenként további 100.000.- Ft támogatás illeti meg a családot.
  1. A megállapított támogatás összegének átutalása pénzintézeten keresztül történik.


5.§


  1. A támogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani. A kérelem elbírálására, a megállapított támogatásra vonatkozó írásbeli Megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.
  2. A polgármester ezen tevékenységéről a szerződés kötést követő ülésen köteles a Képviselő-testületnek beszámolni.


6.§


A kérelmező a támogatást a folyósítás időpontjától számított jegybanki alapkamattal növelten – azonnal és egy összegben – köteles visszafizetni ha:

  • a támogatással kapcsolatos megállapodás megkötését követő 3 éven belül használatbavételi engedéllyel nem rendelkezik
  • a támogatással megszerzett lakást 5 éven belül elidegeníti
  • lakásvásárlásra adott támogatás esetén az ingatlan tulajdonjogát 1 éven belül nem szerezte meg.


7.§


  1. E rendelet 2010. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatályba lépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.
  2. E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg az első lakáshoz jutás helyi támogatásáról szóló 4/1992. (X.12.) rendelet, valamint a hiteltörlesztési támogatásról szóló 5/1992. (XI.15.) rendelet hatályát veszti.