Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI.25.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulásról

Hatályos: 2015. 08. 01- 2023. 01. 31

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2015. (VI.25.) önkormányzati rendelete

a közművesítési hozzájárulásról

2015.08.01.

2015-08-01-tól

Sopronkövesd Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotási hatáskörében és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Sopronkövesd község közigazgatási területén lévő valamennyi közművekkel érintett ingatlan tulajdonosaira, tényleges használóira, akik utólagos csatlakozónak minősülnek.

(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed azokra a közmű-létesítésekre, amelyek kiépítését Sopronkövesd Község Önkormányzata saját elhatározásából önállóan, vagy az érdekeltek együttműködésével valósította meg jelen rendelet hatályba lépését megelőzően.

(3) E rendelet hatálya nem terjed ki Sopronkövesd közigazgatási területén megvalósuló közút építésekre.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

1. közmű a gázelosztó vezetékhálózat, a víz- és csatornahálózat, a közcélú villamos hálózat.
2. gázelosztó vezetékhálózat: a fogyasztói igények kielégítését szolgáló gázelosztó vezeték és annak részeként az elágazástól a telekhatárig tartó leágazó-vezeték.
3. víz- és csatornahálózat: a helyi közcélú víziközmű törzshálózat és bekötővezeték,
4. közcélú villamos hálózat: a közterületi közcélú elosztó hálózat és annak részét képező, a leágazási pontot és a tulajdoni határon lévő csatlakozási pontot összekötő csatlakozóvezeték.
e.) utólagos csatlakozó: az magánszemély vagy vállalkozás, aki a közmű létesítmények megvalósításakor a költségekhez bármely oknál fogva nem járult hozzá.
Általános rendelkezések

3. § (1) Az Önkormányzat az általa megvalósított közmű létesítmény megvalósítási költségeit e rendeletben meghatározott szabályok szerint az érdekeltekre közművesítési hozzájárulás formájában áthárítja.

(2) A fejlesztés által érintett ingatlanok tulajdonosai vagy használói közművesítési hozzájárulást kötelesek fizetni az Önkormányzat által korábban megvalósított közmű létesítményre történő utólagos rácsatlakozásért.

(3) Nem kell közművesítési hozzájárulást fizetni:

a) meglévő bekötővezeték felújítása, karbantartása, cseréje, rekonstrukciója esetén,

b) az önkormányzati telekértékesítést követően, amennyiben az építési telek eladási árába a közmű létesítményre történő rácsatlakozás hozzájárulásának mértéke dokumentáltan beszámításra került,

c) ha az adott érdekeltségi egység vonatkozásában a közmű létesítményre történő csatlakozásért a hozzájárulást korábban megfizették és a megfizetést - hitelt érdemlően - igazolni tudják, valamint

d.) ha a 4. § szerinti közművek valamelyikét már az ingatlanon lévő lakóházban használják.
Közművesítési hozzájárulás

4. § Sopronkövesd közigazgatási területén önkormányzati beruházásban megvalósított közművek létesítéséhez való hozzájárulásként az alábbi közművesítési hozzájárulás kell megfizetni.

a. Villamos hálózat létesítése után: 100.000.- Ft + áfa/ingatlan
b. Gázelosztó vezetékhálózat létesítése után: 100.000.- Ft + áfa/ingatlan
c. Ivóvízhálózat létesítése után: 100.000.- Ft + áfa/ingatlan
d. Szennyvízcsatorna hálózat létesítése után: 100.000.- Ft + áfa/ingatlan

5. § (1) A közmű létesítményre történő rácsatlakozási költségeket (tervezés, kivitelezés, vízmérő felszerelés stb.) a közművesítési hozzájárulás nem tartalmazza.

(2) A közművesítési hozzájárulás megfizetésével szerzett ellátási jogosultság nem személyhez, hanem az érdekeltségi egységhez kötődik, a jogosultság az új tulajdonosra, használóra átruházható.

(3) A hozzájárulást az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának, bérlőjének kell megfizetnie, közös tulajdon esetén a tulajdoni hányadok szerint. Amennyiben a hozzájárulás költségeinek megfizetését az ingatlan használója vagy bérlője vállalja fel, úgy a bérleti, használati jogviszonyt az érdekeltnek szerződéssel igazolnia kell.

(4) A közművesítési hozzájárulást az ingatlanra vonatkozó jogerős építési engedély kiadását követően, az Önkormányzati Hivatal által, a közművesítési hozzájárulás megfizetéséről szóló értesítés kiállítását követő 30 napon belül egy összegben, az Önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára.

(5) A közművesítési hozzájárulások befizetéséről, teljesítéséről az Önkormányzati Hivatal nyilvántartást vezet.

(6) A közművesítési hozzájárulás részletekben történő megfizetése nem engedélyezhető.

(7) Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 28. § (2) bekezdése alapján a hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról a települési önkormányzat képviselő-testülete hatósági határozatban dönt.

Záró rendelkezések

6. § Ez a rendelet 2015. augusztus 1-jén lép hatályba.

A rendelet kihirdetésének napja: 2015. június 25.