Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2014. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

Sopronkövesd Község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 09. 13- 2014. 09. 13

Sopronkövesd Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62.§ (6) 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) 1. pontjában, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6.§ (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 28. § (1) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró, a Korm. rendelet 9. mellékletében meghatározott, a véleményezési eljárásban érdekelt államigazgatási szervek véleményének kikérésével, a következőket rendeli el:

1. Módosító rendelkezések

1.§

A helyi építési szabályzatról szóló 9/2006. (VI. 1.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: HÉSZ) 1.§ (3) bekezdése a következő h) ponttal egészül ki:

„h) 8. melléklet: SZ-2M-5 jelű szabályozási tervi módosítás – Vt-1 jelű településközponti építési övezet bővítése a tűzoltószertárt érintően.”

2.§

A HÉSZ 6.§ (2) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

" b) Az oldalkert szélessége:

ba) Szabadon álló beépítési módnál: az építési övezetben megengedett legnagyobb építménymagasság fele, de legalább 3,0 méter,

bb) oldalhatáron álló beépítési módnál: kialakult esetben az épületet a telekhatáron, vagy attól max. 1,0 m-re lehet elhelyezni, új építés esetén, nem kialakult tömbök esetén 1,0 m-re kell elhelyezni. A szomszédos épületek közötti távolságnak legalább a tényleges építménymagasságnak kell lennie, kialakult helyzetben, oldalkert felöli tűzfalképzés esetén, 3,0 m-nél kisebb nem lehet.

bc) hézagosan zártsorú beépítési módnál: kialakult és új építés esetén is az épületet a telekhatáron lehet elhelyezni, és telekhatártól telekhatárig építeni. Amennyiben oldalkert elhagyásával létesül az épület a szomszédos épületek közötti távolság oldalkert felöli tűzfalképzés esetén, 3,0 m-nél kisebb nem lehet, amennyiben a szomszédos épületek közötti távolság az építménymagassággal megegyezik vagy azt meghaladja nyílászárós homlokzattal alakítható ki."

3.§

(1) A HÉSZ 11.§ (5) bekezdésének b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

" b) Az épületek kialakítása csak magas tetővel történhet. Az illeszkedés elve alapján a tető kialakítása a szomszédos 2-2 telken álló épület tetőformájához igazodó legyen,

(2) A HÉSZ 11.§ (5) bekezdésének d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

"d) Az utcaképet meghatározó épületek és építmények tetőfedési anyaga cserép, vagy hasonló esztétikai értékű korszerű pikkelyes fedőanyag lehet. A település belterületén nem alkalmazható azbesztcement hullámlemez és műanyag-hullámlemez és a műemléki környezetben a cseréphez hasonló esztétikai értékű korszerű pikkelyes fémlemez."

(3) A HÉSZ 11.§ (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

"(9) Az építési övezetekre vonatkozó határértékek:

építési övezet

telekalakításra

vonatkozó előírások*

építmények elhelyezésére

vonatkozó előírások

építményekre

vonatkozó előírások

Vt

legkisebb telek-

kötelező

legkisebb

legnagyobb

terület

m2

szélesség

m

mélység

m

építési mód

előkert

m

zöldfelület

%

beépítettség

%

ép.mag.

m

szintter. mut.

Vt-1

1000

18

40

SZ,O

-*

30

35

8,0

0,9

Vt-2

3000

30

40

SZ

min. 5

40

30

8,0

0,7

-*= az előkertre vonatkozóan nincs megkötött érték, nagysága szabadon megválasztható"

(4) A HÉSZ 11.§-a a következő (10) bekezdéssel egészül ki:

"(10) A Vt-1 jelű övezeten belül a 20 m szélességet el nem érő telkek a tömbre jellemző oldalhatáron álló épület elhelyezéssel is beépíthetők a tömbre jellemző oldalkert megtartásával."

2. Záró rendelkezések

4.§

(1) E rendelet a kihirdetést követő 15. napon lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, a HÉSZ 2. mellékletét képező „SZ — 2 jelű terv rendelkezései a jelen módosítással érintett területen hatályukat vesztik, helyükbe az érintett területre vonatkozó szabályozási terv módosítása lép.

(3) Jelen rendelet a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.