Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (VII.7.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2020. 08. 01- 2020. 08. 01

Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2020. (VII.7.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletmódosításáról

2020.08.01.

Sopronkövesd község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2) és (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:

1. § Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének a településkép védelméről szóló 14/2017. (XII.20.) önkormányzati rendelet (továbbiakban ÖR.) 7. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályai

7. § (1) A helyi védelem alatt álló művi érték a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.

(2) A helyi védelem feladata

a) az épített és természeti örökség meghatározása, számbavétele

b) védetté nyilvánítása, nyilvántartása

e) az épített és természeti örökség megőriztetése

d) a lakossággal történő megismertetése.

(3) Helyi védelem alatt állnak az e rendelet 6. számú mellékletében szereplő, védetté nyilvánított művi és természeti értékek.

(4) A helyi védelem alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a képviselő-testület e rendelet módosításával dönt.

(5) A helyi védelem alá helyezést vagy megszűntetést bármely természetes vagy jogi személy kezdeményezheti írásban a polgármesterhez benyújtott levélben, az alábbiak benyújtásával:

a) a védendő építmény és építményrész pontos helyének megjelölése (utca, házszám, hrsz)

b) védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű rövid indoklás

c) fotódokumentáció.

(6) A helyi védelemben részesítési vagy a védelem megszűntetési javaslatot a helyben szokásos módon — az önkormányzat hirdetőtábláján — legalább 30 napra közzé kell tenni, és erről írásban értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát

b) a védetté nyilvánításra vagy annak megszüntetésére javaslatot tevőt.

(7) Az (5) bekezdés szerinti kérelem beérkezését követően a polgármester előterjesztésére a képviselő-testület döntést hoz a településképi rendelet módosítására irányuló eljárás kezdeményezéséről vagy a javaslatot elutasítja.

(8) A helyi védett művi értéket az önkormányzat erre a célra készített táblával meg/elölheti.

(9) Tilos a helyi védelem alatt álló érték elemeinek veszélyeztetése, megrongálása, megsemmisítése.

(10) A helyi védelem megszűntetése csak a védett érték megsemmisülése, reális költségen helyre nem állítható károsodása, életveszélyes állapot megszűntetése és a védett érték megszüntetéséhez fűződő jelentős közérdek esetén kezdeményezhető. A védett érték bontására csak a védettség megszüntetését követően kerülhet sor.

(II) A helyi védelem alatt álló értékek nyilvántartásáról a települési főépítész, annak hiányában a jegyző nyilvántartást vezet, amely tartalmazza:
a) a védett érték megnevezését, védelem típusát
b) a pontos helyét, helyrajzi számát
c) a tulajdonos, kezelő, használó megnevezését
d) a védelemre javaslatot tevő nevét
e) a védelem indoklását
J) a védett érték fotóit
g) a védelmet megállapító rendelet számát.
(12) A védett helyi művi értéket a rendeltetésének megfelelő célra kell használni A használat az érték fennmaradását nem veszélyeztetheti
(13) A védett helyi művi érték jókarbantartása, állapotának védelme a tulajdonos kötelessége. A védett érték károsodása esetén a tulajdonosnak helyrehozatali kötelezettsége van.
(14) A védelem a művi értékek anyaghasználatára, tömegformálására, homlokzati kialakítására terjed kL
(15) A védett helyi művi érték tulajdonosa az érték megóvása érdekében kérheti az önkormányzat anyagi támogatását, ha az önkormányzat éves költségvetésében erre pénzügyi keretösszeget biztosít.
(16) Helyi védelem alatt álló épület esetén a védettség nem zárja ki az épület korszerűsítését, átalakítását, bővítését, de az épület eredeti karakterét meg kell tartani, az alábbiak szerint:
a) a felújításnál az eredeti értékeket meg kell tartani, illetve visszaállítani
b) a jókarbantartás keretében nem végezhető az érték sérülésével, roncsolásával és építészeti érték megváltoztatásával járó beavatkozás
c) az épület részleges bontása csak akkor lehetséges, ha a védett érték nem sérül.
(17) Helyi védelem alatt álló épület esetén
a) bővíteni az eredeti épület értékeinek, karakterének tiszteletben tartásával szabad. A tetőtér beépítésénél nem alkalmazható a tető síkjából kiugró ablak
b) fésűs beépítés esetén az épület bővítése — ha a telekszélesség lehetővé teszi — az utcai homlokzatsíktól legalább 5 méterrel hátrahúzott oldalszárnnyal is lehetséges, az eredeti épületnél nem magasabb párkány- és gerincmagassággal
c) az épületen reklám, hirdetés nem helyezhető el, kivéve a cégért és a cégfeliratot, de az az építészeti tagozatot nem takarhatja és a homlokzat harmonikus egységét nem ronthatja
d) az épületen épületgépészeti berendezés kültéri egysége közterületről láthatóan, valamint az építészeti értéket zavaró módon nem helyezhető el.
(18) A helyi védelem alatt álló természeti értékre vonatkozóan az Önkormányzat kezelési tervet készített."

2. § Az ÖR. 17. §-ának (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„A helyi védelemben részesülő területekre és egyedi elemekre vonatkozó általános követelmények

17. § (1) A 7. §-ban foglaltak szerint a helyi védelemben részesülő épületek és természeti értékek felsorolását a 6. számú melléklet tartalmazza."

3. § (1) Jelen rendelet 2020. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Sopronkövesd község Önkormányzata Képviselő-testületének az épületek és természeti értékek helyi védelem alá helyezéséről szóló 8/2011. önkormányzati rendelet.

A rendelet kihirdetésének napja: július 7.